Ventilhattarnas ventilhatt och praktisk hål i ramen

Jag tycker om små detaljer på cyklar. Både detaljer som är estiska och detaljer som fyller en funktion. Är det dessutom detaljer som är väldigt smarta är det extra roligt. Min nya cykel har två riktigt smarta detaljer som jag undrade hur jag klarade mig utan förr. Eller mer som jag kanske inte tänkte att jag behövde. Hursomhelst ska vi nörda ned oss lite i ventilhattar idag.

Ventilhattar är som bekant en omtvistad sak. Förr när jag cyklade landsväg och körde långlopp var de ett big no no. De skulle genast tas bort för estitiskens skull. Stilpoliserna var inte nådiga och ventilhattar vägde ju ett par gram eller så. Dessutom såg det inte bra ut ansågs det. Så jag tog bort dem utan att egentligen reflektera över varför ventilhattar ändå fyller en viss funktion. Att skydda den lilla ventilkäglan som kan slås sönder av stenar eller grus som slås upp och med tur träffar just käglan. Nu är risken såklart mindre på en landsvägscykel än en mountainbike men ändå. Nöjd över att spara ett gram eller två åkte slängde ja ventilhattarna i soporna.

När jag började köra mer brötig stig insåg jag den hårda vägen att ventilhattarna bör sitta på och de har de gjort sedan dess. Tyvärr försvinner det en och annan när däck ska pumpas eller punktering lagas. De är lite som strumpor – har en nästan magisk förmåga att upplösas i intet.

Jag försöker vara lite extra rädd om dem när jag numer kör slanglöst och har en fast ventil på däcket. En ventil som kostar en del och det är synd att förstöra den eller tappa bort hatten. Den lilla käglan kan lätt böjas i toppen när man pumpar i luft eller så lossnar hela insatsen. Det här hänt mer än en gång. När det sker gäller det att kunna skruva tillbaka den för att kunna få luft i däcket. Hasse har med sig en liten sak som man skruvar fast ventiler med. Jag har inte haft någon egen och nu kommer det fina – ventilhattarnas ventilhatt!

Ventilhattarna är nämligen dessa små saker på bilden ovan. De är de där man skruvar fast käglan om den lossnar. Superbra liten detalj som jag inte visste fanns och något jag faktiskt kan få användning för. Dock återstår ju det där med att ventilhattar försvinner när man plockar av dem.


Nu när jag har ägnat ett helt inlägg åt en en sån simpel sak som en ventilhatt och förhoppningsvis fortfarande har ditt intresse tänkte jag avsluta med en annan riktigt bra detalj som är fiffig och som jag är hopplöst sen på bollen med. Nämligen ett hål i ramen eller rättare sagt en plats för förvaring under flaskhållaren. Det har funnits på några cykelmärken under många år och jag har tänkt att det där är smidigt och något jag önskat att jag haft. Nu har min cykel det och där förvarar jag för tillfället bara en grunka till mina hjulaxlar för att ta bort dem. Eftersom min cykel även har en insexnyckelsats instoppad i ramen på ena sidan bär jag inte med mig en sån längre. Den sats som följer med har inte så stor nyckel som behövs. Därför följde denna grunka med.

Med följde två praktiska påsar i neopren för att sakerna inte ska ligga löst och skramla. I dem tänker jag att det går att stoppa ned lite lagningsgrejer och en annan och gel. Perfekt vid tävling. Det ska nog gå att stoppa ned en snickers också. Det enda som är lite tråkigt är att luckan inte riktigt ligger an mot ramen. Det uppstår en liten irriterande glipa. Kanske handhavande fel.

3

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: