Vintertips – gå ut med snöskor!

I förrgår packade jag ned en termos med kaffe, lite pepparkakor om energin skulle ta slut och gick över vägen upp mot Storhogna och ned i svackan där sångbäcken rinner. Jag ville se om det skulle gå att ta sig upp via skogen till Stugområdet är uppe. Därifrån ta mig hem via skoterleder och väg. Ett par timmar hade jag räknat med att vara ute och tillsammans me fikat hade jag också tagit med mig en tunn dunjacka att ha under min tjocka vinterulltröja om det skulle bli kallt efter fikat. Temperaturen stod på 15 minus när jag gick hemifrån och visste att det skulle lite mildare ju längre upp jag kom.

Vad jag inte riktigt räknat med var att snön i skogen var midjedjup. Kall snö som bitvis inte hade någon botten gjorde att jag emellan sjönk lite för djupt även med snöskorna på. Jag skulle få slita för mycket och bli allt för svettig om jag fortsatte uppåt som jag tänkt.

I stället gjorde jag om turen och gick en bit längs med skoterleden som går upp mot stugområdet. En betydligt lättare promenad. När jag tagit några höjdmeter vek jag in i skogen igen lägns ettt gammalt översnöat skoterspår. Jag kunde skråa upp längs med kanten av skogen och få njuta av alla snötygnda träd och den tystnad som är på vintern. Något enstaka fågelläte men utöver det inget mer än ljudet av mina snöskor i snön. Det är en häftig känsla!

Jag tog en snabb kopp kaffe på stående fot när jag tagit mig upp för skogen och hade vandring på skoterleden kvar. Jag stod i skydd från viden vid en större gran. Även om vinden inte ar stark så bli kyleffekten stor när det är kallt ute. Jag gick sedan vidare hemåt med några fotostopp. Det har varit jämngrått ett tag och låg kontrast mellan träd och himmel. Fint på sitt sätt men svårt att fota i.

Idag var förutsättningar annorlunda när Hasse och jag skulle ut och gå en tur med snöskor. Äntligen hade solen kommit och med den ännu fler minusgrader till Storhogna. Vi var ändå förskonande mot den riktigt stränga kylan nere i byarna omkring. Men det är oftast så den här tiden på vintern – är det fint och klart är det kallt.

Vi parkerade bilen vid sångbäckens fjällbys informationstavla och gick skoterleden mot Storhogna, den som vi cyklat så många gånger. Det var oerhört vackert med solen genom de vita träden och den blåa himlen, snön som i bland rasade av och glittrade i solljuset. Det knarrade under snöskorna och vi tog oss fram i sakta mak. Det var lika tyst som häromdagen och en lika mäktig känsla att ta sig fram i snön mellan stora granar.

Vi gick ned i en ravin och följde ett gammalt skoterspår för att så småningom hamna på en större skoterled. En led som tog oss till en relativt nybyggt del av fjällbyn. Vi skrattade lite åt att det kändes som vi var mitt ute i ingenstans och för att ett par meter senare stå ett stenkast från en stuga.

Efter nån timme åkte vi hem och kunde lägga en fantastiskt fin dag utomhus till minnesbanken. Man behöver inte gå långt, inte heller bege sig så långt bort. Det är det fina med snöskor, det tar tid men å andra sidan får man njuta mycket under tiden och få upptäcka vinterskogen, även den som ligger precis bakom knuten. Man tar sig till ställen man skulle ha haft svårt att ta sig till om man inte går ut med skidor.

Turtips för snöskor

Har du inte testat tycker jag du ska göra det. Det är en perfekt familjeaktivitet och kräver inte så mycket mer än snöskor och kläder efter väder. Ta gärna med lite fika och varm dryck eftersom både kyla och promenaden kräver ennergi.

Det går ofta bra att hyra snöskor på en fjällanläggning. Kanske någon i vänkretsen har som du får låna? Gillar du det sedan kan du köpa egna. Ju bredare och större snöskor du har desto bättre bär de i terrängen. Det finns många olika modeller så det kan vara en ide att läsa på lite först.

En del går med stavar vilket kan vara bra när terrängen är kuperad. Jag går ofta utan men det beror på att jag i regel bär på väska och kamera.

Jag har tipsat om fina utflykter med snöskor i Vemdalsområdet under åren och det är tips värda att lyfta igen.

stockåflostugan
Där uppe skymtar Stockåflåstugan

Som turen till Stockåflåstugan. En lite krävande tur till rasstugan som startar strax efter vargens camping och följer vinterleden upp. En lite mer krävande tur där man får belöning i form av fjällutsikt och nedför tillbaka! Inlägget har även en del matnyttiga tips om snöskor och vad du kan tänkta på när du ger dig ut!

Hasse med kolbulle vid Björnrikestugan

Eller varför inte turen till Björnrikestugan? En otroligt fin och lite krävande tur med vackra vyer. Även här går det uppför till stugan men sträckan är lite kortare. Vi passade på att steka kolbullar den gången vi gick upp med snöskor. Recept på kolbullar hittar du här!

Skogsnära och vackert efter Sångbäcksfallet

Skogsnära och fint utefter sångbäcken är ett annat tips. Här kan du först besöka Sångbäcksfallet som ligger efter väg 315. Parkeringen ligger strax innan Storhogna sett från Klövsjö och därifrån knappa kilometern ned till trapporna som tar dig vidare till fallet. Den biten går du lätt utan snöskor. Efter ett besök vid fallet går du längs med sångbäcken genom tallskog och kommer så småningom till en ådelning. Det en kort men otroligt fin vandring i vinterskogen. Här är det sällan något folk utan du får naturen för dig själv. En liten pärla! Och du, ta med fika!

Så passa på att njuta lite extra av vinterskogen i år! Oftast är ju det finaste äventyret precis utan för dörren. Så varför inte utforska din bakgård?

4

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: