#positivstart – vardagsfrukosten

vardagsfrukosten

Mina bloggkollegor Emma och Viktoria startade i juni ett fint upprop. Att satsa lite extra på att skapa en så positiv start på morgonen som möjligt. Det är också temat för veckans inlägg i Bloggar om Hälsa.

Hur dagen startar sätter i regel ribban för hur dagen blir. Säg att du försover dig, även om du redan är sen stressar du dig i väg. Kanske utan frukost med andan i halsen. Glömmer nycklar, glömmer matlåda och ramlar in på jobbet med blodtrycket långt över vad som är sunt på morgonen. Kanske är du inte så sen ändå men hela morgonen förstörd och sällan blir resten av dagen särskilt bra. Inte för mig sådana gånger. Ingenting brukar fungera och jag är så trött när jag väl kommer hem sedan. Försova sig gör alla någon gång och vid de tillfällena jag gör det brukar jag försöka att ta det lugnt ändå. Jag resonerar så att är jag ändå sen spelar det ingen roll om det blir några minuter till. Försöker att hinna med en snabb frukost och försöker att inte stressa på väg till jobbet. I bland går det och i bland inte.

Men det som gör en positiv start på min dag och det som är det allra viktigaste i vår familj är vardagsfrukosten. Under hela min dotters uppväxt har jag försökt att göra stunden på morgonen lugn och avstressande och ju äldre hon blivit allt mer noga med att hon kliver upp med oss och får i sig frukost. Även tiden på vardagarna i bland är knapp så prioriterar vi den stunden vi tillsammans även om det innebär att vi kliver upp lite tidigare än vi behöver. Vi dukar fint, kokar ägg och skär upp bröd och lägger i korg och det doftar kaffe i lägenheten. Vi småpratar även om en tonårig dotter i bland är mycket fåordig och mest petar i frukosten. Pratar om dagen som kommer, vad som händer i skola och på jobbet och hur eftermiddagen ser ut. Hur trött min dotter än är kommer hon tassande morgon efter morgon de veckor som hon är hos oss.

Den här morgonrutinen ger ett lugn och en fin start på dagen. Och kanske följer den även med den dagen hon flyttar hemifrån och får egen familj. Att frukosten inte intas stående vid diskbänken eller i skift utan är något som man faktiskt ser framemot på kvällen. Jag hoppas det!

Mer morgoninspiration får du om du kikar in hos Ida och läser hur hon skapar en positiv start och om hur Malin som är morgonpigg men har två små troll hemma får till en start i vardagskaoset.

Hur skapar du en positiv start på morgonen?

img_3395

0

12 Comments

 1. jag älskar tanken om en medveten morgon och försöker leva så oavsett om jag väljer att lägga några extra minuter på frukosten och min träning – eller om jag väljer att ta sova förbi morgonpasset om jag känner att jag behöver det. det viktigaste är att det inte bara händer – utan att jag väljer det.

  • det har vi även om alla kanske inte alla gånger är så himla morgonglada och pratsamma, men det hör till och viktigast är att vi äter tillsammans!

 2. Det låter verkligen som en dröm! Inget jag är i närheten av att få till. Men skulle gärna vilja! Tänkvärt!

  • Känns som jag var lite pretto så där, men som jag skrev till Malin ovan så kan morgonhumör i bland skina igenom 😉 Nä men är det något jag försöker sträva efter och är rätt nöjd att vi fått till så är det just det här.

   • Tycker absolut inte det lät pretto! Mer att jag fick mig en tankeställare, för precis sådär vill jag att frukostarna ska vara, och ungefär så var de också innan barnen. Men har ännu inte lyckats klura ut hur känslan ska kunna återtas, i alla fall inte just nu.

 3. För mig har alltid frukosten varit en viktigt del av dagen, och är ju fortfarande. Det är en rutin som sitter i sedan barnsben och som gör mig mätt och mer avslappnad inför dagen.

  • Det är just det som jag hoppas att jag har överfört till Cissi, att hon kan känna samma sak att det är viktigt även när hon blir ännu äldre!

  • Det är den bästa stunden på dagen bortsett från helgernas långfrukost i stugan, sedan vet jag ju visserligen inte vad dottern egentligen tycker om att alltid måste kliva upp tidigt och äta..haha

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: