Turtips – Kvarnsjö Bjartan MTB

Det finns så mycket mer än fjällcykling här i Vemdalen/Storhogna/Klövsjöområdet. Eftersom området har många fäbodvallar och haft en stark fäboddrift förr om åren finns det gamla stigar och vägar kvar. Dessutom löper Karl XI-väg genom fjällen och ned mot Åsarna.  Vi har inte utforskat så mycket av stigar och leder ned mot Klövsjö och Åsarna utan mest cyklat grusvägspass åt det hållet. I höstas såg vi mtb-skyltar på vägen hem från stugan. En led vi inte hört talas om och blev nyfikna. Kvarnsjö-Bjartan mtb- den skulle vi testa till sommaren.

Det blev inte förens först nu under semesterns sista vecka och jag frågade mig flera gånger under turen varför jag inte åkt den tidigare. Den bjöd på sådana där stigpartier som det pirrar lite extra av glädje i magen, långa sköna klättringar som suger i benen och otroligt fina ställen att passera. Som för att klappa får på en buvall och dricka kaffe vid en av Skandinaviens störta stenvavlsbrorar. Den här turen var något alldeles extra fint och därför blir det självklart ett turtips till samlingen.

Kvarnsjö-Bjartan MTB 45 km

Du kan starta rundan på olika platser, bland annat nere vid Bygdegården i Kvarnsjö eller vid Åsarnaforsen. Vi valde att utgå från toppen av Klövsjöberget dit vi tog bilen för att slippa lång och ganska jobbig transport från Storhogna.

Utgår du från toppen av Klövsjöberget får du en skön start på turen. Det är är lättcyklad och består mestadels av lätt utför i nästan en mil efter en start av lätt motlut. Stigen är till en början bred för att smalna av uppe på myren. Har det regnat mycket kan de första kilometrarna vara ganska tunga innan stigen blir fastare och övergår till lite stenig utförsåkning ned mot första grusvägspartiet. Är du ovan ta det lite lugnt eftersom det är lite rullstenar och ganska brant en bit.

Nu väntar en lång bit på grusväg och bred skogsbilväg och du passerar två buvallar, Bjartan och Nybodarna. Det är bara tt följa skyltningarna. I varje korsning står blåa skyltar och gula skyltar med cyklister utefter vägen. Här i området är kossorna ett stort problem för märkningen. De kliar nämligen sönder skyltarna fick vi höra av en kille vi träffade på!

Tänk på att vara noga med att stänga grindar och hagar efter dig när du passerar buvallarna. Det går lösa djur på sommaren. Det är också privata stugor så respektera det. Även om det kanske känns konstigt att åka rakt igenom tomter så är det helt okej. Det går stigar utanför gärdsgårdarna men de är steniga och svårcyklade. Undvik dem om du inte vill ha koskit i däcken.

Efter Nyvallen övergår skogsbilvägen till fin singeltrack igen innan du når Sakrisbuan som sommartid har får på gården. Det är lättcyklat och du får både skön lätt utförsåkning, vad över en bäck och en liten knäppa att ta dig uppför. Är fåren ute på buvallen passa på att hälsa på dem!

När du når grusvägen nere vid Äldåmagasinet väntar några kilometer på grusväg längs med magasinet och sedan en rejäl klättring upp vid Kronobeget och Gammalbodberget. Det suger riktigt mycket i benen men utsikten på toppen och efterföljande fina cykling ned mot Åsarna väger upp!

Du får stigcykling som till en början kan vara lite klurig att följa över ett hygge men håll koll på de gula skyltarna så ska du hamna rätt. När du passerat ett hygge och kommer ut på en gammal skogsväg är det lättare att se vart du ska och cyklingen ned mot grusvägen mot Åsarnaforsen är riktigt fin! Bitvis kan utförskörningen vara lite brant och svår men det går alltid att hoppa av och gå.

Har du med dig fika så rekommenderar jag att ta den vid den gamla stenvalvsbron vid Åsarnaforsen efter utförskörningen. Det sitter ledmarkering och tavla i vägkorsningen och 50 meter fram och över landsvägen finns bron och en rastplats.

Nu vänder leden mot Kvarnsjö och så småningom upp på Klövsjöberget igen och är lätt kuperad mot väg 316 och Åldåmagasinet igen. Du får riktigt fin stigcykling i tallskogen och skön åkning på Karl XI:s led. Det är inga tekniska svårigheter mer än några knäppor uppför med lite lös sten.

När du åter når Åldåmagasinet väntar lite grusväg och en liten bit ute på väg 316 innan du viker ned i skogen och får lång sammanhängande stig och skogsvägscykling mot Kvarnsjö. Du passerar ett stort hygge med fin stig och den lilla byn Älderkrogen samt några tjärnar. En fin dag inbjuder de till bad!

Vid bygdegården i Kvarnsjö börjar den till en början lätta klättringen upp till Klövsjöberget igen. Det kan vara lite svårt att se skylten med cykel på när du når en gård men håll rakt fram och cykla mellan de två byggnaderna så kommer du rätt. Nu fortsätter leden på den gamla byvägen upp mot Oppbodarna och väg 316 igen. En riktigt fin cykling som bjuder på lite trolsk skog bitvis.

Gamla vägen kommer ut på asfalt och så småningom ut på turens jobbigaste klättring upp för berget. De har dragit leden klokt och skapat lite mer rolig cykling än att ta asfalten hela vägen upp. Du får cykla den gamla vägen upp för berget, vika in på en fin stig vid elledningarna och slutligen efter några hundra meter på asfalten ta skogsväg sista biten upp!

Att tänka på

Räkna med att turen tar en halv dag. VI cyklade den i lugnt tempo och hade 3 timmar och 19 minuter effektiv tid på klockan när vi kom tillbaka till bilen. Vi hade lång tid för pauser under turen också.

Ta med extra slang och verktyg. Det är bitvis lite vassa stenar efter leden. Fika i ryggsäck är ingen dum idé och lite extra energi att ta efter turen. Om du väljer att starta uppe på Klövsjöberget får du en enkel start och den största klättringen på slutet.

Vilka passar leden för?

Leden är lång i mountianbikemått mätt och är kuperad. Du plockar runt 740 höjdmeter men det få riktigt branta knäppor. I stället består kuperingen i långa backar. Du bör ha lite kondition för att njuta av turen. Den är inte tekniskt svår utan fungerar lika bra på hardtail som fulldämpad cykel. Det är en skön mix av gamla fäbodstigar, singeltrack, grusväg och bredare skogsväg. Några korta partier går på asfalt.

Leden är väl utmärkt och det finns egentligen inga tveksamheter var du ska ta vägen bortsett från en bit på ett hygge vid Kronberget. Vid alla större korsningar sitter det blåa skyltar och efter leden gula cykelskyltar. Ta gärna ett kort på kartan i starten om du skulle bli osäker någon gång under turen.

Vill du få ett längre pass med sammanhängande mycket mtb-cykling och bryta av från all stencykling som området annars bjuder på så är Kvarsjö-Bjartan MTB en perfekt runda! Har du ork över finns även Åsarna MTB utmärkt. Det är samma tur som mtb-tävlingen i Åsarna går efter i början av varje sommar!

Och du, passa på att hälsa på fåren om de finns på sakrisbuan när du passerar!

1

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

6 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: