Cykelskor – en guide till vad du ska välja

Hösten 2014 skrev jag ett inlägg specifikt om spinningskor. Ett inlägg som än i dag läses mycket. Anledningen till att jag skrev inlägget var att jag under min tid som spinninginstruktör fick många frågor om varför man får ont i fötterna när man spinner och varför man ska ha cykelskor.

Nu när våren är här på många ställen och cykelsäsongen har smygstartat tänkte jag bjuda på ett inlägg enbart tillängat cykelskor. För det kan vara en djungel om man inte riktigt vet vad man ska köpa. Det här är allstå ett inlägg på nybörjarnivå. Kan redan du allt om cykelskor får du klicka dig vidare till ett annat inlägg eller bara titta på bilderna!

Jag föredrar skor med spänne som går att justera runt vristen. Det gör att jag kan få skon att sitta fast ordentligt.

Varför cykelskor?

Oavsett om det handlar om att spinna, cykla landsväg eller i skogen hjälper cykelskor dig att slippa bli trött i fötterna, få ont, få ut maximalt med kraft och ett bättre rundtramp. Dock med ett undantag. När du kör stigcykling eller downhill fungerar det lika bra med plattformspedaler och en stabilare sko.

En cykelsko har en styvare sula än en vanlig träningsko vilket gör att den inte böjer sig när du trycker ned och drar runt pedalen. Du kan också få den att sitta bättre kring din fot jämfört med en sko med snörning. Att man får ont i fötterna när man spinner och använder vanliga träningskor beror just på att sulan är alldeles för mjuk. Träningskor i dag har i regel en mycket tunn sula vilket gör att pedalen känns i fötterna. Ofta spänner du fast skorna i en korg och måste dra åt ganska hårt för att få foten att sitta fast och kunna nyttja rundtrampet, det vill säga att få runt pedalen i en cirkel och dra med baksidan av låret.

Generellt brukar man dela upp cykelskor i två typer. En för mountainbike och en för landsväg. Men det är inget som säger att du kan använda en sko för mountainbike när du cyklar landsväg eller spinner. En klassisk landsvägsko är däremot sämre lämpad för stigcykling eftersom klossen är bredare och skon är svårare att gå i.

Cykelskor har olika lösningar för att spännas åt. Antigen med kardborreband, eller i kombination med snabbspänne som på bilden ovan eller med sk boa-spänne som syns på mina landsvägsskor lite längre ned i inlägget. Jag själv föredrar boa-spänne och snabbspänne eftersom det är lätt att justera till riktigt bra passform. Men det är en smaksak!

Skor för mountainbike och spinning

En mountainbikesko har en grövre sula med mönster. Det för att du ska få grepp när du hoppar av cykeln och går/drar eller springer med den. I bland finns det extra dobbar längst fram på undersidan av skon som greppar ännu bättre.

En mountainbikesko har mindre klossar och som inte är upphöjda. Det finns flera klossystem och SPD är det vanligaste. Pedalerna är mindre än på en landsvägscykeln. Dock finns det bredare pedaler för spd som gör att kontaktytan mellan sko och pedal blir större och minskar risken för trötta fötter.

SPD-kloss.

Skor för landsvägscykling

En landsvägssko har inget mönster under sulan till skillnad från en sko för stigcykling. Av den enkla anledningen att du inte går med dem på samma sätt som när du cyklar i skogen. Det vanligaste är att man använder en större kloss som sitter ”ovanpå” sulan. SPD-SL och LOOK är två typer av pedaler. Den större klossen gör att du inte blir lika trött i fötterna när du cyklar långt. Kontaktytan är större än på en vanlig spd-pedal. Men det är inget som säger att du inte kan använda spd-klossar på din landsvägscykel om du vill använda skor till båda cykeldisciplinerna, till spinning och kanske även till din pendlarcykel.

Tänk på att klossarna har olika flex i sidled. En del rör sig ingenting medan andra kan du vicka lite på fötterna. I bland visar färgen på klossen vad som är vad och i bland står det antal grader på förpackningen. Det bästa är att höra sig för i butiken. Tänk på att en kloss utan möjlighet att vicka på fixerar dina fötter i ett läge och det är jätteviktigt att du sätter dem rätt. Annars riskerar du att få ont i knäna.

cykelskor
En landsvägskloss är bredare. Den slits ganska fort om du går mycket med skorna vilket jag gör i bland.

Plattformspedaler och skor

Många sticyklister föredrar att inte sitta fast och använder i stället en plattformspedal och en sko utan kloss. Vintertid kan en plattformpedal och vanliga skor vara att föredra även för den mest inbitne spd-cyklisten. För enkelheten att slippa sparka bort snö som samlar sig i kloss och pedalr och för att kunna använda varmare och grövre skor.

En plattformspedal är bred och har stor kontaktyta för dina skor. De har små piggar som hjälper skorna att sitta fast vilket gör att du inte halkar av så lätt. Det finns speciella skor för ändamålet men det fungerar även med en sko med rejäl sula.

Sitta fast eller inte?

Det här är en vattendelare främst bland stigcyklister. En del föredrar att använda plattformspedaler för enkelheten att kunna parera med fötterna, en del tycker inte om att sitta fast. Andra upplever det tryggare att sitta fast, få ut mer av rundtrampet och kunna dra mer med baksida lår. Det fins inget rätt eller fel utan är helt enkelt en smaksak. Det finns de som kör downhill på tävlingsnivå med spd-pedaler och de som har plattformspedaler. På landsvägscykeln sitter i regel de flesta fast med fötterna.

Men du ska inte vara rädd för att sitta fast med fötterna. Klossarna är gjorda för att lösa ut när du vrider på fötterna. Med träning går det fort att komma i och ur sina pedaler. Visst kommer du att göra en sk spd-vurpa någon gång. När du inte hinner klicka ur och ramlar. Troligtvis är det mest stoltheten som får sig en törn mer än att du skadar dig! Sådana vurpor har vi alla gjort någon gång och fortfarande gör!

Vad ska du tänka på när du köper cykelskor?

Prova dig fram så att du hittar en sko som passar din fot. Olika märken har olika passform och det är inte säkert att den där grymma skon som din kompis har passar din fot.

Du behöver absolut inte köpa en värstingsko det första du gör. Skor i högre prisklasser har låg vikt och carbonsula som gör dem mycket styva. Det finns skor som kostar flera tusen kronor. Det finns bra skor i de lägre prisklasserna hos de olika skomärkerna som fungerar mycket bra. Ska du enbart använda cykelskor i spinningsalen finns det ingen anledning att köpa en dyr sko. Låt din plånbok och ditt syfte styra ditt köp.

Se till att skon är ventilerad. Ska du träna inomhus blir ventilationen viktig. Utomhus kyler ofta fartvinden och vår/höst kan det vara bra med en sko som inte släpper igenom så mycket luft. Alternativt kan du tejpa ventilationshålen under till exempel skorna. Se till att skon inte sitter så tight. Fötter sväller ofta vid längre ansträngning och tighta skor kan ge kramp.

Vintertid däremot ska du köpa eller använda en sko som är en eller två storlekar större. Det för att du ska kunna få plats med ett eller två lager strumpor. Luft isolerar och är skon för trång kommer du att frysa oavsett hur varm skon eller dina strumpor är.

Se till att du får med dig klossar till skorna vid köpet. I bland ingår de nämligen inte. Köper du pedaler får du däremot klossar med.

Montera klossarna rätt?

Personligen vill jag ha mina klossar så långt bak som det är möjligt på min sko. Anledningen till det är att jag får ut mer kraft och inte behöva knipa med tårna. Men det är en smaksak.

Se till att vinkla klossarna så att du får knäna så rakt fram som möjligt utan att det känns konstigt för dina fötter. Jag som har lite utåtvinklade fötter har mina pedaler justerade så att fötterna hamnar lite utåt men inte så att mina knän inte faller in eller ut när jag trampar.

Du kan be butiken montera dem till dig om du inte vill göra det själv. Du kan komma att behöva efterjustera dem när du använt skorna ett tag. Tänk på att du måste korsdra skruvarna för att få klossen att sitta.

Ett tips är att ta med ett multiverktyg på de första turerna för att känna efter och lätt kunna justera dem om något känns fel.

Ska du ha dina skor till spinning kan du faktiskt ta med dig dina skor till spinningsalen och be instruktören om hjälp! Jag tänker mig att de allra flesta instruktörer borde kunna det.

Lite kuriosa

Jag gillar cykelskor så mycket att jag faktiskt tillägnade ett helt inlägg åt mina gamla slitna landsvägsskor. Ett inlägg i kategorin nörderi. För ett par skor bär på många minnen, lika många som det är repor och skavanker på dem. Här finns inlägget om du vill läsa.

Vill du veta mer om sadelhöjd och vintercykelskor finns ett inlägg om det här samt så utvärderade jag ett par grymma vintercykelskor från Diadora. Ett par skor som med all säkerhet snart kommer att börja reas ut.

1

4 Comments

 1. Toppeninlägg Helena! Jag körde en Vätternrunda i subgrupp med mina MTB-skor, gick finfint, men när jag efter många lvg-mil med spd skaffade ett par spd-sl tyckte jag det var superbra!

  • Tack Elna! Jag körde också min första vätternrunda med SPD och mtb-skor. Hela mitt första år som cyklist var med det. Jag spann en del och ville liksom ha allt till allt precis som i dag 😉 Men när jag bytte cykel passade jag på att även byta pedaler. Det blev en stor skillnad i fötterna tyckte jag. Mindre ont vid längre turer.

 2. Hej!

  Hur ska jag tänka vid val av landsvägsskor?
  Har kört flera år med landsvägsskor, men är nu på jakt efter nya.

  Mina första upplevde jag som mjuka i sulan och lite glappiga i hälen. Min nästa sko var styv och bra i sulan, men gick upp lite högt vilket påverkar pedalvarvet. De var även lite smala i tåboxen.

  Nu sitter jag här med olika skor hemma och provar fram och tillbaka.

  Ett par jag har hemma sitter bra på foten, finns gott om utrymme vid tårna. Men då är sulan inte helt i kolfiber.

  Sedan har jag ett par andra i två olika storlekar. De har kolfibersula. Den ena storleken är lite kort om jag stället mig upp (tårna tar i), men sitter bra på foten när jag sitter på stol. Den andra storleken känns lite lång med en hel tum från tån och fram.

  Hur ska jag tänka?

  Kör mestadels längre pass.

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: