Inspiration – två filmer och Gunde

Inspiration är veckans tema i Bloggar om hälsa. Vi har haft liknande tema förut men det är ett fint och rolig tema. Inspiration kan vara så mycket. Från tidningar man läser, personer man träffat eller på något annat sätt kommer i kontakt med, från bloggar, filmer och tidningar eller från kloka texter. Bredden av våra inlägg har hitintills varit bred. Det är en av tjusningarna med nätverket Bloggar om Hälsa. Alla har vi olika infallsvinklar, olika former av hälsa vi förmedlar.

För min del då? Vart hittar jag min inspiration och vad vill jag dela med mig till er? Länkärlek får ni regelbundet varje söndag så det blir inget i detta inlägg om det även om jag i mångt mycket mycket hittar min inspiration i de bloggar jag läser. Några av dem hittar ni som ni vet i höger spalt.

Jag älskar filmer om äventyrare. Om människor som går sin egen väg och gör saker som nästan är omöjliga. Som utmanar sina gränser och verkligen har en passion till de det gör. Att få se en film om bergsklättring, eller om att ta sig till sydpolen ensam kan ge mig mycket inspiration. Dokumentären från Norska NRK om Aleksander som ensam skulle skida till nordpolen var en sådan film. Han skulle göra ett försök att bli den förste som gjorde det ensam. Samtidigt som han startade sin resa och försök gjorde två Australiensare detsamma. En kapplöpning. Klippet ovan är obetalbar. Han har i förväg provianterat men inte riktigt kommit i håg avd han lagt i sina depåer efter vägen. Jag skrattade så grät. Hela filmen på en timme kan se du se här. Den är textad på norska men det ska nog itne vara något problem att förstå. Jag har inga drömmar att skida till sydpolen men det är drivkraften, modet och passionen som ger mig inspiration.

screen-shot-2016-10-18-at-22-28-31

Cykelfilmer tycker jag också om även om det är få som jag verkligen har känt att jag kunnat få inspiration av. En av dessa få var filmen Builder som vi såg i somras. Lägligt strax före vår egen minisemester i Lofsdalen där vi åkte Downhill. Det är inte själva cyklingen som jag tyckte var bäst utan även här den enorma passionen och kärleken till sitt intresse. Hur många timmar som lades ned för att skapa en perfekt stig att cykla och dela med sig av till andra. Under den timme som filmen pågick tittade inte min dotter en enda gång på sin telefon. Vi var helt uppslukade av det vackra i filmen. Den är lika visuellt fin som budskapet är fint i den. En film att rekommendera även om du nödvändigtvis inte åker utför på det här sättet.  Hela filmen du här!

En annan stor inspirationskälla för mig är Gunde Svan. Han som är lite egen och klurig och verkligen vågade gå sin egen väg. Som har så kloka funderingar. TV-serien i huvudet på Gunde Svan är ett av få program som jag följer. Visserligen följer programmen någon form av klichéaktig uppbyggnad och en tävling i slutet som Gunde sällan vinner. Men det är inte själva utmaningen eller tävlingsdelen som jag tycker är intressant utan mötet och tankarna han får med de som han träffar. Programmet med Anja Persson som sändes förra veckan gav mig en och annan tanke och massor av inspiration.

Malin bakom bloggen ”Rund är också en form” har skrivit ett bra inlägg på det här temat. Hennes sista stycke sammanfattar en viktig sak! In och ta del av hennes sätt till inspiration.

Vad inspireras du av? Vill du dela med dig så får jag lite nya uppslag att hitta min inspiration i från!

1

9 Comments

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: