#52vardagsäventyr – frukost i den nautiska gryningen

Hur äter du din frukost? Hemma vid köksbordet som de allra flesta? Så där som du gör 7 dagar i veckan året om bortsett från någon hotellfrukost, semesterfrukost eller tältfrukost på en vandring?

Så gör vi. I stugan flyttar vi oss till soffan eftersom bordsstolarna inte är så sköna på morgonen. I regel är det samma frukost året om. Allra godast är frukosten i absiden på tältet. När gröten är kokt på triangiaköket och serverad med blåbärssoppa. Det är nog luften som gör det. Eller den lite råa morgonkylan på höstkanten. När man är lite sömndrucken och huttrig i kroppen efter en kall natt. Gasens fräsande gör att kurrar lite i magen och kaffet vet man kommer att smaka gott och värma.

Jag tänkte på det där förra helgen efter att vi cyklat färdigt. När Claes berättade att han mött soluppgången i Alperna med skidor på. Sista dagen innan hemfärd han hade gått upp på en topp. Vi har inga alptoppar i Storhogna men att möta soluppgången har vi gjort på skateskidor. Det var så otroligt fint den gången.

Jag ville göra om det. Ville ta med mig frukost. Koka gröt på triangia och få den där känslan av tältfrukost. Se hur fjällen ljusnade och sedan åka hem och känna att det blev en mysig och annorlunda start på dagen.

Så vi bestämde oss för att möta solen uppe på Storhogna fjäll på lördagsmorgonen. Vi ställde klockan tidigt. Det var bara det att vi inte ställde den tillräckligt tidigt. När vi vaknade var det redan gryning och solen höll på att gå upp. Vi somnade om.

Storhogna i den nautiska gryningen

Hasse läste på om gryning och skymning noggrant eftersom sommartiden inföll i går. Jag fick lära mig ett nytt ord.

Nautisk gryning inträffar då solen är 12 grader under horisonten. Vid nautisk gryning och skymning kan du urskilja objekt men inte detaljer. (källa vackertvader.se)

Nu visste vi vilken tid vi skulle befinna oss på fjället för att få möta gryningen och solen. Klockan ringde vid kvart över fyra och vi bredde några smörgåsar och kokade kaffe. Gryn, tallrikar och koppar hade vi förberett på kvällen. Vi parkerade vid hotellet och såg hur flaggorna stod rakt ut. Stormvindar. Vi bestämde oss för att inte gå upp på kalfjället. Där skulle det inte finnas tillräckligt med lä för att få stormköket att fungera.

I stället sökte vi lä strax efter halv fem i de vindskydd som ligger intill skidbacken och ett av fjällen. Tände upp stormköket och dukade fram. En vanlig morgonfrukost men långt i från vår soffa och stugans furuväggar.

Medan världen utanför blev allt ljusare drack vi kaffe och lyssande på stormbyarna. Skrattade lite åt att det enda stora molnet låg precis över horisonten och skymde effektivt solen. Men det gjorde inte så mycket. Vi åt frukost utomhus. Gjorde något som vi inte annars gör.

Strax innan halv sex var det gryningsljus och fjället gick från djupt blått till vitt. Jag huttrade lite av morgonkylan och av trötthet. Vi packade i hop våra saker och jag tänkte att så här skulle morgonen alltid starta.

Vi åkte hem och sov ett par timmar till. Mätta, frusna och nöjda. Över en mysig start på söndagen. Ett fint vardagsäventyr. Det hade varit mer äventyrligt att gå upp på fjället och inte bara ett par hundra meter till ett vindskydd. Men ett stormande fjäll får man ha respekt för och vardagsäventyren är just små saker. Saker som bryter av det som man alltid gör. Som sätter lite guldkant. Vill du läsa lite mer om min tanke bakom #52vardagsäventyr finns det första inlägget här. 

Varför inte äta frukosten ute till veckan? Kanske på väg till jobbet? Stanna någonstans där det är fint. Ta den stunden som du ändå skulle ha tagit där hemma vid köksbordet. 

5

4 Comments

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: