Cykelns dag- listan

Vet ni att det är cykelns dag i dag? För att uppmärksamma det bjuder jag och Anna Jansson på en riktigt cyklig lista. Eftersom det är en dag för cykling är vi snart på väg ut för lite lek på sitg här i stan. Helst av allt hade jag velat fira cykelns dag i Storhogna på stigarna omkring vår stuga.  Det värker nämligen i hjärtat av längtan efter fjällen och stigarna  men där står regnet som spön i backen.

Du, det skulle vara så roligt om du vill skriva din cykellista. Så häng på och lämna en kommentar så går jag in läser! Cykla snyggt i dag!

cykelns dag

Vilken typ av cyklist är du?

Om vi inte kategoriserar cyklingen i discipliner som landsväg eller mountainbike är jag en social cyklist till största del även om jag njuter mycket av ensamrundor. Jag är en nyfiken cyklist och drivs av att få lära mig nya saker. Som att åka downhill, prova tempolopp eller bara nöta mina stigar tills de sitter i ryggmärgen. Jag är också oerhört tävlingsinriktad. På gott och ont om jag ska vara ärlig. Mitt pannben är tjockt och jag älskar att få mäta mina krafter. Se vart jag står och om jag kan vinna något. Samtidigt är den lilla tävlingsdjävul ett hinder i bland när jag sätter för mycket press på mig själv.

Hur länge har du cyklat?

Jag har cyklat i 9 år om vi ser det som en träningsform. Annars hela livet. Kommer faktiskt i håg min första cykel, den var grön och jag fick prova den inomhus. I lågstadieåldern fick jag en röd cykel med bockstyre och 3 växlar. Förstå glädjen och hur snabbt jag kunde cykla! Skröt på fritids att jag minsann cyklat i från en moped. Hur vida det var sant eller inte är en annan historia. Min fösta mounatinbike fick jag när jag gick i sjuan. Den finaste jag sett. Jag skrev ett inlägg för något år sedan om mina cyklar jag haft och där finns den!

Hur mycket cyklar du per vecka?

Det varierar ganska mycket. Sett till timmar så blir det runt 10 timmar i veckan vår/sommar/höst. I bland lite mer och i bland lite mindre. Mil räknar jag inte längre. För mig är det mer värdefullt med träningstimmarna och jag blandar hårda pass med lugna. Det gör att jag orkar och blir snabbare. Det har tagit några år att verkligen cykla lugnt när jag ska det. Det är så lätt att det blir mellanmjölk, lite småtufft mest hela tiden. Utöver cyklingen gör jag en hel del annat i träningsväg.

img_2510
Feelgood-pass är Kafferundor med Happygänget.

Vilket är ditt ”feel good”-pass?

Utan tvekan en kafferunda med Happyridegänget likt denna. Där tempot sägs vara lugnt men i regel spårar ur på stigar. Inte alltid men det händer. Alla väntas dock in. Kaffet intas medan svetten torkar på ryggen. Det är mycket skratt, mycket prat och lek med lite allvar i. Kommer jag att kunna hänga med på hjul på nästa stig? Vågar jag ta den där utförslöpan lika bra som cyklisten framför? Orkar jag pressa lika hårt uppför. Kommer jag i kapp?

Vad måste du ha med dig på ett pass?

Det som alltid följer med i min cykelrygga eller i fickorna bak på tröjan. Här har jag skrivit om det. Bortsett från det så har jag alltid med mig min mobil, framförallt om jag cyklar ensam. För att ringa på hjälp om något händer eller på skjuts om jag blir för trött. Sedan följer alltid min träningsklocka med. Utan den känner jag mig naken. Jättefånigt men glömmer jag den är passet förstört. Det har hänt att jag vänt hem. Jag vill gärna kunna analysera passet efteråt, se under tiden hur långt jag åkt eller varit ute. Jag vet att jag kanske borde släppa det där lite. Åka mer på känsla eller i alla fall inte bli nervös om  jag glömmer den.

bild 3(1)
Till och med ett par plusgrader och regn och många mil i Finnmarken gör mig glad. Till och med det. För jag älskar att cykla. Så är det bara! Här från juni 2014.

Varför cyklar du?

För att jag tycker att det är det roligaste som finns. Cykel är en stor del av mitt liv, mitt största intresse och det har gett mig så många nya vänner.  Jag älskar att få stigfinna i lugnt tempo, njuta av naturen och få röra på mig. Jag älskar också känslan av trötta ben och ett hjärta som slår hårt i bröstkorgen. Det är tryggt på något sätt och jag blir lugn efteråt. Mina ben är rastlösa. De behöver få röra på sig. Kanske är det frihet, att kunna ta sig dit jag vill för egen maskin?

Har du någonsin ljugit för att få cykla?

Är det nu jag ska dra en vit lögn och säga nej? Jag är ärlig. Det har hänt många gånger. Dock kommer jag inte håg riktigt vad jag ljög om.

Hur ofta köper du nya cykelsaker?

Alldeles för ofta för att plånboken ska vara nöjd. Sist en ram. Jag väljer att lägga pengar på träning i stället för krogbesök, godis eller dyr shopping. Jag äger fler cykelbyxor än jeans och har fler cykel- och träningskor än jag har vanliga skor. Prioterieraingar. Men först och främst kommer familjen och min dotter. Så klart. Hon gillar förresten också cykelsaker och det köper jag gärna till henne!

Var/hur handlar du din cykelutrustning?

Jag handlar från min lokala cykelhandlare i stan. Finns det inte där så beställer jag saker via nätet. Jag tycker att det är viktigt att handla lokalt för att inte cykelbutikerna ska dö ut.

IMG_1441
En förmiddag i Spanien är en typiskt bra tid att cykla även om det regnar lite.

Dygnets bästa cykeltid?

Är jag ledig så är det efter frukosten. En vanlig jobbarvecka är en afterwork på cykel oslagbart. Ett fint sätt att låta arbetsdagen rinna av mig och rensa huvudet. Egentligen passar det faktiskt fint att cykla när som helst. Något som jag tänkt jag ska göra varje år vid den här tiden när nätterna är lika ljusa som dagen är en midnattsrunda. Det har slutat med att jag inte kommit i väg innan det börjat mörkna igen. Så nu blir det av. Kanske inte i helgen men innan midsommar!

Hur ofta tävlar du?

De senaste åren har jag tävlat nästa varje helg under sommaren. Jag har tävlat i veteranklass i Långloppscupen och enstaka mindre enskilda lopp. Nu i sommar ska jag inte tävla lika mycket på cykel och det känns faktiskt ganska skönt även om jag saknar cirkusen runt långloppen och den adrenalinkick jag får av att stå på startlinjen. Jag tävlar också mot mig själv när jag är ute. Försöker att köra lite snabbare i backar och på stigar. Appen Strava är bra för det. Det är ett bra sätt att bedriva intervallträningen utomhus. Men jag tävlar mig så klart inte igenom alla pass.

Har du ett mantra som du rabblar i huvudet när du är trött?

”jag har åkt 20 mil skidor, jag klarar den här backen”. Det mantrat är nytt sedan i vintras. Brukar också berömma mig själv som klarar så mycket. I bland ber jag benen hålla käften och jobba, inte gnälla och bara göra det de är bäst på. Trampa runt. Kanske inte den snällaste peppen men det fungerar bra för mig. Så mycket sitter i huvudet när kroppen är trött.

Ensampass har sin tjusning de med.
Ensampass har sin tjusning de med.

Cyklar du helst i grupp eller ensam?

Både och faktiskt. Förr om åren cyklade jag mestadels ensam och trivdes rätt bra med det. Efter att jag gick med i Happyride-gruppen cyklar jag mer tillsammans med andra och uppskattar det. I bland är det skönt att bränna i väg själv med sina egna tankar och sin egen fart. Bara vara. I bland ger det massor att få cykla med andra, speciellt på de lite tuffare passen när peppen behövs.

cykelns dag

Hur återställer du dig efter ett cykelpass?

Jag äter alltid något när jag kommer hem. Jag äter ganska mycket, eller jag äter mycket. Därför orkar jag. Bortsett från maten tar det tid för mig att landa efter ett pass. Det är så mycket som ska göras innan jag kanske ätit, duschat och bytt om. Bäst tror jag faktiskt att jag återställer mig efter våra happymorningride:s. Dels får jag i mig en rejäl frukost i lugn och ro. Cyklar lugnt till jobbet och varvar ned benen, duschar direkt och kommer i gång att jobba. Tänk om alla mornar kunde vara så!

Vilket lopp drömmer du om att få cykla?

Jag drömmer om Paris Brest Paris. Ett galet långt lopp på racer som jag planerar att kunna kvala mig in till och genomföra 2019. Det har varit en dröm sedan jag började cykla. Loppet går bara vart fjärde år och innan ska man ha genomfört ett antal längre turer för att få vara med. Vi får se om jag står på startlinjen året innan jag blir 40. Jag hoppas det!

Nu ska du kika in hos Anna och ta del av hennes lista! Jag lovar att den kommer att andas massor av cykel, det roligaste som finns. 

0

8 Comments

  1. […] Det är visst cykelns dag. Det läste jag hos Helena, som är en stor inspirationskälla. Om jag bodde lite närmare Östersund, så skulle jag vilja cykla med henne! Läs hennes inlägg här –> Helenas inlägg om Cykelns dag […]

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: