Samlade vintercyklingstips

Jag tänker inte uppfinna hjulet igen och skriva ett till specifikt inlägg om vintercykling. När jag dyker ned i bloggens arkiv ser jag att jag skrivit spaltmeter om det här ämnet under åren. Jag brukar tänka att cykelsäsongen aldrig tar slut. Den byter bara skepnad, ändrar karaktär och ställer lite andra krav på utrustning och mindset beroende på årstid. Den är också primär för mig under barmarksperioden och sekundär under vintern men den är ständigt närvarande. Jag gillar variationen som vintern ger mig. Jag bor där vi har årstider och snö stora delar av året och jag vill nyttja det för skidåkning. Men jag vill heller inte helt släppa cyklingen. Jag varvar utepass, numer i stort sett bara på fatbiken bortsett från cyklingen till och från jobbet med innecykling på Zwift. De dagar när tempen kryper ned mycket, det blåser eller tiden inte finns för att ta sig ut. Det kan i bland ta sin tid med alla lager kläder och att förberedelserna gjorts som att ladda pannlampor.

Nu handlar såklart inte all vinteryckling om cykling i snö eller i många minusgrader. Vårt land är avlångt och det varierar mycket. Det som är vintercykling för mig är kanske inte det för dig och lika mycket som kyla sätter stopp kan väta, blåst och råa förhållanden göra det. Det kräver lite olika klädesval och mer tanke på saltade vägar söderöver än hos mig men jag tänker att vintertipsen här går att applicera även på snöfri vintercykling!

Ett generellt inlägg om vintecykling skrev jag i fjol vid den här tiden.man behöver inte frysa – på tal om vintercykling.
Då hade vi fått rejäl kyla men snötäcket var inte alls i närheten av vad november 2023 bjuder på. Jag hade innan jag skrev inlägget cyklat ett pass väl påpälsad och med min airtrim (luftvärmeväxlare) och njutit rejält av en kall novemberdag.

Jag har inte alltid cyklat på vintern även om det känns så. Det tog många år innan jag hittade tjusningen i det. Det krävdes fyra anledningar till det om jag läser ett gammalt inlägg med samma namn från mars 2016.

Foto: Hasse Gustafsson

Bästa cykelvalet för vintercykling har jag stött och blött i – Om vintecykling- fatbike eller mtb? Jag har också skrivit ett uppskattat inlägg om fatbikes specifikt i – rullar det inte tungt – för dig som är nyfiken på fatbike.
Vad som är bäst är svårt att säga såklart. Det är en smaksak och vad man har för förutsättningar. Någon säger med bestämdhet att en cross eller gravel är det bästa, medan någon annan kör mtb och en tredje lägger sin tid och sina pengar på en trainer.

Att klä sig för vintercykling specifikt har jag inte skrivit om en däremot ett matigt inlägg om kläder vid skidåkning. Även ett inlägg med tre tips för varmare träning och fler tips finns i kommentarsfältet till inlägget. Men principen för cykling på vintern är den samma. Lager på lager och ull närmast kroppen.

Det första man kanske inte tänker på när man byter från sina sommarcykelskor till vintercykelskor är att se över sin sittställning. Man kan behöva höja sin sadel. Mer om det finns i det här inlägget! På tal om vinterskor är mitt bästa tips att köpa ett nummer för stora cykelskor. Då får du plats med ullsula och flera lager ull på fötterna. Luft värmer och isolerar och för tighta skor gör att du fryser med! Ett annat bra tips är att tejpa hålet för klossen invändigt. Då kommer det upp lite mindre kyla från den kalla metallklossen och dina pedaler.

Även om det emellanåt känns motigt att cykla på vintern är det väl värt att ta sig ut. Vinterdagarna kan vara underbart fina och det känns oftast lite bättre efteråt när man varit ute!

4

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: