En annorlunda Global Fatbike Day

I lördags firades fatbikes egna dag över hela världen. Ett evenemang som funnits i i flera år och som jag uppmärksammat sedan 2016 genom att cykla fatbike. Jag har bloggat om varje år.

2016 var jag med för första gången. Jag hade fått låna en fatbike av Kim på Egons cykelaffär och han var på plats för att visa upp och låna ut cyklar dagen till ära. Martin Mattson stod värd för eventet och hade rekat runda. Uppslutningen var stor och Östersund bjöd på kripsiga 12 minusgrader.

2017 samlades 31 cyklister vid Lillsjön i Odensala och dagen avslutades med en megasprint och grillning. Det året hade Egons cykelaffär bidragit med utlottningspriser bland de som deltog. Det var inte det bästa vädret men det vägdes upp av alla som kom och körde och det blev en fin global Fatbike day. Det var också det första året som jag hade en egen fatbike.

2018 var det snörfritt i Östersund och decemberdagen var grå. Ändå samlades ett stort gäng, över 30 personer och vi fick dela upp oss i mindre grupper. Dagens avslutades med sprinttävling i Lillsjön.

2019 hade jag som mål att kunna vara med och cykla efter min korsbandsoperation under hösten. Jag var tillbaka på cykeln vid den tiden Global Fatbike dag gick av stapeln men hade en vecka innan ramlat och brutit min hand. I stället skötte jag elden tillsammans med Hasse för att de som cyklade skulle kunna grilla efteråt. Det blev en trevlig dag med trevlig häng och det gjorde inte så mycket att jag inte cyklade själv.

2020 var året när Pandemin hade greppet om oss alla och att cykla tillsammans med andra var uteslutet. Vi var några som pratade i hop innan och kom fram till att vi skulle göra en annorlunda variant av årets upplaga. I stället för att cykla i grupp fick man ta sig ut själv eller med dem i sin lilla bubbla (kommer ni i håg det uttrycket? Den lilla krets man umgicks i) och göra uppdrag i form av bilder. Vi lottade ut priser till alla som deltog.

2021 blev det en tur på tu man hand med Hasse. Jag orkade inte med sociala sammanhang i så stor utsträckning och pandemin var fortfarande närvarande med höga smittotal i länet. Vi ville inte riskera något. Det blev en fin tur på snöiga stigar och vi mötte ett stort gäng efter stigarna.

2022 var speciell på många sätt. Min svärfar gick bort på natten innan Global fatbikeday och Hasse var nere i Rättvik. Jag ville inte vara ensam hemma på morgonen efter och valde att cykla. Även om det var känslomässigt kaos invändigt var det skönt att få komma ut och tänka på annat en stund. Det blev en fin tur signerat Fredrik Tackman och vi var ute länge. Jag bloggade inte om dagen, nästan inte alls den månaden.

I år hade jag andra planer och kunde inte följa på med det eventet som Fredrik Tackman, en av de ihärdigaste eldsjälarna i stan som preppar leder från första snön till sista. Jag och Hasse skulle följa med Cissi och hennes Andreas på julmarknad. Jag hade först tänkt att köra en kortare runda tidigt på lördagsmorgonen men drog täcket över mig när tempen visade på nästan 20 minusgrader. Jag sköt min cykeltur till eftermiddagen i stället.

Vid fyratiden på lördagseftermiddagen stod tempen på lite mildare 16 minus och jag klädde mig varmt och gav mig ut. Jag cyklade upp mot Verksmon och insåg när jag tog mig in på första stigen att den inte var preppad på länge. Dessutom väl använd av fotgängare. Det tog en kvart att ta sig några hundra meter men jag cyklade största delen ändå. När jag väl kom närmare Spikbodarna fick jag fantastiska stigar att cykla på. Släta då ingen hunnit gå dem ännu (ett gissel det där) och hårda. Jag snurrade runt en stund bland snöulliga granar i ljuset av mina pannlampor. Det var skönt att vara ute alleles ensam. Jag visste att det väntade middag hemma sedan.

När jag kände mig nöjd rullade jag hemåt och fick huttra lite i fartvinden på gångvägara. Inne i skogen när farten är lägre blir det sällan så kallt om kroppen. Två timmar ute kände jag mig nöjd med och fick tillbaka lite fatbikelust igen. Det blev en annorlunda men fin global fatbike day.

4

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: