Jag och marklyften – om att det faktiskt går framåt

Är det något som har fungerat riktigt bra i vinter är det styrketräningen. På flera sätt. Dels för att jag fått kontinuitet i den och kommer i väg varje vecka och dels för att jag ser att jag utvecklas. Jag blir starkare, kan öka på vikterna och känner att ryggen klarar av det. Jag känner också att det ger resultat i cyklingen. Framförallt blir jag inte lika trött i ryggen under de långa passen. Det som tidigare begränsat mig emellanåt.

Förr om åren var styrketräningen en lika naturlig del i min träning som cyklingen eller skidåkningen. Men de senaste vintrarna har jag slarvat. Inte hittat motivationen att gå in på gymmet även om jag vet att jag tycker om det bara jag kommer i gång.

Nu fick jag en spark i baken att genomföra de två styrkepassen i veckan som stått på mitt schema fram till nu. Nu kör jag ett pass i veckan och ett kortare bålpass efter ett cykelpass och tanken är att jag ska fortsätta även under sommaren.

Men för att återknyta till rubriken så är jag allra gladast att jag klarar av att köra marklyften. Favoritövningen och den som jag kämpat allra mest med under åren. Fått backa så många gånger när ryggen inte riktigt klarat av att vikterna blivit tyngre. Det har varit en vinst varje gång jag kunnat göra dem utan att få ont. Jag har aldrig kunnat köra dem så tungt som jag skulle vilja. Så tungt att det känns att det är tungt om ni förstår vad jag menar.

Nu är jag äntligen där. Nu kan jag bli trött av att det är mycket vikt på stången och inte av många repitioner. Det är fin känsla. Det händer att jag får backa lite även nu när det inte riktigt känns bra. Jag får otroligt noga med tekniken men det går. Det jag däremot inte klarar av och avstår när jag kör maxstyrkepassen är benböj med skivstång. I stället får jag köra benpressmaskin och tänker att det är bättre än inget alls. En gång för längesedan låste sig min rygg i en benböj. Något jag aldrig vill återuppleva och kanske sitter det mesta i huvudet.

Jag tror att all den tunga styrketräningen i kombination med uthållighetsstyrkan kommer att ge resultat i sommar. Det i sin tur motiverar mig att inte tappa det här igen. En stark kropp klarar mer helt enkelt och det är faktiskt riktigt roligt att gå in på gymmet och ta lite plats igen!

4

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: