Din Strava-guide samt hur du hittar nya stigar

Kanske har du hört talas om appen Strava? Eller så använder du redan den flitigt. Jag tänker bjuda på en guide för dig som inte provat ännu och ge er ett bra tips på ett annat användningsområde mer än att jaga polarnas tider. Så har du redan koll på hur det fungerar – scrolla ned och ta del av stigtipset i stället!

Strava är enkelt förklarat en app som mäter tid och distans på din träningsrunda och fungerar för många olika träningsformer. Löpning och cykling är det primära om du väljer att registrera din träning direkt via appen och inte för över dina träningspass från en klocka. Stravaanvändarna finns över hela världen och det har skapats tusentals segment (en sträcka tex en stig eller en backe där du ”tävlar” om bästa tid). Eftersom appen har växt enormt under senare år kan du hitta segment i princip vart som helst där det cyklar eller springer människor. Finns det inte segment kan du själv göra sådana för att hålla lite koll på din utveckling.

Strava har blivit en community och du kan enkelt kommentera andras pass och lägga till ”vänner”. Det finns också månatliga utmaningar både för löpning och cykling som du kan delta i och mäta dig med användare världen över. Som att klättra et tantal höjdmeter, springa en runda på 10 km eller se hur många kilometer du cyklat under en månad för att nämna några.

Kom i gång med Strava

Börja med att ladda ned appen till din telefon. Den finns både till Iphone och Android. Du registrerar sedan ett konto och kan köra i gång i direkt. Kontot är gratis men du kan teckna dig premiummedlem om du vill och får du extra funktioner som tex möjlighet att skapa egna träningsprogram, analyser av din träning om du kör med pulsklocka, se hur formen ligger till, köra med sk livesegment, får träningsvideor att köra löpning och trainer till samt snabbare support. Men du kommer långt med ett gratismedlemskap.

När kontot är klart kan du lägga till din egen profilbild och hitta användare att följa. Det liknar de flesta sociala medier så har du koll på dem klarar du med all säkerhet att hitta folk att följa. Kanske finns det finns klubbar på Strava i din närhet som du kan gå med i? Här i Östersund finns bland annat Happyride Östersund och ÖCK upplagt. Ett bra sätt att hitta andra att cykla med! För dig som gärna grottar ned dig lite extra i siffror och tycker om att jämföra så kan du mäta dig mot de andras träningstider osv.

Strava når du även via webben på Strava.com. Där kan du göra mer  än i appen, som att redigera din profil, skapa mål, träningsprogram och analysera din träning och koppla andra applikationer till appen. Du kan även lägga till pass i efterhand vilket även funkar med appen. Du kan även lägga till din utrustning som cykel, löparksor etc för att få statistik på hur många mil du använt sakerna.

Vill du använda din träningsklocka för att sedan automatiskt synka över passen sedan går du till upp plusset högst upp till höger- klickar på ”uppload activity” och följer guiden som kommer med det märket du har. Här kan du även manuellt lägga till pass också.

strava-guide

 

Du kan också starta ett pass i telefonen direkt likt de som finns på andra appar som registrerar träning. När du startar appen kommer du till en feed, längst ned i kanten finns en antal ikoner, välj ”record” så dyker bilden nedan upp. Välj din sport och tryck starta. Du kan sedan pausa om du vill. Avsluta sedan du är klar och fyll i den information du vill om passet. Du kan även ändra träningsform, det finns många att välja på.

strava-gudie

 

Liten Stravaparlör

  • QOM/KOM får den Den som lyckas knipa den snabbaste tiden på ett segmen. QOM är vi tjejers utmärkelse (queen of mointain) och KOM för herrarna (king of mountain).  En åtråvärd liten krona som kan ge en liten självförtroendeboost.
  • Pokaler delas också ut till de 9 efterföljande tiderna.
  •  PR , en liten medalj (personal record) får du om tar din egen tid!
  • Sufferscore – kör du med pulsklocka och har lagt in dina pulszoner räknar Strava ut hur många poäng du får i i förhållande till hur högt du legat i puls. Ju högre sufferscore desto hårdare har du kört. (kräver premiummedlemskap)
  • Livesegment. Antingen får du dem i din cykeldator om du har en som stödjer den funktionen. Kör du via appen säger Strava till när du närmar dig ett segment du i förväg har markerat som favorit. Det här gör att du vet exakt hur du ligger till jämte den som leder. (kräver att du har premiummedlemskap)
  • Heat map som du når via webbversionen. En karta där du ser vart du har cyklat mest och vart andra har cyklat. Ett bra sätt att hitta nya stigar, rundor eller löparstråk!

Hitta nya stigar eller rundor med hjälp av Strava

Det fina med appen och något som jag använder mig mycket av är funktionen att hitta segment. I mitt fall för att hitta nya stigar att åka. Det här förutsätter ju att det finns andra aktiva användare där du tänker cykla. Dels här hemmavid men även när jag cyklar på andra ställen där jag inte har så stor koll på stigar och rundor. Det här fungerar lika bra om du letar nya löparstråk. Kartfunktionen fungerar också fint även om det inte finns segment just där du tänkte åka.

Strava använder ju telefonens gps och visar vart du befinner dig och vilka segment som finns i närheten och hur du ska åka dem. Gör så här: när du står på startsidan trycker du på ”more” och sedan på ”segment explorer”. Appen visar då din gps-position och de segment som finns i närheten. Du kan zooma in och zooma ut. I bland hänger inte gps:en med riktigt så prova att zooma ut lite om du inte hittar något. Hittar du något som känns intressant kan du klicka på bokstaven och sedan på den lilla cirkeln med i:et. Då kommer segmentet upp som helhet med tider från andra och en mer precis karta över den. GPS:en funkar i realtid och du kan följa den för att hitta rätt startpunkt.

strava2

 

Det går även bra att söka efter segment som ligger på en annan ort än den du befinner dig på. Klicka bara på förstoringsglaset och skriv orten så får du upp segmetet där.

strava3

 

Du kan även snabbt välja om du enbart letar efter stigningar och branthet på dem, välja om du vill se löpningssegment eller cykelsegment samt om du vill ordna segmenten i listform i stället. Tryck på filter den högra bilder dyker upp då.

strava4

Detta kan du även göra via webbversionen hemma innan turen om du vill! Segment explorer heter det även där.

Jag brukar leta upp segment som jag är nyfiken på, åka en bit på stigen och kolla av att jag är rätt och åka vidare och kolla av igen. Sedan om stigen eller rundan inte är för lång åker jag om stigen när jag vet hur den går. Många långlopp, tävlingsbanor och liknande ligger som segment vilket är roligt! Varför inte åka tex  hela eller delar av Mörksuggejakten nästa gång du är i Rättvik? Leta bara upp den och följ sträckan. Använder du en cykeldata som har kartfunktion och som du lätt kan se kan du ladda ner rundor och segment och följa dem  på skärmen! Använder du appen för att registrera din runda får du pausa medan du söker segment på fält. Har du klocka startar du bara appen!

Du kan själv göra egna segment i daton efter avslutad runda. Du klickar på ditt pass, vidare till den lilla skiftnyckeln och sedan ”create segment”. Följ sedan instruktionerna på skärmen. Se till att INTE göra segment så att de passerar korsningar och andra saker som kan vara farliga när andra försöker slå en tid. Allt för korta segment är inte heller att rekommendera. Inte heller att göra segment som liknar redan befintliga. Strava säger till om segmentet är för lika ett annat. Använd ditt sunda förnuft helt enkelt även när du är ute och använder appen.

Screen Shot 2016-07-10 at 15.25.54

 

Nu när du har full koll ge dig ut och leta nya ställen att springa eller cykla på. Vill du följa mig på strava finns jag här.

Lycka till!

2

10 Comments

  1. Perfekt! Jag skapade ett konto för flera år sedan men har inte använt det något alls tror jag. Men sambon säger att jag borde. 🙂

  2. Bra guide! Ska du och Hasse köra Bike Challenge i Vemdalen den 23? Tänkte försöka komma upp och köra om vädret ser hyffsat ut och det vore kul att äntligen träffas irl och tjata lite med er!

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: