Att välja cykelbyxor
Inlägget skrivs i stolt samarbete med Good Legs Cycling
Cykelbyxor, är det nödvändigt undrar du kanske? Går det inte lika bra med ett par träningstights eller shorts? Självklart går det bra men att investera i en cykelbyxa med bra padding spar många timmars skav och smärta och gör cyklingen så mycket bekvämare. Cykelsadlar är sällan särskilt sköna att sitta på under längre tid. Man vänjer sig och i bland orkar man härda ut men det är synd att obehag och i bland smärta ska störa.
I bland kan det kännas som en djungel att hitta rätt bland olika modeller, sorter och märken. Är det billigare bättre än det dyra? Och varför ska man ha en padding överhuvudtaget och är det någon skillnad mellan cykelbyxor utan hängslen och de med? Jag har under våren testat fyra olika cykelbyxor och ska försöka reda ut några frågetecken. En kort damspecifik cykelbyxa, två lite finare dammodeller från Stolen Goat och Santini samt en flossad vintercykelbyxa i herrmodell, även den från Santini.
Paddingen – rumpans bästa vän

En cykelbyxa har en padding som enkelt uttryckt fungerar som en dämpning. Den avlastar och fördelar trycket på dina känsligaste delar och ger komfort. Lika enkelt förklarat är en lite tjockare och fastare padding bättre än en tunn. Det skiljer också en del i utformningen av en padding gjord för kvinnor och för män. Likaså skiljer paddingens utformning oftast mellan olika märken.
Om du bara använder trosor eller kalsonger under ett par tights kan friktionen från sömmarna skapa skav. Ömhet beror många gånger på att en cykelsadel är smal och hårdare. Speciellt om du cyklar landsväg eller mountainbike. Sittställningen spelar också roll. Du kanske sitter lite mer framåtlutat än på den cykel du pendlar till och från jobbet med. Framförallt tillbringar du mer tid på sadeln. Med padding minskar du helt enkelt både skav och ömhet.
Skulle du trots en bra cykelbyxa fortfarande få obehag kan du behöva se över om din sadel passar just dig. Det finns sadlar med bland annat gel, en del som är urgröpta i mitten, olika längder och mjukhet. Val av sadel är individuellt och får du mycket besvär kan det vara värt att ta hjälp av en butik att prova ut en sadel som passar just din kropp.
Med eller utan hängslen – en smaksak

Cykelbyxor med hängslen kallas för bibs och är lite djupa framtill för att inte trycka på magen och skapa obehag. Hängslen gör också att byxan sitter närmare kroppen och upplevs sitta uppe bättre. Numer finns det många dammodeller som har hängslen anpassade för att inte skava mot bysten och med olika lösningar för att lätt kunna ta sig av dem snabbt vid kisspauser.
En cykelbyxa utan hängslen har ofta en mjuk lite bredare linning som förhindrar att det skaver runt midjan och skapar tryck mot magen. Den sitter oftast uppe på ett bra sätt. Annars skiljer sig inte själva byxan mot en med hängslen.
Santinis Ritmo Blu Nautica har en väl tilltagen linning som ger lite stöd samtidigt som den tillåter att man andas utan att det trycker eller skaver. Den har dessutom en liten praktisk ficka bak där kontokort eller nycklar får plats. Byxan har följt med mig under cykelshortsen och fungerar riktigt bra. Benlängden är inte för lång vilket är ett stort plus när jag kör med cykelshorts. Jag vill helst inte att cykelbyxans benslut ska sticka ut.


Vad du väljer beror på vad du föredrar helt enkelt. Cykelbyxor utan hängslen är ofta sköna under ett par cykelshorts och kan vara svalare varma dagar, då det är mindre tyg över ryggen. Cykelbyxor med hängslen är skönare under riktigt långa cykelturer eftersom de håller byxan uppe på ett bättre sätt och låter magen få plats. De passar självklart lika bra under cykelshortsen också.
Shorts eller cykelbyxor när du kör mountainbike? Eller varför inte båda?
Det är en smaksak. Det finns inga rätt eller fel mer än att shorts många gånger kan vara praktiska att använda. Dels har du fickor på shortsen där du kan stoppa småsaker, dels så står de emot vassa grenar och skyddar cykelbyxan under. De fungerar också bra som extra vindskydd eller regnskydd. Även om du rör dig mer på mountainbiken än vad du gör på landsvägscykeln är det lika viktigt att hitta en bra cykelbyxa med padding som passar dig.
Kör du ren enduro eller downhill är shorts att föredra. Åker du liftburen cykling behöver du många gånger inte ha några cykelbyxor under eftersom du sitter minimalt med tid i sadeln. Vid enduro där du trampar både upp och i bland under tiden är det bra med padding. Vissa cykelshorts har en innerbyxa som följer med och som går att ta lös. Ofta är det en byxa med lite sämre kvalité även om det självklart finns undantag. Ett tips är att använda den cykelbyxa du tycker bäst om även under cykelshortsen.
Att tänka på när du köper cykelshorts är att de ska vara följsamma och ge dig full rörelsefrihet. Ett plus är om de har fickor som går att stänga igen och midjan kan justeras. Kör du med knäskydd bör shortsen vara lite längre för att skydden ska få plats och inte shortsen ska glida upp.
Flossade vinterbibs – en bra vår- och höstlösning

En riktigt bra lösning för alla typer av cykling vår och höst är ett par flossade korta vintercykelbyxor. Under våren har jag kört i Santini Eureka Thermo bibs. En byxa som är fodrad invändigt och är vattenavstötande. Dessa har jag adderat ett par flossade benvärmare till. Det har varit lika varmt och skönt som att använda ett par vintercykelbyxor med padding men ett mer flexibelt alternativ. En stor fördel jämfört med att använda en vanlig cykelbyxa på vår och höst är att rumpan och låren har hållits varma även om det varit lite kyligt. Det är ställen på kroppen som är utsatta framförallt om du cyklar landsväg innan det blir sommarvarmt. En annan fördel är att det går att reglera värmen genom att ta av benvärmarna om det är lite varmare. Den möjligheten har man inte om man använder vintertights på våren och hösten. Det här en byxa som jag kommer att använda flitigt även under vintern de dagar som jag inte har underställ. Jag kommer att addera ett par cykelshorts lite kallare och blåsigare dagar. Modellen passar både damer och herrar och beställer du dammodellen bör du gå ned en eller två storlekar för att de ska sitta bra och inte ha allt för långa ben.
När cykelbyxan blir extra viktig

Kanske ska du cykla Vätternrundan eller något annat längre lopp? Tillbringa många timmar i skogen på cykeln eller göra en långtur på racern, kanske till och med under flera dagar? Då bör du satsa på en cykelbyxa med bra padding. Ofta har byxans tillverkare en tabell över deras paddingar där du kan få en uppfattning om paddingens kvalité. Ofta har tillverkaren olika modeller och där bör du kolla efter de lite finare och dyrare varianterna.
Lika viktigt som cykelbyxans padding är också benslutet och de sömmar som finns på själva cykelbyxan. Jag gillar cykelbyxor som är laserskurna i benslutet och har platta sömmar. Mudden ska vara bred och ha silikon som greppar bra. Det förhindrar att kanten skär in i benet. Det blir ännu viktigare ju längre tid jag har byxan på mig. Viktigt är också att tyget är följsamt och andas och att det finns mesh som andas i hängslen och rygg.


Det är små detaljer som gör skillnad. En cykelbyxa som inte märks är en bra cykelbyxa helt enkelt. Stolen Goats Epic bibs är just en sådan byxa och finns i herr och dammodell. Den har lite kompression och benslut som inte känns. Dambyxan har dragkedja i ryggen för att underlätta vid kisspauser. En ny lösning för mig. Paddingen fungerar i många timmar. Och i många timmar har jag använt den här byxan. Både på mountainbiken, som byxa under cykelshortsen och landsvägsturerna. Den kostar lite mer men är väl värd sitt pris.
Cyklar du däremot inte så långt, kanske bara tar en tur med familjen, pendlar till jobbet eller åker till affären behöver du inte köpa den dyraste cykelbyxan i butiken. Ofta räcker det med en padding som är lite enklare men ändå ger bra dämpning.
Dam eller herrmodell?
Det som skiljer en cykelbyxa för kvinnor eller män är i regel paddingens utformning. Vi är olika skapta och paddingen passar därefter. Men det finns undantag. I bland kan en herrmodell passa en tjej också. Det finns enklare unisexmodeller av cykelbyxor men de är ofta lite sämre.
Jag har både dam- och herrmodeller i min cykelgarderob. En del damspecifika cykelbyxor passar inte alls och jag upplever obehag medan herrbyxorna sitter riktigt bra. Däremot är herrbyxorna oftast lite längre i bensluten och lite pösigare runt ryggen. Jag har fått gått ned i storlek när jag valt herrbyxor.

Om du är tjej och drar lite större storlekar kan det vara svårt att hitta specifika dammodeller. Ett tips kan vara att titta på herrutbudet även om det är tråkigt. Men Santini har en dammodell som heter Volo Blu Nautica och den byxan finns från XS upp till XXXL. Är du kille och drar större storlekar finns modellen Genio från Santini och den finns upp till 5X!
Volo Blu Nautica är en av de byxor som jag cyklat med under våren och är en lite finare byxa med Santinis finaste padding för många timmar i sadeln. Den har laserskurna benslut och platta sömmar. Byxan är lätt och känns inte på kroppen och har hängslen som går på sidan av bysten. En favorit i min cykelgarderob och väl värd sina kronor. Finns i svart och en sober blå färg.
Är dyrare bättre än billigt?
Det är faktiskt så i många fall. När man köper cykelbyxor får man vad man betalar för. Därför kan det vara klokt att lägga några kronor extra på en cykelbyxa med bra padding och en byxa som har sköna benslut. Framförallt om du cyklar mycket.
Vad ska man tänka när man väljer cykelbyxor
- Cykelbyxor i lycra ska sitta tajt mot kroppen men utan att skava eller eller klämma.
- Titta efter breda benslut utan hårda sömmar eller kanter. Det är skönare med något som inte skär in. Benslutet bör ha silikongrepp för att hålla byxan på plats
- Känn och kläm på paddingen. Den ska vara fast och inte allt för tunn. Välj hellre en premiumbyxa om det finns. Dyrt är ofta bättre än billigt.
- Ska du cykla långt och länge, satsa på en cykelbyxa med kvalité. För kortare turer kan en enklare cykelbyxa fungera bra.
- Med eller utan hängslen är en smaksak. Byxor utan hängslen bör ha en mjuk och bred linning, framförallt över magen så att inget klämmer och skapar obehag. För långa turer är det skönare med hängslen som håller byxan uppe på ett bättre sätt och sitter mjukare runt midjan
- Dam eller herrmodell? I bland fungerar herrbyxor även till damer även om paddingen är olika utformad. Är du tjej och drar större storlekar och har svårt att hitta dammodeller kan en herrbyxa vara ett alternativ.

Det allra viktigaste tipset
Du ska inte ha några underkläder under dina cykelbyxor. Paddingen ska vara allra närmast kroppen. Underkläder kommer bara ge dig skav och obehag. Strunta i att det känns konstigt. Cykelbyxor ska precis som dina underkläder tvättas efter varje gång. Att irritation i huden uppstår beror i bland på att cykelbyxan inte tvättas mellan varje gång. Irritation kan även uppstå av värme och friktion under lång tid på sadeln, då är rumpkräm bra. Mer om det hittar du ett tidigare inlägg här på bloggen!
Vill du köpa ett par nya cykelbyxor eller något annat cykligt i klädesväg på Good Legs Cyckling och få lite rabatt? Med koden helena-20 har du 20% rabatt på ditt köp och koden räcker september ut!
36 Comments
Leave a comment Avbryt svar
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.
Hör eg inte till ämnet men jag älskar bilden på C, den där hon står rakt upp. Vilken underbar dotter du har, det lyser igenom!
ÅÅ vilka fina ord Katja! Jag gillar också den, just precis där är hon precis den cecilia som hon är.
Gillar den för hon står där som en helt ”vanlig” människa med cykelkläder som passar så jäkla bra på helt normala människor om du förstår jag menar. Så mycket bättre än random cykelklädesmodeller som ändå ser så onaturliga ut. (jösses vad jag kände att jag snurrade till det men jag blev så rörd av dina ord. Har varit överkänslig sedan hon var på bal och så fredagens student och jag har liksom bara gråtit så fort jag sett henne 😉 )
Är det bara jag som har extra brett mellan mina sittben, för jag ser aldrig att det skrivs om paddingens bredd? 😅 upplever att jag sitter precis på kanten av paddingen med sittknölarna.. har haft crafts glow bibs som har funkat men nu då jag beställde hem nya likadana har de gjort paddingen smalare 😳. Har du någon byxa du kan rekommendera för en med ovanligt bred röv (tydligen)? 😂
Har faktiskt inte tänkt på paddingens bredd och som du säger skrivs det sällan ut och beskrivs inte när man köper byxor. Vissa cykelbyxor hamnar så på mig med och några är för breda, hade också ett par glow som jag fick skav av i ljumskarna pga av bred padding. Jag kan inte komma på någon direkt, tycker santinis blåa (dom finns med ovan) har funkat bra.
Hej Helena.
Så himla bra du skrivit om att välja cykelbyxor, dam respektive herr.
Jag är en kille som provade att cykla i ett par dam byxor och efter det så har jag bytt ut alla mina herr mot dam byxor, tycker dom sitter bättre på mig men framför allt bättre pading än i herr byxan och då både för mountainbike och landsvägscykel, har till och med bytt till dam sadlar vilket också passar mig bättre.
Oj, vilken kropp. En riktig trafikfara 😁