#52vardagsäventyr – Mittåfallet

Mittåfallet ingår i Vemdalens kampanj finn fem fall och det tillsammans med Randåfallet är de fall som ligger en liten längre bilresa från Vemdalsskalet. Mittåfallet ligger ungefär 55 km från Vemdalskalet strax utanför den lilla byn Långå. För någon vecka sedan var vi på väg dit men fick vända strax efter Vemdalen när regnet smattrade mot bilrutan och molnen hängde tunga över Sonfjället. I lördags var vädret bättre och vi passade på att göra en utflykt dit. Vi tog med oss en kaffetermos och planerade in ett stopp på hembygdsgården i Hede för en fika efteråt.

Mittåfallet var vackert i sin enkelhet. Två mindre fall med en lagun mellan. En varm dag inbjuder det till bad men vädret var inte särskilt badvänligt när vi där även om solen kom igenom molnen några gånger och värmde på ryggen.  Vi nöjde oss med att titta på fallet. Både från toppen av det och från sidan lite längre ned. Jag sa till Hasse att det doftade barndom. Doftade som det gjorde i Ljungdalen där jag tillbringade så många somrar och ett par år som fastboende i barndomen. Doftade fjäll och skog och fjällvatten. Sånt som jag upptäckte och lekte i. Tänk vad dofter kan sätta spår i minnet!

I bland handlar mina 52vardagsäventyr om att gå utanför min komfortzon. Som i lördags när jag befann mig på en hög höjd där jag inte var bekväm alls. Men utmanar jag mig är belöningen oftast värt det. Som att få en makalös vacker vy över de skogsklädda kullarna och se fallet uppifrån. Jag gick med ostadiga ben ut på en avsats. Vågade mig inte riktigt fram med var fast beslutsam att åtminstone sitta ned en liten stund. Det gick till slut även om pirret i magen av skräck var stort. Jag satt kvar en liten stund innan jag snabbt tog mig till mer bekväm plats och vidare till andra sidan av fallet för en kopp kaffe. Stolt kunde jag klappa mig själv på axeln. Jag vågade trotsa min höjdrädsla, än om för en liten stund.

Hitta till Mittåfallet

Från Vemdalsskalet tar du vägen till Vemdalen och vidare mot Hede och väg 84. När du når byn Långå ska svänga in i byn och följa vattnet på andra sidan. När det blir grusväg och den delar på sig håller du höger. Åk sedan runt 8 km tills du når en liten parkering och en skylt Mittåfallet. Därifrån har du en kort promenad på runt 100 meter innan du når toppen av fallet. Går du stigen åt vänster når du fallet från sidan och kan gå ned till den större lagunen.

Det är ett barnvänligt fall såvida du som förälder inte lider av höjdskräck och är rädd för att barnen ska trilla ned. Men oftast är ju föräldrar mer rädda än sina barn. Miljön runt fallet inbjuder med all säkerhet till upptäcksfärd och lek och en fin dag ska man ta med sig badkläder.

Det finns fina platser att sitta på. Stenhällar som blir varma av solen och passar fint att duka upp fikakorgen på. Det finns ingen grillplats men har du engångsgrill så fungerar det. Kom bara i håg att ta med dig den när du åker därifrån. I lördags låg en engångsgrill kvar. Det är inte särskilt roligt att se och den kan göra skada för naturen och djuren.

Ett litet bonustips är att stanna vid Långå skans på vägen tillbaka. En välskött och fin gammal skans med spännande historia. Den ligger precis där asfalten övergår i grusväg och är skyltad. Du ser den från vägen! 

3

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

5 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: