Vad hälsa är för mig

I lördags skrev jag om vardagsmotion här i bloggen. Det var första inlägget i en hälsobloggsutmaning som jag är en del av tillsammans med ett gäng duktiga skribenter som kommer i från nätverket Better Bloggers. Det började som ett litet prov och blev lyckat så vi fortsätter även denna vecka. Ett fint sätt att få ny inspiration när det tryter och mina inlägg blir av typen ”hej jag har tränat lite igen då och väntar på snön.”  Det är också spännande att få del av andras tankar kring samma tema. Nya infallsvinklar som gör att jag lär mig något nytt. Sådant gillar jag likväl att jag har hittat nya intressanta bloggar att följa. Kanske du också gör det?

Vad är hälsa för mig? Det är inte kvällspressens löpsedlar om superbär, dieter och träning som du gör på en kvart. Det är inte det som vi matas med varje gång och bör leva upp till om vi ska känna oss lyckliga. Det är inte heller enbart timmar i träningsdagboken eller nya pers på cykelrundan. Hälsa är inte heller enbart alla bloggar som svämmar över av keso, kvarg, kosttillskott, deff och tung styrketräning i gymmet för att nå den rippade kroppen. Det för all del inte heller de tuffa intervallpass som jag utför på cykeln i jakten på bättre cykelform. Hälsa handlar inte heller om skönhet. I det lite större sammanhanget handlar det inte enbart om träning.

Jag har under min studietid för snart tio år sedan vänt ut och in på begreppet hälsa. Jag kan återge världshälsoorganistaionens defininiton av begreppet från 1948 i sömnen om du väcker mig i natt.
Kommer du i håg den?

”Hälsa är ett tillstånd av fullkomligt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte endast frånvaro av sjukdom (WHO 1948)”

Jag har en kandidatexamen i rehabiliteringsvetenskap i bagaget. En utbildning som inriktades på att återfå arbetslösa i arbete. Förbyggande och främjande arbete bland annat. Jag ville arbeta med arbetsmiljöfrågor och friskvård. Jobba utifrån tänktet kring frisknärvaro i stället för sjukfrånvaro och vilka faktorer som främjar en arbetsplats som har fler friska medarbetare än sjukskrivna. Jag skrev min C-uppsats utifrån det temat tillsammans med en vän. Vi tog fram förbättringsfaktorer för en kommunal verksamhet med stor andel sjukskrivna medarbetare, som de i praktiken kunde använda sig av. Det var intressant och lärorikt. Jag jobbar inte med det som jag egentligen utibldade mig för men mitt område i dag handlar till en stor del om att kunna se resurser hos människor som vi skulle kunna säga inte har hälsan sett till vad många förknippar med begreppet hälsa. Den medicinska delen. Att finna resurser hos dem själva som gör att de kan fortsätta leva ett självständigt liv med stöd av insatser i från samhället och känna att de fortfarande finns med i ett sammanhang. Är delaktiga i det som sker och upplever en god hälsa trots allt.

WHO:s defintion är bra men att sträva efter en fullkomlig känsla av ovan delar tror jag är svårt. Kanske någon gång i livet men inte alltid och det får man förhålla sig till. Jag tror hälsa handlar mycket om att försöka hitta en balans av alla delar som skapar en känsla av hälsa. Att äta och njuta av det och inte känna dåligt samvete, att orka med sin vardag och skapa möjligheter till rörelse för att kroppen ska må bra. Hitta en balans mellan arbetsliv och fritid och framförallt ha ett arbete att gå till. Likaväl som att finna stunder och platser som skapar återhämtning i en värld där vi ständigt är uppkopplade och förväntas vara närvarande.

Det är hälsa för mig. Min strävan efter balans och en känsla av må bra i själen. Som gör mig stark när delar i livet kanske sviktar.

IMG_5070
Där själen mår bra.

Fler inlägg om temat hälsa hittar du hos Ida som skriver om att orka med, Camilla skriver om vad hälsa är för mig Ida skriver om balansen i livet , Anna skriver om vad är hälsa för dig. och Emma som skriver om En perfekt hälsa är inte en perfekt hälsa.

0

11 Comments

 1. mm, den definitionen stämmer så himla bra! Intressant uppsatsämne! Jag jobbade ju inom äldrevården som enhetschef i somras och det var mycket sjukskrivningar. Jag funderade en hel del på hur man skulle kunna vända den trenden. Dessvärre räckte inte tiden till och mitt sommarvikariat tog slut. Men, det finns mycket att jobba på. På många arbetsplatser.

  • Det var det verkligen. Framförallt att faktiskt göra något som blev förankrat i verkligheten och inte bara ett jobb inom universitetens väggar och ett papperslunta som glömdes bort.
   Det gör ju verkligen det, framförallt inom vård och omsorgsverksamheterna. Med stram budget, alla gånger inte tillräcklig bemaning och krav att uppfylla mål för verksamheten och hinna med omvårdaden…nä men nu ska jag inte sväva ut i jobbtankar 😉

 2. När jag studerade till hälsopedagog så var WHO´s definition typ lag för vad hälsa är. Men som du säger det blir en utopi att ha alla delar på plats hela tiden och denna definition kan därmed skapa stress och ohälsa, snarare än hälsa. Bra att du lyfter frågan till att hälsa är ngt mer än träning, statusuppdateringar och superbär.

  • Tack! Det finns många sätt att se på hälsa och kankse inte enbart med det som vi ser mest av, dvs träningen och mycket kost.
   Tack, jag gillar den. Fotografen (läs sambon) gjorde ett bra jobb. En sådan där bild som togs när jag inte var med själv utan väntade på att han skulle rigga klart kamera och blixt! Det blev lite jag över det hela.

 3. Oj den definitionen var bra! Det är så jag ser på saken i alla fall, att både må bra fysiskt, psykiskt och socialt. Men man kan inte heller sträva efter ”det perfekta” för då når man aldrig till hälsa, det måste vara lagom utifrån sina egna förutsättningar.

  • Absolut utifrån sina egna förutsättningar som du skriver! Definationen är bra, som en utgångspunkt.

 4. Det här inlägget gillade jag Helena, du tänker väldigt bra och det var roligt att få läsa om din bakgrund, liksom lite av en ny vinkel på dig som jag inte visste mycket om. Kram!

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: