• Home
  • /
  • Cykligt
  • /
  • Brunflo Bike Park – en liten cykelpärla

Brunflo Bike Park – en liten cykelpärla

En och en halv mil söder om Östersund ligger samhället Brunflo. Genomfartsled för många som åker söder- och norröver via 45:an och E14. Men här finns det som behövs för ett litet samhälle som till exempel skola, affär, hälsocentral och en bikepark. Det är en stor liten cykelpärla för oss om gillar att leka. I Brunflo har eldsjälar utvecklat en liten bikepark i elljusspårsområdet nere vid Storsjön. En bikepark som passar alla. Från de allra minsta till oss leksugna vuxna. 2016 blev Brunflo Bike Park klar och har under åren fått nya leder. Det kostar inget att cykla där och upp tar du dig för egen maskin. Och här du kan spendera timmar utan att tröttna och uppleva Magic Mondays under sommaren och hösten.

Den här sommaren har jag spenderat många dagar och kvällar i Brunflo Bikepark. Jag har övat att hoppa, få luft under hjulen och ta svängar på ett bättre sätt. Letat nya lite snabbare linjer på de leder som är lite trixiga. Och det är just det som är en av tjusningarna med Brunflo Bike Park, man tröttnar inte även om parken är liten. Den inbjuder till träning att bli bättre för varje gång. En led slipar på din kurvtagning och din teknik i switchsback, en annan på hopptekniken och en tredje ger utmaningar med stökiga stenar och drops. Allt med en alldeles lagom fallhöjd utan att det blir för brant och många lättare alternativ vid de svårare dropen eller hoppen.

Magic Monday i Brunflo Bike Park

En kväll i veckan har det i tre säsonger samlats cyklister i Brunflo bike park för att cykla tillsammans. Som Martin Björnvall, en av de bakom parken skrev i ett inlägg i parkens facebooksida är tanken att måndagar ska vara en dag att ses, umgås, cykla och skratta. Martin och Robert Didriksson, också en eldsjäl bakom parken finns där om någon saknar cykelkompis. Just det här är Magic Mondays.

Jag vågade mig i väg först i år och ångrade lite att jag inte kommit i väg tidigare. Även om parken är lika rolig alla andra dagar än måndagar var det något alldeles speciellt att få sällskap av många nya bekantskaper och gamla vänner. Få köra leder tillsammans. Surra lite cykel, linjeval och framförallt se alla barn! Från de minsta till de lite större. Som åkte hopplinjen ned, cyklade upp och gjorde om det gång på gång. Som vågade sig in i skogen och kom ut med stora leenden på läpparna. De som faktiskt är cyklingens framtid! Och de som ger en själv en liten tanke om att varför började man inte som barn?

Än finns det tid till Magic Mondays. Måndagar runt 18-20 är tiden och det kostar inget.

Tore Leijonberg, min kollega Sofies son. Han som verkligen gilla att cykla och rullade hopplinjen många gånger under en Magic Monday häromveckan. Bakom honom pappa Ola.

Hopplinjen och kurvorna ned till sjön

Det fösta man ser när man parkerar bilen eller kommer med cykeln till eljusspårets start är hopplinjen. Den som böljar sig mjukt ned mot vattnet. Platsen som utan tvekan samlar mest barn en måndagskväll under Magic Monday och även vuxna för den delen. Snälla kullar som man kan rulla över för att allt eftersom våga få lite luft under hjulen.

Linjen som går att korta av efter 5 kullar och cykla upp igen. Eller fortsätta ned mot sjön och få övning i dropp och doserade kurvor.

Sandra får mycket lufttid!
Som sagt, hon kan hoppa Sandra!

Vill man inte ta de lite större drop:en/hoppen går det fint att hålla höger och rulla ned. Resten av leden är enkel. Sköna doserade svängar och allra längst ned går det fint att ta ännu en lättare väg runt gaphoppet. Prova och jag kan nästa lova lite pirr i magen av cykelglädje!

Väl nere är det bara att gå eller cykla sig upp till toppen av parken igen!

I stället för hopp och dropp rullar man bara på höger sidan ned!

Balansbana för spångesten

Bredvid starten av WonderWoman ligger balansbanan. Den som man ser från vindskyddets fikastenar. Här ligger fin spång som slingrar sig en bit in skogen och bjuder på bra träning. För spångest (det som jag skrev om i höstas) går att träna bort. Genom att cykla spång efter spång och här ett ypperligt tillfälle att träna på det.

Balansbanan är inte alldeles enkel. Jag har inte klarat den helt och det allra första märkets i fujins lack kom av en vurpa här i våras. Men övning ger färdighet och någon gång kommer jag klara att cykla hela banan utan fotnedsättning!

Skogsbanor som man utvecklas i

Även om hoppen är det första man möter så är parken mer än det. På en relativt liten yta ryms många fina leder. En del genom skogen och en del en kombination av doserade kurvor, mindre hopp och skogsslingor. Alla med olika karaktär och det mesta rullbart eller möjligt att åka på sidan om.

Jag och Sandra i starten på Wonder Woman som lite längre ned går att vika in på BatGirl. Båda lederna går att koppla i hop med parkens nedre leder mot sjön!

Det är välbyggda slingor och alla med superhjältenamn och fint skyltade. Vissa inbjuder till fart och flow som Wonder Woman med träbroar och ett trähopp som med lite övning är otroligt roligt (och inte så svårt) att köra. BatGirl är mer smal mellan träden och trixig och farten inte så hög. Men inte tråkig för det. Lite utmanande stendrop och rotdrop som båda går att rulla. Båda lederna i mysig murrig granskog.

Ute på eljuspåret igen rullar man vidare mot leden Daredevil som går mellan hopplinjens led eller tar höger och åker stenig led mot tighta kurvor och vidare mot hopplinjens avslut eller vidare höger mot The Thing.

Ut från Wonder voman och de kluriga kurvorna för att åka ned i The Thing. En stenig och alldeles underbar liten stig ned till sjön.

X-men och Wolverin är mina favoriter. De startar till vänster i hopplinjens första kulle. X-men bjuder på doserade kurvor, ett platåhopp och några rollers innan den går vidare brant ned i skogen och ned mot sjön där Wolverine tar över. En tight, lite småstökig men otroligt rolig stig som utmanar. En led man kan åka bredvid det som är lite klurigt och en led som jag växer lite i för varje gång!

Iron-Man heter en ny led som på slutet kräver sin cyklist. Jag tittade några gånger på den och bestämde mig för att ha den som ett mål till sommaren som kommer. För det är roligt med något som är lite svårare. Något att träna på och det är det som gör Brunflo Bike Park så roligt.

I mittenpartiet av Wolverin

Hitta hit!

Kommer du med bil ska du ta sikte på Brunflo IF elljusspår. Åk E14 genom samhället och åk över över järnvägsövergången och svänga in höger på Rosenlundsvägen. Följ den till den slutar och där finns eljusspårets parkering och Brunflo Bike Park!

Och du, ta med dig fikasäcken! Här finns vindskydd med möjlighet att grilla. Stora stenar att bara sitta på och dricka kaffe.

brunflo bike park

Alla fina bilder har Hasse Gustafsson tagit. Om du är nyfiken finns hans blogg här och hans fotoinsta här.

2

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

2 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: