Stigcykling i januari

Jag har varit hem en sväng. Hasse skulle operera bort stift i armen och jag tänkte mest det ta det lugnt. Men när ett däckbyte på bilen gick fortare än jag trott och januarisolen visade sig blev det lite cykling. Jag bytte om med det som fanns hemma. Det mesta av underställ och varmare kläder är i stugan. Den 7 januari 2020 räckte det med höstcykelkläder. Galet på nåt vis.

Jag tog ut mtb:n, den som stått på balkongen sedan vintercyklingen i november. Smörjde en lite rostig kedja och hittade inte cykeldatorn. Blundade över att cykeln skulle behöva en grundlig tvätt. Jag bestämde mig för att ta vinterundan. Den som jag cyklade strax före jul i fina vintriga förhållanden. Nu var det isigt, bitvis lite snö och mestadels vårkänsla i skogen. Varmt under buffen så som det brukar kännas framåt april. Det luktade till och med vår. Blöt skog och smutsig snö med barr.

Det gick undan på stigarna. Dubbarna i däcken bet i bland inte och jag sladdade i kurvorna. Jag pumpade mig fram på stigen för att hålla fart, låste upp dämparna, låste dem och hoppade över lite rötter och nedfallna smala träd. I januari, i skogen i Östersund. Den där vinterstaden ni vet. Det kändes konstigt även stigcykling allltid är roligt.

Jag rullade hem med ett par QOM på Strava trots att jag knappt tagit i. Allt tack vare snabba hårda stigar. Det var skönt att få cykla ute men ändå med en liten orolig känsla i kroppen. Vad händer med vintrarna?

Nu när jag skriver det här stormar det utanför stugfönstret. På väg hit började det regna igen. Det är runt nollan och inte som det brukar. Men samtidigt spelar vintern oss ett spratt igen. 2017 stigcyklade jag på Andersön. Vädret detsamma som nu och sedan kom snön med besked. Men ändå det känns som klimatet inte är vad det var förr. Tyvärr.

Nu håller jag tummarna för att det är lite bättre väder i morgon och spåren är ok. Jag vill åka vinterns första distanspass på skidor. Skulle det inte gå så får jag väl helt enkelt köra trainer inne i stugan.

1

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: