Vintertips i Vemdalsområdet – 6 saker du inte får missa!

Förra vintern skrev jag ett uppskattat inlägg om vintertips i Vemdalsområdet. Det där du inte får missa på sport- eller påsklovet. Lite har hänt sedan förra vintern och jag tänkte därför uppdatera vintertipsen. Alldeles lagom nu när sportloven har kommit i gång och det går mot högsäsong!

Hyra snöskor och gå upp på fjället

Varför inte prova något annat än att åka utför när du kommer till fjällen? Något som garanterat ger dig fjällkänsla på riktigt nära håll. Hyr snöskor och ta dig upp till någon av stugorna i området. Ett enkelt sätt att uppleva vinterfjället som inte kräver så mycket mer än snöskor, stavar och kläder efter väder och ett par vinterkängor. Det fungerar alldeles ypperligt för barnfamiljer.

Snöskor hyr du antingen via Frihetsbolaget och på Storhognas skidshop. Hyr gärna en hel dag. Det blir billigare och du slipper känna att du behöver skynda för att hinna lämna tillbaka snöskorna.

Ett tips på utflykt som är lagom för de allra flesta är Björnrikestugan som inte ligger längre än 1.5 km från spårcentralen. Du tar sommarleden och viker sedan av på vinterleden upp på fjällkanten där den lilla raststugan ligger. Den är som övriga raststugor öppen om du behöver gå in för att värma dig. En fin dag tillagar du såklart lunchen utomhus över öppen eld. Lite granris under veden så får du en brasa som håller. Kolbullar smakar fint utomhus och min sambo Hasse har tidigare delat med sig av receptet. Det finner du här. 

Jaktstugans våfflor

Områdets godaste med utsikt som får vem som helst att bli lyrisk. Jaktstugan är öppen från juldagen och långt in på vårvintern och är ett perfekt utflyktsmål om du har barn! Hit tar du dig med vessla, turskidor eller till fots. Väljer du att tolka på slalomskidor efter Vessla, kan du sen åka ner igen i Hildings backe. Från spårcentralen vid Vemdalsskalet går vesslan flera gånger om dagen. 3 km upp på fjället som jag helst skejtar om jag får välja. Du kan även komma via Storhogna om du går på tur eller skejtar på hård vårskare. Lederna är väl utmärkta. Du når även Jaktstugan med skoter eller varför inte med snöskor?

Jaktstugan har ingen el och ingen möjlighet till kortköp så ta med kontanter. En solig vinterdag är altanen det första alternativet! Här har du utsikt över Vemdalsskalet, Vargen, Timmerkojan och en klar dag ser du in i Norge. Är vädret lite ruggigt är det mysigt att sitta inne i värmen på rustika möbler som andas fjällstuga.

Vemdalsområdet

Att ta vessla upp till Jaktstugan är en riktig klassiker. Ta skidorna ned sedan. 

Mathantverk och fika

Området har ett stort utbud av lokalt mathantverk som genomsyrar det mesta ända ned till de små fiken. Du hittar lokala produkter i de flesta byarna, som Kullens gårdsmejeri och Humleliret i Klövsjö. Humleliret är inte bara en restaurang utan också ett microbryggeri. I Klövsjö finns också Klövsjö Stenugnsbageri som är väl värt ett besök. Deras bröd är bland det godaste jag vet och fikat är alltid hembakat och gjort på lokala råvaror.

Fikaställen finns det gott om och caféet på Passet som ligger vid backarna på Skalsfjället serveras fika i en fin miljö och har skärmats av från lunchrestaurangen på övre plan. De samarbetar med Klövsjö stenugnsbageri.

Lingers Café ligger på torget på Skalet och har generösa öppettider under vintern. De serverar även frukost bortsett från lunch och fika. Priserna är helt okej och både fikabröd och matportionerna är stora. Bra för hungriga skidåkare!

Bästa pizzorna hittar du i Vemdalen by på Stenugnsbageriet. Det är en liten pärla som även erbjuder fika och surdegsbröd att köpa hem. Bageriet är öppet under högsäsong.

Åk längdskidor och gå på tur

Området Björnrike-Vemdalsskalet-Storhogna bjuder på 7 mil preparerade skidspår, både för skejt och klassiskt. Vissa av dem har elljus och samtliga spår går i fin omgivning. Fjällkänslan är påtaglig i vilket spår du än väljer. Prepareringen är oftast riktigt bra även om det inte är högsäsong. Här är anslutningsspåren lika trevliga som de ”vanliga” och i bland ännu finare. Mina egna favoriter är 9 km-spåret på Storhogna och anslutningsspåret ned till Vemdalen. Från och med februari i mån av snötillgång och väder spåras kanske det allra finaste spåret upp på Storhogna. Milspåret som går över fjället via Samevistet och tillbaka. Där är fjällkänslan maximal och vyerna helt magiska. Missa inte den på sport- eller påsklovet! Ett litet bonustips och som oftast blir bortglömt är spåret nere vid Vargen. Ett perfekt stakspår för dig som söker det. Platt och fint jämfört med de andra som är lite mer kuperade.

Toppslingan på Katrina bjuder på otroligt fin natur och är en stor favorit hos mig. 

Högfjällsrundan ger dig en stor dos fjällvyer!

Området bjuder även på 18 mil rösade leder. Lättillgängliga och familjevänliga. Lägger du till det stora skoterspårsnätverket har du nästintill oändliga möjligheter till fin vårskejt. Lederna går i fin fjällnatur och passerar ofta en fäbod eller någon av de två våffelstugorna i området. Vill du inte gå så långt eller har små barn med dig tycker jag du ska ta den fina och kortare leden från Storhogna till Samevistet. 4 km enkel resa men med stor fjällkänsla. Kan nästan garantera att lite större barn tycker sista backen ned mot hotellet på hemvägen är värd allt besvär!

Vemdalensområdet

Leden till Timmerkojan är fin en solig vårvinterdag. Tag med fika i ryggsäck. Njut sedan av utförsåkningen tillbaka!Vemdalsområdet

Skejt på skoterspår ger frihetskänsla!

För dig med egen Fatbike

Mig veterligen är det ingen ännu  som hyr ut fatbikes i området. Men har du en egen tycker jag du ska med den upp! Det finns mil av skoterleder som du kan göra utflykter på. Vesselspåren upp till Samevistet eller Jaktstugan är också fina att cykla och där kan du fika våffla innan du cyklar tillbaka. En vinterdag när skaren är hård kan du i princip cykla var som helst på fjället. Och du, undvik gärna att cykla i skidsystemen.

Björnrikes sköna backar och Storhognas barnvänliga pister

Vemdalen förknippas mycket med riktigt bra utförsåkning. Med ett Ski-pass har du flera områden att välja mellan och tar dig lätt mellan ställena med skidbuss om du inte har tillgång till egen bil. Varför inte åka en förmiddag på Vemdalsskalet för att avsluta efter lunch på Björnrike? Det finns pister för alla smaker och många har expressliftar för att minska ned på köerna.
Vemdalsområdet är också after-ski och mycket happenings för barnen. Fördelen med området är att det är snösäkert och öppnar för vintersäsong tidigt. Det ligger också på bra avstånd om du bor söderut.

Mitt absoluta favoritområde när det kommer till utförsåkning är utan tvekan Björnrike. De brantaste backarna hittar du inte här men får massor av sköna carvingbackar. Du får mycket högfjällskänsla och för barnen ett perfekt område att lära sig åka skidor i. Jag hänger helst i området runt Grizzly Express. Där finns pisten Kodiak med kilometer av skön åkning som ger lite mjölksyra i benen när du väl kommer ned. För oss med barnasinnet kvar är lite åkning under sexstolsliften lite lagom äventyrligt.

Storhogna bjuder enbart på natursnö och har pister som passar barnfamiljer bra. Det är inte särskilt brant men lagom utmanande. Här ligger också solen på under hela dagen. En vårvinterdag är det oslagbart! Fika gör du i den lilla värmestugan, vid Storhogna M eller på Solsidan, caféet med uteplatser på högfjällshotellet.

Hoppas du har fått med dig något användbart för ett besök i Vemdalsfjällen! Kanske har du något eget vintertips från området att dela med dig av? Lämna en kommentar i sådana fall!

3

5 Comments

  1. Alltså det värker FYSISKT i mig av snö- och skidlängtan av detta inlägg. Herregud. Om ett par vintrar kanske? Gör gärna ett liknande inlägg med lite olika boenden i området (om du inte gjort det redan).

  2. Hej Helena, kula att läsa och få tips om Vemdalen (och andra områden du skriver om). Undrar om du har ett cykelförhållande till Funäsdalen också, och om du kan snabbreferera det området?
    Det är så att jag letar ett fritidsboende och önskar fina stig/fjällområden att cykla i, just nu står det mellan Vemdalen och Funäs. Funäs skryter ju väldigt själva men jag får lite intrycket att det är mest grus o asfalt. Har du ngn erfarenhet av stigcykling kring det området?

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: