#52vardagsäventyr – Sångbäcksfallet och Fettjeåfallet.

Sångbäcksfallet har grillplats och skön bänk! Så ta med fika.

I veckan som gick passade jag på att besöka två av de fem fall som finns här i området. Sångbäcksfallet och Fettjeåfallet. Två olika till sin karaktär men ändå lika. Fallen ingår i Vemdalen alla årstiders kampanj om finn fem fall. Fem fall som är äventyrliga för barnfamiljerna och ett fint sätt att upptäcka vad området bjuder på sommartid. 

Jag har besökt tre av dem. De ovan nämnda och det fina fallet vid nedanför Fallmorans fäbod. Väl värt den promenad på runt 5 km med utgångspunkt från Storhognas högfjällshotell. De andra två Mittåfallet och Rändåfallet står på listan att upptäckas. De ligger på ca 5 mils avstånd från oss. Tanken i söndags var att besöka Mittåfallet. Det som egentligen är två fall med en lagun mellan. Vi åkte mot Hede och Långa men vände strax utanför Vemdalen när regnet smattrade mot rutan och molnen hängde tunga över Sonfjället. Styrde bilen mot Klövsjö och Fettjeåfallet i stället. Där var molnen ljusare.

Sångbäcksfallet

Ett av de fem fallen är Sångbäcksfallet som du når enkelt via landsvägen mot Vemdalsskalet. Från den stora parkeringen på vänster sida strax mitt emot infarten till Sångbäckens stugområde är det knappt en kilometers promenad. Från min stuga tar det tio minuter. När man når rastplatsen ovanför fallet har man en brant backe ned till själva fallet. Det går även stigar där du kan nå toppen av fallet. Fallet passar fint för barnfamiljer och även om fallhöjden inte är så hög är det vackert och spännande.

Sångbäcksfallet är ett fall om jag ofta besöker. Miljön är rogivande så som vattenfall är och grönskan så annorlunda mot den uppe vid vägen. I måndagsmorse tog jag på mig regnjackan, trotsade den kalla blåsten och duggregnet och gick ned. För att leka lite med kamerans slutartider. Vadade ut bland stenarna med mitt lilla stativ. Satt sedan en stund bara för att låta tankarna vandra i väg. Lyssnade på vattnet och när myggen blev lite för närgångna och ettriga tog jag den korta promenaden hem igen.

Fettjeåfallet

Fettjeåfallet kräver en lite längre och bitvis ganska krävande vandring. Speciellt om har regnat. För att nå starten av stigen svänger man in till Katrinas skidområde och följer grusvägen ett par kilometer tills man når en parkering och en skylt som visar att man är på rätt väg. Promenaden är 2 km och går från början på vältrampad stig för att sedan bli allt smalare och stenigare. Men promenaden till fallet är värd att ta. På vägen är naturen vacker och skiftande och många bitar går du precis i kanten av Fettjeån.

Efter en kilometer når du ett litet större vattenfall och en lagun som går fint att bada i när vädret är bra. I söndags hängde regnet i luften och inbjöd inte till bad. Från lagunen blir stigen kuperad och smal och stenarna kan vara svåra att gå över.

Precis när vi passerat sista träbron drog en lätt kylig vind in och jag sa till Hasse att snart öppnar sig himlen. Någon minut senare kom regnet med besked. Vi skyndade oss mot fallet och det vindskydd som finns där. Ingen av oss hade tänkt på att ta med oss regnkläder även om vi anade att det skulle bli regn

För att hinna fota fallet lämnade jag fikaryggsäcken i vindskyddet och tog den korta promenaden fram till fallet. Det som jag bara besökt en tidig vår för något år sedan. Då var det fortfarande en isfall och jag minns att jag kände det där lilla pirret i magen av att snart kan allt rämma. Isen släppa och jag hamnar mitt i vattenmassorna. Självklart rämmade inte isfallet men det var riktigt mäktigt då. Lika mäktigt var det sommartid. Fallhöjden är hög och vackert att se på. Det ska gå en stig/led upp till kanten av fallet. Eftersom det hällregnade ville ingen av oss klättra bland stenar utan vi skyndade oss ned i vindskyddet för att inte blöta ner oss mer och riskera fukt i kamera och mobil.

Efter att ha tömt kaffetermosen, ätit upp våra bullar och väntat ut regnet gick vi tillbaka till bilen. Lite frusna men nöjda. Trots att vädret inte var på vår sida blev det en fin utflykt. Ett fall jag kommer att göra ett återbesök vid. Kanske vintertid nästa gång? För det är nämligen ett fall som är populärt att isklättra i. Inte för att jag vågar mig på det men bara för att få känna den där lite läskiga känslan av ett fruset fall igen!

Om du turistar i Vemdalsområdet missa inte att besöka de här fem fallen som finns! Vi ska göra ett nytt försök på Mittåfallet och Rändåfallet när vädret inte bjuder på regn och rusk.

 

4

5 Comments

    • Ja man förknippar ju mest med fjäll och skidor. Det är lite John Bauer över miljöerna där:-)

  1. […] Fram till vindskyddet är det ungefär 2 km och sedan ca 150 meter till fram till själva fallet. Leden har rustats upp och stentrappor har lagts ut där det tidigare varit svårt att ta sig fram. Det gjorde att promenaden dit gick fortare än vad jag minns den när vi senast var dit en sommardag 2018. […]

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: