Höstmyren

Det är en fin tid, vackerhösten. Allra färggrannast är den till fjälls den här tiden men inte är den helt färglös hemmavid heller. Vi har många fina myrar och några lika fina naturreservat inte så långt hemifrån. Ett av dem är Rödmyrmyren på andra sidan. Dit var vi en frostig decemberdag för tre år sedan och kokade kaffe och värmde på glögg. Det låg ett tunt täcke snö som bäddade in myren i tystnad. Vi sa att vi skulle besöka den igen, gärna på våren när fåglarna har kommit. Men i bland rinner åren i väg och vissa saker faller i glömska. Som återbesöket till Rödmyrmyren.

När Hasse blev förkyld tidigare i veckan la vi våra helgplaner på is och valde att stanna hemma i stan i stället. Det skulle vara fint väder och det finns mycket att se även här. Vi pratade om en tur till Forsaleden för att koka kaffe och komma ut lite. Men vi båda kom att tänka på Rödmyrmyren och gjorde åter om våra planer.

Vi hade med oss gasköket, nybakat surdegsbröd och bullar jag hittat i frysen. Vi parkerade vid reservatets ingång och gick längs med den bitvis spångande leden. Vi insåg efter en stund när vi inte riktigt kände igen oss att vi missat att ta av mot själva Rödmyren och att vi var på väg mot Rotmyren. En lite större myren som också låg inom reservatet. Vi vände inte utan tänkte att det skulle vara trevligt att få en ny myr.

Vi satte oss vid myrkanten vid en större tall. Där var det torrt och vi hade fin utsikt och fick solen i ansiktet. Jag kände igen myren och hade något svagt minne av att jag för många år sedan cyklat fatbike över den.

Hasse kokade kaffe och vi satt kvar ett par timmar och njöt i solen. Hörde ståndskall från hund på avstånd, tranor från Svejdesjön och såg en nötskrika passera. Annars var det nästan tyst så när på ett par småfåglar bakom oss.

När vi såg att klockan närmade sig halv fem bröt vi upp och gick tillbaka till bilen. Vi båda sa att timmarna ute hade gjort gott och att det var ett fint återseende av naturreservatet.

Nästa vår, då minsann ska jag försöka vara där lagom tills flyttfåglarna har kommit!

6

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: