En fredag med makalöst fina fatbikespår

Jag har inte cyklat särskilt mycket efter julhelgerna. Varken ute eller inne. Ett par Zwiftrace men inte tagit ut fatbike:n eller rullat till jobbet. Jag har inte haft någon lust helt enkelt och inte riktigt orkat cykelpendla och sedan en vecka tillbaka är det hemmakontor igen. Men så väcktes suget efter fatbiken efter regnet som kom. Det frös ju på och kom lite snö. Och sedan plusgrader igen och jag insåg att cykla skulle bara skulle skada de sladdade vinterrundastigarna. Jag fick hålla mig i skinnet lite. Bygga upp en ännu större längtan att komma ut.

I dag gjorde jag det. Tog en liten sovmorgon eftersom jag var lite trött efter min tredje vaccinspruta i går och hade först tänkt att vara med på Happymorningride. Just nu är det viktigare för mig att ta tillvara på de gånger jag kan sova i stället för att kliva upp tidigt för att cykla.

Jag åt en rejäl frukost och pysslade lite hemma innan jag rullade ut. Med sportdryck i flaskan och med riktigt pigga ben. Det brukar kännas lite trögt i den lilla slakmota jag har upp mot gångvägarna i Torvalla men i dag gick det lätt. Jag fick hålla tungan rätt i mun och hålla mig till de grusade strängarna.

Jag hade en plan om benen var pigga – att prova trycka på lite och se hur det skulle kännas. Det gick riktigt bra och jag fick några sköna pulshöjningar och cyklade riktigt snygg i kurvorna i dag. Inget onödigt bromsande utan så som jag gjort utför under sommaren. Det är roligt när övning ger färdighet.

Men farten och kurvtagningen var inte det bästa idag utan spåren, solen och kylan! Eldsjälarna här i stan har gjort ett makalöst fint jobb med stigarna genom att handskotta, trampa upp och dragit med sladd och skoter. Efter tövädret har det frusit på och är stenhårt och jämnt. Det är lite som att köra släta slingrande tallmostigar fast i vintervariant. Det går fort, det går att lätta lite på gupp och ta lite stöd av kanterna (i bland, i bland inte och då tar det stopp) i kurvorna.

Jag snurrade runt, stig upp och stig ned, över hyggena och sladdade lite på isfläckar och allt med ett stort leende på läpparna. Riktig cykelglädje som jag saknat ett tag. Jag ville inte riktigt åka hem men när hungern blev lite för stor vände jag om och klockade 2.30 timmar ute med pigga ben även när jag kom hem.

Jag tänkte flera gånger att vi har det otroligt bra i Östersund när det kommer till vintersport. Skidåkning i världsklass och vintercykelstigar som man lätt kan åka hit enbart för att köra! Det är en förmån det.

11

Leave a comment

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: