Global Fat Viking – har en plan

Det finns ett lopp för fatbike som blivit en tradition för mig. I och med pandemins intåg för några år sedan blev många tävlingar virtuella. Bland annat det självsupportande och långa Fat Viking som går av stapeln i norska Geilo. Det är tufft lopp med tre sträckor, 50 km, 100 km och 150 km. Det ställs lite andra krav än lopp sommartid. Dels är vinterväder nyckfyllt och leder inte alltid perfekta och dels tar det lite längre tid att cykla fatbike. I bland tar en väldig tid om man inte har väder och leder med sig.

När Fat viking blev ett hemmalopp har jag genomfört det två gånger. Jag har valt den korta sträckan och cyklat de där 50 km på en dag. Man får tre dagar på sig att genomföra valfri sträcka och många delar upp det på fler dagar. Förförra året cyklade jag fina skoterleder och frusna sjöar tillsammans en gäng cyklister från stan. Erika visade sina favoriter till skoterleder i Brunflo den dagen och jag skarvade med en liten sväng på vinterrundan. De nästan 52 km tog 4.40 timmar i lugnt tempo. Januarisolen sken över oss och det var en fantastiskt fin dag. Jag var stolt över att ha klarat sträckan.

I fjol mötte jag upp Erika och Claes i Brunflo och vi cyklade nästan samma skoterleder som året innan. Vädret var inte tillmötesgående. Det snöade stora flingor, det blåste och det var ett par minusgrader. En sånt där tjurigt och rått vinterväder. Vi grillade korv vid Brunflo elljusspår och jag fick lite sällskap av Erika och Claes till stan via skoterleder. När de vände samlade jag i hop det sista av de 50 km jag bestämt att köra genom att snurra lite på vinterrundans nedre del närmast mig. Det tog mig 4.5 halvtimme och jag kom hem lagom tills det mörknade. Jag skrev i fjolårets blogginlägg att jag skulle köra den lite längre 100 km varianten nästa år, dvs i år.

Tidigare i veckan funderade jag på allvar hur jag skulle lägga upp det på en fredag men insåg ganska snabbt att det skulle ta hela dagen. Jag skulle inte heller orka cykla fatbike i 9-10 timmar. Eftersom vi ska till stugan i helgen skulle jag inte kunna dela upp loppet om jag inte tog med mig fatbiken till stugan. Jag gjorde om min plan för att det skulle passa med att åka till stugan i vettig tid.

Så i morgon fredag ringer klockan vid 05:00. Jag ska slänga i mig lite lätt frukost och packa min midjeväska med energi och varm dryck. Jag cyklar hemifrån vid 05:30 och tar någon kilometers extra omväg till Scandic Syd där jag möter upp cykelvänner för Happymorningride och snurr på vinterrundan. Jag cyklar sedan tillbaka mot hotellet med dem och står över frukost. Jag fortsätter via gångvägar för att återigen komma till vinterrundan. Jag tar ett längre varv och skarvar lite med gångväg från ena väderstrecket till det andra på vinterrundan. Det för att samla lite snabbare kilometer för att hinna till senast kl 10. Jag kommer inte göra särskilt långa stopp mer än för att fiska upp dryck och energi.

Förhoppningsvis hinner jag samla i hop 50 km innan kl 10. Jag ska nämligen hem och ta en dusch och möta upp Sandra för fika vid 10:45. Skulle jag inte hinna är det inte hela världen, oavsett får jag ett längre cykelpass i benen!

5

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: