Från dagsljus till månsken

I dag packade jag ned en termos av det sista av julglöggen och hittade två lussebullar i frysen. Jag mötte upp min vän Erika vid Verksmogrillen för nån timmes cykling på vinterrundans fina stigar. Rundan som är bättre än den någonsin varit. Hård, bred och fin att cykla. I ett par mil slingrar den sig runt Lillsjön, bortre Torvalla och Spikbodarna.

Vi tog oss uppöver mot Gräfsåsen i skönt distanstempo och solen kämpade sig över trädtopparna. Stannade några gånger och fotade de där solstrålarna. Gjorde ett stopp vid Markussonsbodarna för fika och skakade sedan i gång händerna och fötterna och fortsatte en stund till. Lagom till vi började avrunda turen sjönk solen ned bakom träden igen. Dagen så här års är en cykelrunda lång konstaterade Erika. Någon gång i slutet i januari börjar det märkas att det har vänt.

Efter både lunch och middag, ett par koppar kaffe och kort tupplur på soffan bytte jag om till skidkläder. Jag hade sett fullmånen på morgonen och visste att det skulle bli ganska klart till kvällen. Att åka skidor i månskenet är ett av de finaste att göra tycker jag och får några chanser per vinter till det. De chanserna tar jag!

Jag hade pannlampan med mig för även om månskenet är starkt blir det lite dunkelt i skogen. Min plan var enkelt, ett varv på Spikbodarnas 13.4 km-slinga. Det skulle få räcka och det gjorde det gott och väl. Det var längesedan jag körde dubbelpass och jag var seg och trött i kroppen. Skidorna tröga efter många mil utan omvallning men det var magiskt fint. Månskenet så starkt att jag släckte pannlampan. Stannade och fotade ett par gånger och tog mig på trötta ben tillbaka till bilen. Först hade jag tänkt att åka upp till Fugelsta och ut på myrarna och sjöarna mot Brattåsen men jag är mörkrädd och vill helst inte vara ensam i mörkret så långt hemifrån. Spikbodarna kan jag i sömnen och det känns inte lika läskigt där. Men med sällskap vid nästa fullmåneperiod ska jag ta mig dit.

I morgon ska jag ta en lång sovmorgon, staka upp mot Torråsen och sedan packa för en vecka i stugan. Jag längtar riktigt mycket!

4

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: