Aktiv hemester i mitt Östersund
Jag bor i Östersund, Jämtlands största och enda stad. I ett landskap där det är långt mellan orter och byar men nära till fjäll och friluftsliv. I en stad utan fabriker och med ren luft. En stad som ligger vid vatten och har en Ö som är en stor lekpark. En stad som vintertid stoltserar med skidåkning som man når med kollektivtrafik och ett spårsystem för längdskidor som är enormt. En stad som inte är så stor men som lever upp i månadsskiftet juli/augusti då Storsjöyran brukar komma till stan. När hamnen blir krogstråk och badhusparken lever upp. Jag brukar säga att vi har allt här som vi behöver här och jag tror att jag har rätt.
Sommaren 2020 är sig inte riktigt lik. Det är ingen yra och inget krogstråk men badhusparken lever ändå med sin surfbukt. Men trots allt är sig mycket likt och stigarna och de fina fikaplatserna för kaffetermosen rår inget corona på.
Nu när vi står mitt i semestertiderna och allt fler upptäcker vad Sverige har att erbjuda tänkte jag dela med mig av mina bästa Östersundstips. Hemester kan vara 2020:s ord bortsett från corona när vi summerar året som gått. Och hemester eller svemester i Östersund är oerhört fint!
Vad är det bästa med Östersund som cykelstad?
Jag har skrivit ett inlägg om några av de pärlor som finns i stan. Ett inlägg inför MTB-SM 2018. Fokuset ligger på de fina stigområdena vi har här. Som Fugelsta, det du inte får missa om du besöker Östersund eller Frösön som är en stor lekpark för oss skogscyklister.

Östersund bjuder också på väldigt bra utförsåkning och många fina lite mer tekniska och endurofeelingsstigar. Som Östberget (eller Frösöberget som jag envisas med att kalla det även om det är helt fel. Här finns ett mekka av grymma leder. Tekniskt, i bland svårt för endurorookies men med massor av skön cykling. I höstas påbörjades en ny blå flowig led. Värdefullt för att locka fler att åka utför och ett alternativ till dh-banan som ändå lite enklare. Liften går i perioder under sommaren och har öppet fyra veckor i augusti, tisdagar och torsdagar med start den 11:e.

Böle på “Annersia” som vi säger bjuder också på en del byggda utförsstråk och grymt fin stigcykling. Enklast är att parkera vid Sandvikens camping och cykla upp vid Böle Skola.
Brunflo Bikepark bjuder på riktigt fin parkåkning utan lift och utan allt för branta leder. Här trivs både barn och vuxna och allt fler leder växer fram och får roliga features som wallrides. Det finns en hopplinje och annat skoj på liten yta! Magic Mondays är perfekta tillfällen att hänga med andra. Parken ligger i eljusspårsområdet och där kan du cykla närsomhelst. Det kostar inget. Vill du finns det möjlighet att grilla, eldstad och vindskydd finns mitt i parken.
Här har jag skrivit mer om Brunflo Bike Park


Landsväg då? Även om Jämtland består av mycket skog och avstånden är långa är det fint att cykla landsväg här. Att få fjällen som sällskap i fonden är fint. Som den där ljumma försommardagen när ängarna är gröna, Storsjön blå och fjällen fortfarande vita av snö är vackert! Det är också det som Jämtland har hämtat sin flaggas färger i från.
Brunfloviken runt är en klassiker häromkring likaså att cykla över Dvärsätt och Rödön. Jag har skrivit lite mer om turer att ta här hos Visit Östersund.

Var fikar du bäst i Östersund?
Cykelfika är ju som bekant en viktig del i mitt cykelliv. Oftast blir det en snabb kopp kaffe ur vikmugg på lämpligt ställe under de lite mer lugna cykelpassen. Det är aldrig så att jag släpar fika i ryggsäcken om jag ska köra rena träningspass. Det allra bästa fikat är just det som sker ute i naturen. Det är inte dåligt med fikaställen runt stan. Vid vattnet funkar alltid, likaså att ta sig upp lite på höjd. Allra allra finast kan det vara på stenar ute på Bynäset i fin kvällssol. Eftersom vi gärna ska hjälpa våra lokala företagare lite extra den här sommaren köper du med fördel dina bullar från någon av bagerierna. Glöm de där påsförpackade på affärn. Frejas Bakeri, Elvebäcks, Edenbos eller Tages är några i raden av många fik och bagerier. Vill du ha riktigt finkaffe i termosen sladdar du in på Big Lake Coffee och köper en påse kaffe att koka eller brygga!

Vill du hellre fika på lokal vilket jag hoppas innerligt att vi kan fortsätta att göra i sommar utan några större restriktioner än de vi har idag. Tyvärr har Frösövallen stängt, ett av de bästa fiken i stan. Men Stocketitt är ett fullgott alternativ och ligger på vägen ned mot F4 och Frösö Park. Gott om utrymme på uteplatsen så att det enkelt att hålla avstånd. Utsikten är fin! Cafe Sommarhagen är också ett fint alternativ med gott fika i fin miljö med utsikt över Storsjön och fjällen. Det är skyltat dit och kör du den klassiska rundan runt Frösön passerar du cafeét. Här finns förövrigt några av öns roligaste stiga som bland annat “Pärleporten”.
Var hittar du den bästa löpningen?
Vintertid är området runt skidstadion ett eldorado för längdskidåkning och vi kan stoltsera med många skidskytteevent. Sommartid lever ÖSK-området i allra högsta grad. Dels finns rullskidbana och uppmärkt mountainbikebana men också oändliga möjligheter till terränglöpning. Stigsystemet är stort och du kan med lätthet samla i hop många mil om du så vill. Det finns även uppmärkta leder som 4,5 och 10 km terrängbana som verkligen gör skäl för sitt namn. Här är det enbart stig, rötter och en kupering som utmanar. Skogen är vacker. När sommarkvällarna blir mörka har du även möjlighet att springa reflexbanor med pannlampa! Karta över terrängbanans 4.5 km hittar du här!

Lite längre bort via anslutningsspåren når du Spikbodarna som också bjuder på fin löpning. Både i skidspåren och framförallt på stigarna mellan spåren. Spikbodarna är inte lika kuperat som ÖSK.
Precis lika fint som det är att cykla på Frösön är det att springa. Du har en hel ö med stigar och mjuka skogsbilsvägar att utforska. Vyerna och fjällen får du på köpet. Frösön är inte lika kuperat som skogen runt ÖSK och oftast lite torrare men backar finns det gott om och har du ork över är Bynäset ett måste. Den lilla halvö som tidigare varit militärområde och bjuder på enormt fin stig.

Bada, grilla och kanske tälta gör du bäst på Andersön!
Vill du komma bort från själva centrum är Andersön ett givet val. En ö ett par mil utanför stan med riktning mot Hara. Ett naturreservat med stränder för bad, fiskemöjligheter och leder att gå, springa eller cykla. Här finns många grillplatser och möjlighet att tälta. Ett givet sommarhäng för många av de som bor här. Magiska vyer över Oviksfjällen och en klar dag även Årefjällen!
Strax innan du kommer ut på Andersön finns Sunne gamla kyroruiner och en av alla spaningsplatser för att kanske få se vårt storsjödjur! Roligt för barnen.
För att nå Andersön åker du ut på Frösön via vallaleden, åker över Vallsundsbron och tar höger mot Orrviken. Efter Fanbyn tar du höger mot Isön och Norderön. Det är skyltat. Att cykla ut på Andersön från Östersund är en fin dagsutflykt.
Mer om Andersön hittar du här.


Så välkommen hit till Östersund och jag hoppas du får en riktigt fin och aktiv vistelse!
6One Comment
Leave a comment Avbryt svar
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.
Hej, gammalt blogginlägg jag kommenterar på, jag vet… men tänkte på din blogg igår när det var en Östersunds-spaning på radion (repris, men ändå). Om du får lust att fota motiv av byggnader och arkitektur kanske detta kan vara lite inspiration vad nya ögon ser i din stad!
https://sverigesradio.se/avsnitt/1148721