Den svåra pendlingen

Jag har ungefär 8 km till jobbet, 16 km tur och och retur. Det tar mig ungefär lika lång tid att cykla som det tar med bil när trafiken är som tätast runt halvååtatiden på morgonen. Väljer jag att springa hem tar det runt 40 minuter en bra dag. Det är en alldeles lagom sträcka att pendla och en sträcka som inte sliter så mycket på kroppen när min vanliga träning ska in. Det är också en sträcka som det är svårt att argumentera för att ta bilen. Dels för de höga diselpriserna och för miljöns skull.

Men det gör inte att det är lätt att få till pendlingen. Det är väldigt svårt. Jag vill vara en som pendlar, som uppskattar den där stunden på morgonen på väg till jobbet och som får in bra extra minuter av vardagsmotion. Jag gillar ju att cykla, gillar att röra på mig och har konditionen för det. Men när jag morgontrött och numer kommer upp lite senare än förut tar det emot. Framförallt när det är mörkt och regnigt. Det är lite lite lättare när vintern kommer och snön gör det lite trevligare att ta sig till jobbet.

Men jag kämpar på. Känner mig nöjd som tar cykeln de allra flesta dagarna och tänker att sparad diesel nu gör att jag kan åka ned till stugan lite mer i vinter. Det är inte roligt på morgonen när cykeln känns seg och elcyklarna svischar förbi. Hem däremot går det oftast lätt och tar jag en omväg hem är det riktigt roligt att pendla. Men i bland får jag inte till det och tar bilen till jobbet.

Just nu när vi precis går mot den allra mörkaste tiden längtar jag riktigt mycket efter de där hempendlingarna i slutet av februari och början av mars när vinterrundans stigar är hårda och det är ljust efter jobbet. När det är trevligt att ta fatbiken och benen börjar blir starka efter en vinter av träning. Den bilden nedan får bli min målbild framöver, för jag ska minsann pendla mer än i fjol!

Pendlar du till jobbet? Om, vad har du för knep för att få det att bli av och göra det roligt?

5

5 Comments

 1. Jag får till det ungefär hälften av jobbdagar, behöver ju handla ibland och höra andra ärenden. Men nog är det fasen så mörkt nu innan snön kommer! Vi har ju inga gatlysen. Men, luften som jag andas, frisk och som doftar skog, gör att jag hellre väljer det. Spar lite över hundringen varje dag, hjälper klimatet och framförallt så håller jag kroppen/ryggen igång. Ångrar mig aldrig. Kram på dig!

 2. Jag kände som du, segt på morgonen och lång och seg uppförsbacke på hemvägen, plus en utarbetad kropp. Jag gjorde slag i saken och köpte en elcykel, jag trampar lika mycket, men blir inte svettig, bara varm. Det gör att jag har lättare att pendla nu för tiden☺️
  Ett tips kan annars vara att ta fasta på ett objekt (jag har en bro) som jag stannar å fotar någon gång i månaden, jättekul att se förändringarna som blir med olika ljus, väder och årstider👍🏻
  Jag åker samma väg med bilen, men ser aldrig sakerna på samma sätt som när jag cyklar.

 3. Har 40 km till kontoret. Men är bara där ca. två gånger i veckan. Tar cykeln några gånger per år bara. Med lite omväg får man ihop 100 km de dagarna👍 Annars blir det bil men samåker med en kollega så högst en gång i veckan och då på el största delen av resan (laddhybrid)

 4. Nej, jag har för långt att åka de flesta dagarna nu för tiden. 10 mil enkel väg. Men när jag bara ska in till stan och jobba, då är det 10 km, och min vision är att kunna cykla dit. Men jag fattar inte hur jag ska få med mig hela den tunga ryggsäcken med dator och allt. Så jag skjuter upp det ett tag till.

 5. Cykelpendlar året runt. Förvisso ingen match numera när jag bara har 4 km enkel väg till jobbet, men cyklade även förut när det var 10 km enkel väg.
  Elcykel ät en fantastisk uppfinning som gör att jag inte behöver duscha när jag kommer på jobbet, räcker att byta tröja.
  Bästa knepet när jag hade 10 km till jobbet var att helt enkelt inte hyra någon parkeringsplats där, då var jag tvingad att cykla. Tog bilen någon enstaka gång, då fulparkerade jag och tänkte att jag sparat in så pass mycket pengar att en bot inte var hela världen 😂

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: