Varför åka till Rörbäcksnäs när man kan åka till Sveg?

För många år sedan fick vi en stigvisning i runt skidstadion i Sveg. Det var inför Härjedalstrampen 2015 om jag inte minns fel. Men jag minns väl hur fint jag tyckte det var. Mjuka tallmostigar utan alla rötter jag hade hemma i Östersund. Stigar som slingrade sig genom gles tallskog, över hyggen och upp och ned för åsar. Jag var glad att vi fått cykla igenom banan i lugn helgen före tävling och inte upplevt den första gången med hög puls och fokus på att åka så fort som möjligt. Jag skrev ett inlägg om vilken pärla Sveg var i samband med detta. Åkte ned en gång till något år senare för att tävla och har tänkt så många gånger att bara åka dit för att cykla. Vi passerar ofta Sveg och kan åka från stugan för att cykla. Men det har bara stannat vid en tanke tills för ett tag sedan när rastlösheten slog till och det skulle regna hemma i stugan i Storhogna.

Vi hade bestämt oss för att kombinera en cykeltur i Sveg med ett besök på fiket Cineast (nästan ett måste om du passerar Sveg!) och med att titta på en gammal tågvagn och ett stationshus ute i skogen. Regnet skulle hänga i luften och jag letade fram en tur jag sett på en väns Strava. Laddade ned hans GPX-fil som han kallade för Premium i Sveg. 3.7 mil i en fjäril runt samhället och ingen cykling på skidstadion. Jag öppnade filen i Garmin och synkade med min cykeldator och vi hade helt nya cykelmarker framför oss.

Efter att ha tittat på tågvagnen och tagit en fika lastade vi av cyklarna på en grusväg strax utanför Överberg. Jag hade bara endurocykeln men tänkte att det inte spelade någon roll. Vi skulle inte ha bråttom och cykeln kan vara rätt trevlig på stig även om den är lite sävlig.

Efter en liten transport på grusväg kom vi in på det GPX-spår jag laddat hem och möttes direkt av mjuka fina skogsvägar kantande av gles tallskog och vitmossa. Det förde tankarna till Rörbäcksnäs och Rättviks mjuka stigar. Sådan cykling som vi inte har så mycket av i Östersund.

Känslan av Rörbäcksnäs fortsatte när vi fick smala stigar bland vitmossa och glesa tallar och stigar bland blåbärsris. Lätt men oerhört vacker cykling och inte så många höjdmeter bortsett från en rejäl klättring till fots.

Under de nästan fyra milen som turen mätte fick vi se Sveg från alla håll och passera flera villaområden. Delar av Sveg som jag aldrig ser när jag passerar genom med ett stopp på macken.

Efter lite över tre timmar, några felnavigeringar och en godispaus på macken kom vi tillbaka dit vi parkerat bilen. Regnet hade gått runt oss och kom lagom tills vi klev in i bilen. Nöjda och trötta konstaterade vi att Sveg är dold stigcykelpärla och ett ställe att besöka fler gånger. Vi konstaterade också att det är ett lotteri att ta hem en GPX-fil och köra efter den. I bland blir det inte så bra och i bland blir det riktigt bra. Som den här gången!

Har du vägarna förbi Sveg och har cykeln med dig, eller funderar på något trevligt cykelutflyktsmål. Stanna till! Det är faktiskt värt att åka dit för att cykla. Passa också på att ta en fika på Cineast. Cyklingen är enkel, inte särskilt teknisk men inte på något sätt tråkig! Om du vill kan du tanka ned min GPX-fil här på Strava.

0

8 Comments

    • Det måste du nog! Jag som ändå har närmare har svårt att ta mig väg;-) Men har fått ännu mer tips på fin cykling så bara jakten klingat av lite blir det återbesök.

  1. Kul att kunna ladda ner andras GPX-filer och köra efter dem. Har själv ingen cykeldator, men blir mer och mer sugen på att skaffa en just för att lättare kunna cykla på nya ställen.
    Förresten trodde jag först att vitmossan var pudersnö när jag öppnade inlägget (hade tydligen inga glasögon på så då ser ögonen lite vad de vill) 😛

    • Det är ett jättebra sätt att hitta nya ställen att cykla på och framförallt på ställen man inte känner till. Sedan är det ett lotteri, en tur i Järvsö blev en flopp haha. En cykeldator är ingen dum grej!
      Haha, med tanke på hur fort det blev höst och kallt skulle det inte vara helt otänkbart att det är snö på marken!

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: