Ska vi prata lite om cykelbyxor?

Det finns ett uppdaterat inlägg med lite nya tips här!

Jag tycker vi gör det! För cykelbyxor och varför man ska ha det, är den vanligaste frågan jag får som spinninginstruktör Cykelbyxan ger även de mest nyfikna blickarna i omklädningsrummet före spinningen. Ett inlägg om det du kanske funderar på men inte vågar fråga eftersom det känns som alla vet allt om cykelbyxor. Och för dig som ännu, för jag säger ännu om inte du provat, som aldrig skulle kunna ha det och tycker är det är bra fånigt. Just för dig! Självklart för er andra också även vi kör basicnivå. Vill du läsa ännu mer kring cykelbyxor, krämer och framförallt om skav tycker jag du ska läsa Elnas fantastiskt bra inlägg som du hittar här!

cykelbyxor
Ett par cykelbyxeben. Utan byxan överlever inte någon på en trainer.

Vi börjar med vad en cykelbyxa är. Det är inte de där glansiga korta ”shortsen” som för något år sedan var väldigt populärt under kjolen. Inte i mina ögon och inte i relation till cykel eller spinning.
De där sakerna hade inte det viktigaste som gör cykelbyxan till rumpans bästa vän – Paddingen eller blöjan som en del säger. Precis, det är en byxa med vaddering. Inga konstigheter. Cykelbyxor med hängslen kallas för bibs.

Jag får som sagt ofta frågan hur man undviker att få ont om bakdelen vid spinning. Även om spinningsadlar i regel är förhållandevis tjockt vadderade hamnar mycket tryck på sittben och underliv. Din sittställning påverkas också hur trycket fördelas och sadeln kanske inte alls passar din bakdels utformning. Du kanske sitter ned ganska mycket och är du ovan är ett låt oss säga 55 minuters pass lång tid för bakdelen.

En annan orsak om än så viktigt och något jag återkommer till lite senare är det skav och den friktion som dina underkläders sömmar kan skapa. Självklart går det att ”vänja” rumpan att härda ut i vanliga träningsbyxor. Men det är synd att obehag och smärta ska störa. Och om kanske gör att du slutar spinna. Det finns gelöverdrag som du kan köpa och som fungerar bra inomhus.

På en vanlig standardcykel är sadlarna lite mjukare och breda. Det fungerar bra för ändamålet.
På en landsvägscykel eller mountainbike är sadeln däremot smalare, mer avlång och hårdare. På en sådan sadel ska du sitta under lång tid och många mil. Då kan jag lova att utan cykelbyxor med padding blir det en pina. För sittställningen du har då, främst på landsvägscykeln inte fungerar med bred sadel. På mountainbiken ändrar du kroppsställningen lite oftare och då känns sadeln lite mindre. Det finns sadlar med bland annat gel, sadlar som är urgröpta i mitten, olika långa och sadlar som är riktigt hårda. Val av sadel är individuellt men det är en annan historia. Nu över till byxan.

Paddingen fungerar enkelt uttryckt som en dämpning. Den avlastar tryck på känsliga delar och ger komfort. Ju tjockare och fastare paddingen är ju bättre är den även om det kan skilja mycket mellan märken på cykelbyxor och utformning på paddingen.

Cykelbyxor ska vara gjorda i material som andas oavsett om du ska spinna eller cykla i dem. Precis som med träningstighsen är det viktigt att värmen från kroppen går ut och inte ger ett våtvärmande omslag.

En tajt lyckra.

Det vanligaste man förknippar en byxa med är de där tighta som cyklisterna ”ute” har. Det finns en poäng i att de är just det. En byxa som fladdrar tar mycket vind. För mountainbikecyklister som kör tex i skogen eller på fjället spelar aerodynamiken ingen större roll och därför finns det massor av snygga mer baggyliknande cykelbyxor eller shorts med vaddering. Det funkar fint även på långlopp! Tävlingscyklister på mtb har oftast men inte alltid tighta byxor.

En snygg bralla för dem som vill ha lite lösare runt benen.

Det finns även cykelbyxor som är avpassade för triathlon där du även springer i dem. Det är dock inte mitt område och jag tänker inte säga nåt om det eftersom jag inte har någon koll alls.

Vad ska jag tänka på när jag köper ett par?
Ska du cykla mycket och länge och kanske även utomhus behöver du en bra vaddering.
Den ska kännas tjock och stabil när du håller i byxan, inte tunn och fladdrig.
Tights eller baggy? Smaksak och ändamål med din cykling.
De ska sitta bekvämt och inte vara för stora om det är tighta cykelbyxor du siktar in dig på.
Baggybyxor ska vara i följsamt material så att du har full rörelsefrihet.

Vilken längd?
Det finns cykelbyxor i många längder. En del slutar långt upp på låret, några lite längre ned mot knät, en del är av trekvartsmodell och en del ”hellånga” men de brukar ofta sakna vaddering. De används ofta som ett andra lager vår/höst/vinter.

Trekvartslängd kan vara skönt för knäna med den extra värmen det ger men kan orsaka lite skav i knävecket.

Det är en smaksak det här med längden. Se bara till att de inte blir för korta. Och strunta i eventuella ”regler” kring benlängd.

Korta cykelbyxor i tight modell ska ha en bra ”gummering” i bensluten. Det gör att byxan sitter där den ska och förhindrar att den ligger upp på låret. Den gör också att benvärmare hålls på plats. Gummeringen får däremot inte smita åt för hårt. Se till att det inte finns sömmar som kan skava.

Hängslen eller inte?
Det är också en smaksak. Hängslen gör att du slipper få en glipa mellan byxa och tröja när du sträcker ut dig. Du slipper också känna en byxlinning som kan klämma lite och skapa obehag. Det är lättare att låta magen vara naturligt utspänd. De glider inte heller ned. Nackdelen är att för oss kvinnor blir omständligare att kissa när allt ska av.

Korta byxor gör kisspauser enklare. Och det finns bra cykelbyxor i kort modell med linning som är mjukare och följsammare! Snöre i midjan rekommenderas ej.

Herr eller dammodell?
Bortsett från att en del dammodeller i bland har en ”tjejig” design vad gäller färger och mönster tycker jag personligen att det är bäst att prova sig fram oavsett kön vad häller olika märken. En dambyxa har padding utformat för damer och vice versa för en herrmodell. Vi är ju anatomiskt olika till naturen. Men för min kropp har herrmodeller fungerat bäst. En herrbyxa har oftast lite längre ben vilket i bland gör att mina byxor blir lite långa.

Priset och märken?
Så här är det. Du får vad du betalar för i de flesta fallen. En dyrare byxa har en bättre padding och  bättre gummering vid benslut samt svalare material. Du behöver kanske inte ha en byxa för ett par tusen i spinningsalen men snåla inte för mycket. En bra byxa ligger runt 500kr och uppåt. Sedan finns det som med allt annat vissa märken som kostar mer än de smakar.

Och på tal om märken så prova dig fram! Googla på vad andra tycker, tipsar och ger råd om. Ska jag nämna något tycker jag Craft gör bra byxor som inte kostar skjortan. Välj i sådana fall byxor från en lite högre prisklass och uppåt. Assos är ett märke jag dreglar över men inte känner att jag har att köpa även om alla hyllar deras padding.

Så till sist och det viktigare!
Nu när du förhoppningsvis fått lite kött på benen och kanske tycker att det är lite mindre fånigt ska jag ge dig mitt bästa tips.

Inga underkläder under. Inte under några omständigheter trosor eller kalsonger. Du går och köper ett par fina och bra brallor och struntar inte i att hoppa i den näck nedtill. Hoppar upp på spinningcykeln eller hojen och får skav. Så onödigt dumt. Paddingen är gjort för att vara närmast kroppen.

Låter det konstigt? Det är helt okej. Det är av den anledningen till att det ser lite underligt ut när jag byter om. Har hon inga trosor tänker en del? Nej det har jag inte.

För vet du vad? Cykelbyxan ska tvättas efter varje gång den används. Inte dugg annorlunda mot de underkläder. De använder du ju direkt mot kroppen. Inte det minsta äckligt eller hur?

Att irritation i huden uppstår beror i bland på att cykelbyxan inte tvättas mellan varje gång. Irritation kan även uppstå av värme och friktion under lång tid på sadeln, då är rumpkräm bra. Mer om det hittar du ett tidigare inlägg här på bloggen!

Så investera i ett par cykelbyxor och strunta i att det ser roligt ut eller känns konstigt med blöja i byxan. Du vänjer dig och jag lovar att rumpan mycket gladare!
0

20 Comments

  1. Toppenbra inlägg Helena, jag länkar upp det! 😉 Jag dreglar också över Assos, skulle vilja ha ett par svarta som passar alla tröjor man har som inte har en matchande underdel, men så himla dyra. Jag tycker inte alls om en byxa du nämner, men måste åka i den pga klubbkläder och sponsorer. Så himla olika det är, så viktigt att man provar sig fram för det finns kombosar som funkar för alla.

    • Tack 🙂
      Det känner jag igen. Min klubbyxa har så jäkla kass padding att det i bland är en pina att cykla i de bibsen. På tempocykeln är det nästintill omöjligt. Men det är liksom bara att stå ut. Iof kan jag ju i bland köra svarta byxor undertill och klubbtröja men ändå.
      Och som sagt, bäst att prova sig fram!

  2. "Att irritation i huden uppstår beror i bland på att cykelbyxan inte tystats mellan varje gång."
    Måste vara himla jobbigt att ha en byxa som tjafsar emot… 🙂
    I övrigt ett mycket informativt inlägg!

    • haha ja verkligen 🙂 Innan hade jag skrivit hummerfond i benslutet…det första man blir blind på är ögonen och tack för att du var uppmärksam! Jag ska genast ädra.
      Tack så mycket!

  3. Tack för ett bra inlägg, fick lite tips inför köp av byxor idag. Blev ett par bibs med dragkedjor som gör att man kan kissa trots hängslen nu får jag bara hoppas att dragkedjorna inte skaver.

    • Hej! Vad roligt att du gillade inlägget och att det kom till nytta när du skulle köpa byxor 🙂 Hoppas att lösningen med dragkedja fungerar, låter som en spännande lösning. Det har verkligen exploderat av byxor för tjejer nu. Det är roligt.

  4. Åh vilket bra inlägg om cykelbyxor. Jag har själv alltid spinnat i typ löpartights tidigare år. Men i år har jag varit förälskad i mina cykelkläder att jag tog med mig cykelbyxan in i spinningsalen. HUR KAN MAN INTE HA CYKELBYXOR? är det första jag tänker nu efteråt, när jag ser alla andra ha likt jag hade för något år sedan.

    Fast jag har inte lärt mig ännu att skippa trosorna, det går bara inte, för det är inte bekvämt och skav får jag inte ändå (även att jag tror sannolikheten är mindre utan trosor).

  5. Jag är en glad, snart pensionär, som börjat motionscykla på motionscykel hemma. Men gudars vad ont jag får i ädlare delar i rumpan. Nu har jag blivit tipsad om cykelbyxor som ska avlasta. Men var hittar jag bra sådana i större storlek (dam)? Jag har letat på olika cykeltillbehörssidor men gått bet på detta. Kan du tipsa mej.
    Ann-Sofi

    • Vad roligt att du har kommit i gång! Då ska du absolut ha cykelbyxor. Nu vet jag inte vilken storlek du har men kolla gärna på ”vanliga” butiker. Märken som craft och newline har större storlekar upp till XXL. Tänk på att cykelbyxor ska sitta tight men absolut inte så att det stasar. Du kan även prova herrstorlekar som finns i större storlekar, i bland skiljer det sig faktiskt inte så mycket. Jag har mestadels herrbyxor. Där får jag gå ned en storlek, dvs small i stället för medium när jag har dambyxor. Stort lycka till i letandet av byxor!

      • Hej igen. Tack för att du svarade och tipsade om ”vanlig” sportaffär. I helgen var jag faktiskt på sportshopen och gjorde som du skrev, letade på herrstorlek. Jag hittade ett par som passade och det var mycket bättre att sitta på sadeln med dessa på. Cyklat varje morgon i helgen. Hejja mej!!!!!
        Ann-Sofi

        • Men vad roligt! Såg någon dag efter att jag svarat dig att craft nu kommer med en kollektion damspeciifika cykelbyxor i många större storlekar! Kanske värt att kika på när du behöver flera?

  6. Hej!
    Tycker att de blåa lite mer baggy byxorna du har på bilden är jättefina. Var kan man hitta dem ? Har du provat dom?
    /Lisa

  7. Hej! Jag har precis köpt mig en cykel o ska ge mig ut för att gå ner i vikt. Jag prövade cykelbyxor från craft i strl xl och de va jättesköna! Men ville ha vins så beställde dessa i xxl o där går paddingen ner lite på låren. Ska de vara så eller är de förstora då? De sitter okey övrigt.

    • Jag kan inte tänka mig att det inte ska skilja så mycket i paddingstorlek på mindre eller större storlekar. Paddingen ska inte hänga gör den inte det så är ok. Det kan vara så att sömnen runt paddingen ser större ut än vad är paddingen är. De är ofta sydda så och då kan det se större ut. Jättesvårt att förklara. huvudsaken är att paddingen inte skaver, sitter där den ska och att byxan inte känns för trång!

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: