Stenrutsleden i Lofsdalen – snäll fjällcykling!

Jag såg några bilder från en helt ny led i Lofsdalen i höstas. En bild tagen en dimmig höstdag i en byggd serpentinsväng. Det såg riktigt fint ut och dit ville jag. Till leden som har växt fram under hösten som gick och nu i sommar öppnats. Det är något alldeles speciellt att få upptäcka nya ställen att cykla på. Pärlor att samla till det stora stigbiblioteket jag har i huvudet. Ställen som får mig att vilja komma tillbaka, gång på gång.

Förra helgen hade vi tänkt att testa leden men regnet satte stopp för det lagom tills att bikeparken stängde. Vi valde att spara Stenrutsleden till ett annat tillfälle. I lördags kom det tillfället även om det under dagen var ömsom regn och ömsom sol. Vi hade bestämt oss för att tillbringa en hel dag i Lofsdalens bikepark. Fika lite efteråt och sedan ta oss till Stenrutsleden. Även om vi hade trötta ben efter en hel dags utförskörning njöt vi alla tre. Av så där lagom tuff klättring i flera kilometer, av vyerna och utförskörningen som var något alldeles extra. Det gjorde inget att jag hade min lite tyngre endurocykel. För det var cykelglädje i 12 km. I en otroligt fin fjällmiljö med den mäktiga Hovärken som tornade upp sig i horisonten, extra effektfull av den mörka himlen. Genom fin gammelskog och sedan gles fjällbjörkskog och över myrar.

Under den timmen som vi var ute slapp vi regnet och i efterhand var vi glada över det. När vi löste trailpass råkade jag höra ett par killar berätta att spängerna varit lite extra spännande i regnet och spänger fanns det gott om.

Mycket fjällkänsla och lekfull cykling

Enkel cykling behöver inte vara tråkig cykling. Det är Stenrutsleden ett fint exempel på. Här är inte det inte särskilt rotigt eller stenigt utan en skön och snäll handbyggd led som emellanåt bryts av med spänger och naturlig skogsstig och fjällstig. Utmaningen ligger stället i den långa klättringen upp som slingrar sig i serpentiner när det är som brantast. Utmaningen ligger också i den bitvis lite branta utförsåkningen tillbaka. Allt inramat av riktig fjällnatur uppe på Sömlingshogna och vyer som tar andan ur en.

Väl uppe på toppen av den långa klättringen möts man av en pumptrack fint byggd i landskapet. Ett roligt inslag jag inte hade räknat med att få köra på fjället. Sedan lika fin byggd stig ned mot en raststuga och sedan belöningen för höjdmetrarna. Barnsligt rolig utförskörning. Först via lite bökig skoterled för att övergå till svepande velodromer och switch-back-kurvor, breda spänger och naturlig stig. Ett par kilometer av ren och skär cykelglädje som både ger pirr i magen och stora leenden. En utförsåkning väl värt allt slit uppför.

Det som slog mig när vi cyklade var hur varsamt leden är byggd. Även om det bitvis känns tillrättalagt kvarstår ändå känslan av fjällstig. Spängerna är breda och lättcyklade vilket i sin tur gör att man väljer spång i stället för att cykla bredvid. Naturen runt leden är intakt och jag kan bara ana vilket jobb som ligger bakom och att det mesta är just handbyggd och inte gjort med maskiner. När leden får växa in sig i naturen igen kommer den kännas ännu mer naturlig. Ska man göra leder på fjället är Stenrutsleden ett fint exempel på det.

Bred lättcyklad spång gör att man inte väljer att cykla bredvid och på så sätt skyddas känslig natur.
Fjällpumptrack!

Likaså är Stenrutsleden ett bra exempel på att en led kan användas till mer än just cykling. Leden är även en vandringsled och man uppmanas att visa hänsyn. Bitvis delar sig leden för cyklister och för de som går eller springer med tydliga skyltar.

Hitta dit

Stenrutsledens start ligger på andra sidan Lofssjön. Enklast hittar du dit genom att åka genom byn mot Strådalen. Sedan ta av vänster efter någon kilometer och följa grusvägen som går runt sjön. Vid en mötesplats sitter en stor informationsskylt om Stenrutsleden. Allra bäst att parkera om du tar bilen gör du om du fortsätter grusvägen tills nu när en större parkering/vändplan. Härifrån cyklar du tillbaka till starten.

För att cykla Stenrutsleden måste du lösa trailpass vilket kostar 50 kronor och kan bland annat köpas i Bikeparkens reception.

För mer information om Lofsdalen och hur du tar dig dit finner du här.

Trailpass behövs och cyklingen är väl värd den femtilapp det kostar.

Passar Stenrutsleden för alla?

Det gör den verkligen bara man har lite kondition och cykelvana. Spängerna är breda, leden inte särskilt tekniskt utan bjuder bara på skönt flow. Det är en led som du kan hålla tempo på likväl bara cykla lugnt med fika i ryggsäcken. Klättringen har gjorts i form av serpentiner när det är som allra brantast vilket gör att det känns lättare än vad det är. Den allra sista kilometern innan man når ledens högsta punkt är jobbigast men inget hindrar att man kliver av och går. Utförskörningen är inte särskilt svår och tydligt uppmärkt när det kommer velodromer. Större barn kan cykla den om de har lite cykelvana. Lofsdalen själva tycker att el-cykel kan vara ett bra alternativ. Leden är tydligt utmärkt och inte svår att följa bortsett från att skyltningen upphör i slutet av leden när du når grusvägen.

Stenrutsleden tycker jag själv är en fin introduktion till fjällcykling och påminner en del om de fina lederna som finns i Idre fjäll. Till skillnad från Idres leder i skidområdet känns Stenrutsleden mer naturlig och smälter in fint och ger fjällkänsla på riktigt för här cyklar du faktiskt på fjället.

För att cykla Stenrutsleden behöver du inte ha en fulldämpad cykel. En hardtail, det vill säga en mountainbike med enbart framdämpning passar alldeles utmärkt!

Är du i trakterna av Lofsdalen tycker jag du ska prova leden. Bara gör det, åk dit. För du kommer inte att ångra dig. Kör den fort om du vill eller ta med fika i ryggsäcken och njutningscykla runt. För Stenrutsleden var något alldeles speciellt. Och du, passa även på att prova downhill! Lofsdalen bjuder på riktigt fin sådan cykling också. Här kan du läsa ett inlägg om det. 

3

2 Comments

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: