Det du inte får missa om du besöker Östersund

östersund

I veckans tema i Bloggar om Hälsa lyfter vi fram våra hemorter.Vi är en samling bloggare från söder till norr och alla har vi våra egna guldkorn. Det blir en spännande vecka och jag tror ni som läser kommer att få många bra semestertips att spara på. Så jag ser verkligen framemot att läsa om vad mina kollegor tipsar om!

Vy över Östersund sett från Frösöberget. Foto: Hasse Gustafsson
Vy över Östersund sett från Frösöberget. Foto: Hasse Gustafsson

Jag bor i Östersund, Jämtlands största och enda stad. I ett landskap där det är långt mellan orter och byar men nära till fjäll och friluftsliv. I en stad utan fabriker och med ren luft. En stad som ligger vid vatten och har en Ö som är en stor lekpark. En stad som vintertid stoltserar med skidåkning som man når med kollektivtrafik och ett spårsystem för längdskidor som är enormt. En stad som inte är så stor men som lever upp i månadsskiftet juli/augusti då Storsjöyran kommer till stan. När hamnen blir krogstråk och badhusparken lever upp. Jag brukar säga att vi har allt här som vi behöver här och jag tror att jag har rätt.

I dag får du lite av allt det som Östersund kan bjuda på. Från fika till utflyktsmål.

Det bästa fikahänget

Det hittar du om du tar dig en bit utanför stan. Frösövallen är en pärla sommartid. Fikat är billigt, inte så märkvärdigt men utsikten över fjällen slår det mesta en fin dag! Frösövallen hittar du på vägen mot Frösö kyrka strax efter att du svängt av från Rödövägen. Det ligger ovanför  Peterson Bergers sommarhagen med makalös utsikt över Bydalsfjällen och när vädret är klart även Årefjällen. Fiket har sittplatser inomhus i lite sportstugestil med mycket träpaneler och rejäla rustika bord. Söker du het design går inredningen bort. Men stället har charm. Under senare år har uteplatserna fått sig en ansiktslyftning och är vädret fint är det den självklara platsen att sitta på! För barnen finns en lekstuga, sandlåda och rutschkana.

Fikat är förhållandevis billigt i jämförelse med andra ställen i Östersund. Det finns pajer, glass, mackor, tunnbröd och så kallade brödkorgar. Du får ett par småkakor och mjuka kakor för ett pris. Lite roligt att det fortfarande finns kvar! Kaffet är gott! Ett plus för att de säljer de där goda kolorna från Spikarö. Dyra men väl värda sitt pris i bland. Öppettiderna är generösa, 12-20 alla dagar. Här kan du sitta länge!

Det går lika fint att ta sig hit med cykel. Antingen via cykelbanor från själva Östersund eller via alla stigar som finns på Frösön. Nedanför fiket ligger Sommarhagen och där är det lika fint att ha picnic när fiket är stängd Du hittar till Frösövallen genom denna karta.

img_4525

 

Den bästa terränglöpningen

Vintertid är området runt skidstadion ett eldorado för längdskidåkning och vi kan stoltsera med många skidskytteevent. Sommartid lever ÖSK-området i allra högsta grad. Dels finns rullskidbana och uppmärkt mountainbikebana men också oändliga möjligheter till terränglöpning. Stigsystemet är stort och du kan med lätthet samla i hop många mil om du så vill. Det finns även uppmärkta leder som 4,5 och 10  km terrängbana som verkligen gör skäl för sitt namn. Här är det enbart stig, rötter och en kupering som utmanar. Skogen är vacker. När sommarkvällarna blir mörka har du även möjlighet att springa reflexbanor med pannlampa! Karta över terrängbanans 4.5 km hittar du här!

img_2533
Utefter 4,5 km:s terrängbanan.

Precis lika fint som det är att cykla på Frösön är det att springa. Du har en hel ö med stigar och mjuka skogsbilsvägar att utforska. Vyerna och fjällen får du på köpet. Frösön är inte lika kuperat som skogen runt ÖSK och oftast lite torrare men backar finns det gott om och har du ork över är Bynäset ett måste. Den lilla halvö som tidigare varit militärområde och bjuder på enormt fin stig.

springa
Löpning med Oviksfjällen i fonden. Det är vardagslyx för mig.

Den mulligaste stigcyklingen

Jag skulle kunna nämna många av alla de fina områden som finns här för stigcykling, som Fugelsta handbyggda stigar eller Torvallas alla fina små guldkorn. Men jag väljer att lyfta fram Frösön. Här finns något för alla, vana som nybörjare. Allt från riktiga rotmattor till mjuka fina stigar och grusvägar. Du kan cykla runt hela ön vilket blir runt 3 mil. Frösö lång som den turen heter här är en klassiker som nog varenda cyklist har sin egen variant av.

På den västra sidan av ön är det mer rötter och en del riktigt fina otekniska stigar. På andra sidan ön finns det mer blötmark och skogspartier. Stigarna är inte uppmärkta men det finns kartor och använder du Strava har du en guldgruva att leta stigar i. Bland annat finns den sk Frösö Lång här på min strava. Notera: de två första stigarna finns inte längre. Det går fint att ta grusvägen förbi Jämtrök om du fortsätter lite längre upp på asfaltsvägen runt berget.

Gillar du att cykla utför finns det downhill-leder på Frösberget och i Ladängen, en av två skidbackar vinteritd. Nu under sommaren kommer det även att finnas möjlighet att ta lift upp!

image
Sommarhagens fina stigar!
IMG_4905.JPG
Vy en sensommarkväll från Ladängen där det finns möjligheter att åka downhill.

Den vackraste landsvägscyklingen

Östersund med omnejd levererar inte bara bra löpning och mountainbike utan har även fin landsvägscykling. Det är visserligen långt mellan byar och orter i bland och fikaställerna inte så jätemånga. Men en mackfika är lika bra det. Det är ganska kuperat häromkring och svårt att hitta en platt runda att köra. Långa slakmotor är signumet för våra vägar. Ett tips att försöka att undvika E45:an och E14 och i stället ta småvägar längs med storsjön.

En favoritrunda som bjuder på vackra vyer över fjällen, skön rullande cykling är rundan som går från Östersund via Hara, Hackås och Fåker för att sedan ta en liten bit längs med 45:an innan Brunflo och så vidare till Östersund, antingen via ”andra” sidan som vi kallar det och åka över vallsundsbron eller bara åka gamla Opevägen från Brunflo till Östersund. En fin sommardag är det smärtsamt vackert! Karta finns här.

Ett annat tips är att cykla till Åre och ta tåget hem eller cykla den i folkmun kallad Brunfloviken. 3,5-4 mil landar den rundan på. Karta finns här.

image
Ångsta. Jordbrukslandskap som kännetecknar bygden runt Storsjön. Galet vackert en försommardag.
östersund
Mot Orrviken. Den här vägen slingrar sig böljande efter Storsjön och biltrafiken är inte så hög. En pärla för racer!

De finaste utflyktsmålen i stan

Har du barn så är Jamtli Historieland nummer ett sommartid. Friluftsmuseum med fina ytor att fika på och regniga dagar utställningar inomhus. Sommartid har området skådespelare från de århundraden som gårdarna kommer i från. Från 15-tal till 1970-tal. En tidsresa som är lika rolig för oss vuxna. Det ligger 1 km från centrala stan. Busslinje 2 passerar Jamtli.

C00D17E7-6324-4AB3-A7D4-673D2A409FCD
Foto: Hasse. Från en av gårdarna på Jamtli.

Vill du komma bort från själva centrum är Andersön ett givet val. En ö ett par mil utanför stan med riktning mot Hara. Ett naturreservat med stränder för bad, fiskemöjligheter och leder att gå, springa eller cykla. Här finns många grillplatser och möjlighet att tälta. Ett givet sommarhäng för många av de som bor här. Magiska vyer över Oviksfjällen och en klar dag även Årefjällen!

Strax innan du kommer ut på Andersön finns Sunne gamla kyroruiner och en av alla spaningsplatser för att kanske få se vårt storsjödjur! Roligt för barnen.

För att nå Andersön åker du ut på Frösön via vallaleden, åker över Vallsundsbron och tar höger mot Orrviken. Efter Fanbyn tar du höger mot Isön och Norderön. Det är skyltat. Att cykla ut på Andersön från Östersund är en fin dagsutflykt.

Mer om Andersön hittar du här. 

strandträning
Magiska Andersön.

Hoppas du vill besöka min hemstad någon gång och har du vägarna förbi och cykel med dig. Tveka inte att höra av dig så kan jag visa dig ännu fler fina stigar!

Nu vill jag höra om ditt finaste guldkorn. Vad får jag inte missa om jag besöker din hemort? Du, det behöver inte vara något träningsrelaterat. 

0

15 Comments

 1. Wow vilket roligt veckotema!! Ser fram emot all inspiration till nya stadsbesök dessa dagar. Och Östersund står högt på listan, en dag vill jag upptäcka den staden.

 2. det är ett superbra tema! Jag är så nyfiken på allas inlägg, vad gör man i Sälen, vad är det bästa med Göteborg osv!
  Klart du ska upptäcka Östersund, det finns så mycket fint och roligt här 🙂

 3. Jag fascineras fortfarande över att Östersund inte har några fabriker… Och så vill jag leka loss på Frösön med både cykel och löpskor!

  • Jag tänkte att du ska göra det Anna! Likaså att leka loss lite runt stugan också 🙂

 4. Du är så välkommen och som jag skrev till Clara, det finns så mycket mer att göra här även om stan är liten!

 5. Östersund är ett sådant där ställe jag litegrann drömmer om att flytta till, av just de anledningarna du beskriver – närhet till fjäll och natur. Men fast jag varit där ett antal gånger fick jag många nya tips – tack!

  • Det är också varför jag bor kvar, närheten även om det i bland kan kännas hopplöst långt bort till ”allt som händer” men jag skulle aldrig flytta. Jag hör liksom hemma här. Vad roligt att du kunde få det!

 6. att lyfta blicken mot fjällen måste vara helt underbart o veta att de är så nära. Många fina tips, Frösön verka vara härliga stigar.
  Nettan

  • Det är en vardagslyx Nettan! Hasse brukar säga att han har bor i paradiset, han får mig att inte bli så hemmablind. Där ute på Frösön är det stigar överallt, det går att spendera många timmar utan att åka runt runt på samma ställen!

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: