Hjulsjö – mtb i världsklass

Tänk dig Rörbäcksnäs stigar men med lite mindre sten, lägg till en smula av Rättviks fina sandiga tallstigar och en stor dos Mølmansdalen i Röros så har du Hjulsjö. Byn som bjuder på cykling och stigar i världsklass.

Jag har hört allt mer om Hjulsjö. Framförallt den senaste tiden. Det har tipsats om det i olika forum och jag har sett bilder därifrån. De som varit dit har hyllat cyklingen och det väckte en nyfikenhet hos mig. Men Hjulsjö ligger 50 mil från Östersund och inget vi skulle åka till över en helg. Inte när vi inte riktigt var säkra om det var så bra som det sades.

När vi ändå skulle åka från södra Sverige och via inlandet hem blev Hjusljö ett givet stopp. Jag hade läst allt jag kom över på Bergslagencyklings hemsida om lederna. Det skulle inte vara så bra väder men sandiga stigar brukar ofta hålla för regn.

Vi hittade en naturcamping vid sjön i närheten för 150 kronor natten och som tillät sen ankomst. Den låg bara någon kilometer från kyrkan där alla lederna startade. När vi packade i hop vårt tält och åt frukost på morgonen hade jag ett förväntansfullt pirr i magen. Var det lika bra som jag läst mig till?

Hasse bland tallarna på en av alla åsar vi passerade över.

Vi parkerade bilen på en anvisad parkering en liten bit från ledcentralen och rullade dit. Vi valde den röda leden Mullåsen till att börja med för att få ett hum om hur färgmärkningen var. Precis om på många andra ställen utgår färgerna i mångt och mycket till kupering och hur jobbig leden är och sedan hur stökigt underlaget är. Här varvades släta helt underbara stigar med lite sten och några branta backar att ta sig uppför och någon enstaka brant utförslöpa. Svart led med lite mer backar och flås.

Vi sa till varandra flera gånger at det här var riktigt bra. Sådan cykling vi inte alls har hemma och som ger sånt fint flow och så mycket cykelglädje. Även om det inte alls var särskilt avancerat och min trailcykel kanske inte var rätt typ av cykel sa vi ganska snart att Hjulsjö med stor säkerhet kommer bli ett inslag i cykelsemestrarna framöver.

Här finns det man behöver som möjlighet till dusch, fik som är öppet ett par dagar i veckan, cykeltvätt och toaletter vid ledernas start.

Ett stort plus är att lederna är riktigt bra utmärkta. Det är ingen tvekan om vart man ska trots att det är många skyltar med olika nummer att hålla reda på. Stigarn a går i vad jag uppfattade som ett mindre skogsområde och man har på ett bra sätt lyckats skapa många fina slingor. Vi hann inte köra igenom alla lederna, de var helt enkelt för många och det är bra på sitt sätt, då har vi mer att upptäcka nästa gång!

Fränt med en sten med namnet på. Tror nte jag var den första att fota här!

Tre av de finaste vi hann med

Eftersom det utlovades regn på eftermiddag försökte vi hinna med så mycket som möjligt på förmiddagen. Vi valde två röda och två svarta och hade gärna kört igenom fler om vi hunnit.

Mullåsen

Leden röd och mäter 11 km och är det första förslaget man får när man klickat sig in på hemsidan över lederna. Mullåsen beskrivs som en av Bergslagens finaste leder och går över fina sandåsar. Det skulle göra att leden som oftast är torr. Det var inte svårt att välja första led för dagen med den beskrivningen. Leden startade med någon knapp kilometer grusväg innan den snirklade sig in i skogen på stigar jag kunnat åka om och om igen. Mjuka fina stigar i lika fina omgivningar.

Enligt sägen ligger det en dansk krigare
MUllåsen

Lankälven

Det blev vår sista led för dagen och som även den var röd och mätte unt 11 km som Mullåsen. Lankävlen beskrevs också som en av Bergslagens finaste. Den hade inte riktigt samma start som Mullåsen och gick delvis på helt andra stigar, kanske ännu finare än de på Mullåsen? Eftersom vi hade passerat några stigavsnitt där vi åkt förbi tog vi några avstickare på Fredsleden för att slippa lite transport på väg. Det blev riktigt bra. Lankävlven blev min favorit med sina slingrande långa partier av stig och ganska lite transport på väg. Den var inte särskilt svårt eller ansträngande utan bara kilometer efter kilometer av flowig stig genom otroligt fina skogspartier. I bland nästan med sagoskogskänsla och många gånger genom skog med mycket historia. Det som det finns mycket av i skogarna där gruvdriften varit stor.

Smedjan- svart led.

En av de svarta lederna och lite kortare än de röda. Leden mätte 7km och bjöd bitvis på rejäl kupering men inga större tekniska svårigheter. Snabba fina stigar i samma fina trollskogar som de två röda lederna. Den här leden ger nog en hel del mjölksyra om man väljer att åka den med högt tempo. I lugnt tempo ren njutning.

Den här leden är perfekt att kombinera med en av de röda för att få lite fler kilometer och lite mer puls!

Passar Hjulsjö för alla?

Det fina med Hjulsjö är bortsett från den otroligt fina skogen och stigarna att det passar de allra flesta cyklisterna. Från de som nyss börjat cykla till de som är vana. Här kan man köra sig riktigt trött om man vill. Är man ute efter svåra tekniska stigar är inte Hjulsjö det första valet man gör.

Här finns förutom många mil leder också en teknikbana där man i sitt tempo kan utvecklas. Från att lära sig hoppa med hjälp av ett höj- och sänkbart hopp till att öva kurvtagning i en flowliknande bana strax nedanför fotbollsplanen. Här anar jag att alla barn kan tillbringa många timmar!

Så har du vägarna förbi Hjulsjö som ligger mellan Hällefors och Nora åk dit! Eller så här, tänker du åka på cykelsemester är det värt att åka dit oavsett var i landet du bor!

5

6 Comments

    • Ett speciellt ställe! Här uppe hos mig i Östersund finns inga stigar likt dessa och det blir därför ännu roligare att få köra något annat. Det är bara det att Hjulsjö ligger så långt bort.

  1. Okej! Tråkigt med avståndet. Jag bor väldigt bra i landet för att cykla på andra platser. Det är så härligt att uppleva nya områden tycker jag.

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: