Jag satsar lite på mig själv nästa år

Jag vet inte hur många gånger jag har tänkt att gå ned i tid. Göra något annat eller försöka utveckla saker som jag gillar men inte har tid med när jag jobbar heltid. Det har ofta stannat vid tankar och drömmar och åren har runnit i väg. Jag har inte riktigt vågat ta steget. Tänkt alldeles för mycket på om och men och för lite på mig själv.

Om mindre än två månader fyller jag år. Jag fyller 40 och de allra flesta säger att det är skönt att vara där, att det egentligen inte är någon större grej att fylla jämnt. 40 är nya -vad du nu vill lägga in för färg här. Jag ska ärligt säga att det är en jäkligt stor grej för mig, det är lite av en kris. Inte för att jag åldras, det är svårt att komma undan. Men kanske mer för att jag inte känner mig som 40 fast jag egentligen inte har en aning om hur det ska kännas. För att kroppen förändras och återhämtningen mer långsam. Kanske för att jag har passerat en fas i livet, den med barn (hon flyttar hemifrån mitt barn vid årsskiftet) och kanske för att jag fastnat lite för mycket i erkorrhjulet och känt mig så trött, På det mesta.

Kommer ni i håg inlägget jag skrev i höstas. Om cykel på taket och drömmen om ett enklare liv? Ett stycke i den texten sammanfattar det som blir mitt ledord för 2020.

För jag vill att mitt liv ska innehålla mer av det jag mår bra av och gör mig glad. Mindre av det som skapar stress och skavsår. Mindre av andras måsten och förväntningar, mindre yta och mer av det äkta. 

Ett ledord jag formulerade redan i somras när jag hellre lekte bort tid på cykeln än tränade ordentligt. När jag hellre drog cykel upp för fjäll och åkte utför än la pengar på dyra startavgifter. Jag blev också påmind om det här när jag lyssnade på Sara Rönnes senaste poddavsnitt. Hursomhelst är jag chaufför i mitt liv och jag tar ut riktningen.

Jag är fortfarande på väg bort så som jag skrev om i höstas men inte riktigt så modig att jag byter bana helt. I ett steg att bli det så satsar jag mer på mig själv nästa år. Jag kallar det för att tänka förebyggande hälsomässigt och har tagit tjänstledigt en dag veckan fram till sommaren. Jag kommer att vara ledig fredagar från och med årsskiftet. Det blir en möjlighet att få igen lite ork och kanske få tillbaka lite lust till det arbete jag har dag. Men kanske allra mest för att få en dag som bara är min. En dag som jag gör precis vad jag vill med. Satsa på och utveckla det som är bra på och vill bli bättre på.

Jag fota mer, vara ute mer. Foto: Hasse Gustafsson

Jag förlänger helgen och öppnar som en instavän skrev större möjligheter till äventyr. Lediga fredagar innebär också att jag kan vara lite mer i stugan och framförallt få jag och Hasse lite fler dagar tillsammans. Och vill jag bara sova bort en fredag är det också okej.

På temat att satsa lite mer på mig själv så ger jag mig själv en fin födelsedagspresent. Jag bokar in mig på Elna träningsläger i januari. Jag fyller år den helgen och jag tänker att det alldeles utmärkt tillfälle att få göra det som är roligast att cykla. Dessutom ska vi livepodda Elna och jag. Häftigt och garanterat lärorikt.

Så 2020 blir mer av det som gör mig glad och mindre ekorrhjul och vad andra tycker. Det känns fint att bestämma sig för att satsa på sig själv faktiskt!

12

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

9 Comments

 • pilla

  december 9, 2019 at 07:18

  Låter riktigt skönt med en dags extra ledigt i veckan! Njut. Själv fyller jag 35 och hoppas också på mer frihet när jag är ledig och jobba hårdare när jag jobbar (inte för att jag inte gör det idag men men..)

  Svara
  • Helena

   december 10, 2019 at 19:56

   Eller hur! Kanske lite klokskap kommer med ålder också 😉 Nä men tid att hämta igen sig, ladda upp batterierna och göra sådant som ger energi är viktigt!

   Svara
 • Lena Indahl Jonsson

  december 9, 2019 at 21:46

  Tycker också att det låter som ett förnuftigt beslut! Välbefinnande och hälsa borde stå överst på alla listor, inte kronor och ören. Vad ska man med en fet pluska till om man sedan inte mår bra. Minns att jag hade spänningshuvudvärk from hell innan jag fyllde fyrtio, men det släppte samma dag och ett rogivande lugn inföll sig i hela kroppen. Att det kändes som att man smackade på femton år direkt när jag blev fyrtioett är en helt annan historia. Verkar som att man (i vården i alla fall) uppmärksammas och nästan hyllas om man vill gå upp i procent. Vill man gå ner i procent så får man höra att man får jobba extra hur mycket man vill, helst upp till hundra procent och mer därtill. Det kan ju finnas en anledning till att man inte vill jobba hundra!

  Ha en fin vecka!

  Svara
  • Helena

   december 10, 2019 at 19:54

   Nämen precis, pengar är inte allt.Jag kommer ju få mindre pengar att röra mig med men det så mycket mer värt att få fritid tycker jag! euhm…allstå 41 är det man ska gruva sig lite för 😉 haha.
   ha e fin vecka du med!

   Svara

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: