Att åka långsamt är bra träning

Det är ungefär fem veckor kvar tills det blir Swe Cup enduro här i Östersund. Det närmar sig med andra ord. Jag väntar på min nya cykel och hoppas att den kommer i månadsskiftet. Jag behöver tid att köra in mig på en ny cykel både vad gäller inställningar och känsla. Träningen jag har inte skrivit så mycket om, har inte skrivit särksklit mycket överhuvudtaget. Det finns en enkel anledning till det och det stavas ett rejält bakslag i mitt mående. En stressig och turbolent vinter och vår sätter sina spår och jag har fått skala bort mycket jag vill göra. Men det är snart semster, ungefär tre veckor dit bara.

Cyklat har jag och jag har hängt på berget en hel del både före liftöppning och nu efter. Åkt med de som är snabbare och mer teknisk än mig och det är guld värt. Det började med en race simulation som Filippa Ring hade på sitt träningsschema och jag och några fler hängde på. Det blev lugnt uppför och i tävlingsfart utför. En rejäl kickstart för min del som inte kört på berget innan. Sedan har jag hängt på när det varit öppet i liften. Jagat längst bak i ledet, där jag trivs bäst och åker som bäst. Ligger jag först blir jag lätt stressad och gör små misstag. Jag har fått upp farten men känt att jag mest studsat omkring och inte riktigt hittat in i positionen på cyklen. Troligen för att det går fort och jag inte riktigt hänger med i farten. Jag har åkt bergets alla leder och det känns bra.

Jag har också varit i Böle och åkt med bra känsla där och hittat fart på lederna. Förhållandena har varit perfekta både i Böle och på berget. Lederna har varit torra och snabba. Men man behöver ju även träna i lite blötare förhållanden också. Åtminstone peppade jag Hasse med det vid middagsbordet när en rejäl regnskur drog in. Att lasta cykel och åka på berget kändes inte så lockande.

Vi bestämde oss för att trotsa regnet och fokusera på att åka leder så långsamt vi kunde. Få in mer flyt, pumpa mer och tänka mer kurvtagning för att skapa fart. Jag har lätt att tappa fart i kurvor och får göra igångdrag ofta och det tar onödig energi. Åka långsamt kan också vara en större utmaning än man tror. Det gäller att lägga band på sig och framförallt jobba med cykeln.

När vi kom till liften duggade det lätt men lederna var ändå ganska bra även om del rötter var lite hala. Jag orkade en timme innan min energi tog slut. Men det var en bra timme där jag fick backa tillbaka och åka mer medvetet. Kände hur jag kunde fokusera på tekniken mer än att bara jaga framförvarande hjul. Det är ju lika viktigt att öva på det härsättet som att bygga styrka och fart på cykeln. Det är ju faktiskt så att jag blir bättre av att åka långsamt och när flytet finns är det dags att lägga på fart, och sen åka långsamt igen!

5

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: