Vad hälsa är för mig

I lördags skrev jag om vardagsmotion här i bloggen. Det var första inlägget i en hälsobloggsutmaning som jag är en del av tillsammans med ett gäng duktiga skribenter som kommer i från nätverket Better Bloggers. Det började som ett litet prov och blev lyckat så vi fortsätter även denna vecka. Ett fint sätt att få ny inspiration när det tryter och mina inlägg blir av typen ”hej jag har tränat lite igen då och väntar på snön.”  Det är också spännande att få del av andras tankar kring samma tema. Nya infallsvinklar som gör att jag lär mig något nytt. Sådant gillar jag likväl att jag har hittat nya intressanta bloggar att följa. Kanske du också gör det?

Vad är hälsa för mig? Det är inte kvällspressens löpsedlar om superbär, dieter och träning som du gör på en kvart. Det är inte det som vi matas med varje gång och bör leva upp till om vi ska känna oss lyckliga. Det är inte heller enbart timmar i träningsdagboken eller nya pers på cykelrundan. Hälsa är inte heller enbart alla bloggar som svämmar över av keso, kvarg, kosttillskott, deff och tung styrketräning i gymmet för att nå den rippade kroppen. Det för all del inte heller de tuffa intervallpass som jag utför på cykeln i jakten på bättre cykelform. Hälsa handlar inte heller om skönhet. I det lite större sammanhanget handlar det inte enbart om träning.

Jag har under min studietid för snart tio år sedan vänt ut och in på begreppet hälsa. Jag kan återge världshälsoorganistaionens defininiton av begreppet från 1948 i sömnen om du väcker mig i natt.
Kommer du i håg den?

”Hälsa är ett tillstånd av fullkomligt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte endast frånvaro av sjukdom (WHO 1948)”

Jag har en kandidatexamen i rehabiliteringsvetenskap i bagaget. En utbildning som inriktades på att återfå arbetslösa i arbete. Förbyggande och främjande arbete bland annat. Jag ville arbeta med arbetsmiljöfrågor och friskvård. Jobba utifrån tänktet kring frisknärvaro i stället för sjukfrånvaro och vilka faktorer som främjar en arbetsplats som har fler friska medarbetare än sjukskrivna. Jag skrev min C-uppsats utifrån det temat tillsammans med en vän. Vi tog fram förbättringsfaktorer för en kommunal verksamhet med stor andel sjukskrivna medarbetare, som de i praktiken kunde använda sig av. Det var intressant och lärorikt. Jag jobbar inte med det som jag egentligen utibldade mig för men mitt område i dag handlar till en stor del om att kunna se resurser hos människor som vi skulle kunna säga inte har hälsan sett till vad många förknippar med begreppet hälsa. Den medicinska delen. Att finna resurser hos dem själva som gör att de kan fortsätta leva ett självständigt liv med stöd av insatser i från samhället och känna att de fortfarande finns med i ett sammanhang. Är delaktiga i det som sker och upplever en god hälsa trots allt.

WHO:s defintion är bra men att sträva efter en fullkomlig känsla av ovan delar tror jag är svårt. Kanske någon gång i livet men inte alltid och det får man förhålla sig till. Jag tror hälsa handlar mycket om att försöka hitta en balans av alla delar som skapar en känsla av hälsa. Att äta och njuta av det och inte känna dåligt samvete, att orka med sin vardag och skapa möjligheter till rörelse för att kroppen ska må bra. Hitta en balans mellan arbetsliv och fritid och framförallt ha ett arbete att gå till. Likaväl som att finna stunder och platser som skapar återhämtning i en värld där vi ständigt är uppkopplade och förväntas vara närvarande.

Det är hälsa för mig. Min strävan efter balans och en känsla av må bra i själen. Som gör mig stark när delar i livet kanske sviktar.

IMG_5070

Där själen mår bra.

Fler inlägg om temat hälsa hittar du hos Ida som skriver om att orka med, Camilla skriver om vad hälsa är för mig Ida skriver om balansen i livet , Anna skriver om vad är hälsa för dig. och Emma som skriver om En perfekt hälsa är inte en perfekt hälsa.

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

11 Comments

Kommentera

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: