Lofsdalen Bikepark – fjällnära downhill

Första gången vi var i Lofsdalen för att köra downhill var sommaren 2015. Vi hade aldrig provat den här formen av cykling förut och jag minns att jag var nervös. Över att åka lift, att ramla och att jag inte skulle klara av det. Jag hae inte behvöt vara nervös, jag klarade av det och fick mersmak. Senare under hösten samma år var vi tillbaka i Lofsdalen och 2016 hyrde vi stuga och tillbringade en hel helg där. Nu 3 år senare var vi tillbaka och den här gången med egna cyklat, skydd och hjälmar. Jag minns att jag skrev 2016 att jag skulle vilja göra mer av det här men inte köpa en ren downhillcykel utan tittade mer åt endurohållet.

I dag blev det ett kärt återseende. Ett återseende med egen cykel, skydd och hjälm och enkelheten i att bara lösa liftkort för dagen. Vi var först upp i liften fick nästa hela parken för oss själva. Än har inte turistsäsongen kommit i gång och vi var en handfull cyklister under dagen. Inga köer, ingen som kör om en eller att själv passera. Bara kilometer av skön åkning. Vi körde igenom parkens alla leder. Gång på gång. Klarade av saker som vi åren innan tvekat inför. Kände båda två att vi har utvecklats men vi hade inte tråkigt. Tvärtom. I stället kunde vi lägga på fart, se hur snabbare en linje var en annan och med trötta ben och hög puls hämta igen oss i liften.

Vi hade tur med vädret. Under lunchpausen stod regnet som spön i backen och lagom tills vi var klara klarande det upp. Till vår och ledernas fördel. För lite regn binder i hop och gör att det greppar bättre.

Trötta efter sista åket rullade i tillbaka till stugan. Glada över att äntligen fått åka tillbaka till Lofsdalen och bestämda i att göra fler besök under sommaren. För det finns mer cykling att upptäcka. Stenrutsleden MTB är en alldeles nygjord led som jag fått tips om. En led som ska bjuda på fin fjällcykling och magkittlande utförsåkning och sånt gillar jag!

Vad gör att man väljer Lofsdalen för utförsåkning?

Jag minns att vid de förra besöken tänkte att Lofsdalen var en park med stort hjärta. Och så är det. Det finns inte så många leder som på de större orterna men det som finns ger så oerhört mycket cykelglädje. Lofsdalen Bikepark skriver själva att de är ett ställe för nybörjare till medelgoda åkare och det stämmer mycket bra. Det här en park att utvecklas i och en park för hela familjen. Den som är ute efter spektakulära leder, stora hopplinjer och drops kanske inte väljer Lofsdalen av den anledningen.

I stället väljer man Lofsdalen för den gemytliga stämningen. För vyerna och naturens skull. Du åker downhill på fjället. Mitt i fjällbjörkskogen med renar, harar och fåglar närvarande. Du har en otroligt vacker utsikt över Härjedalsfjällen i ryggen i liften och framför dig på vägen ned. En del av lederna följer fjällets fallriktning och skapar intressanta och roliga leder. Det händer något hela tiden.

Liftpersonalen är engagerade, de hjälper med cyklar och småpratar, vinkar till dig när du kommer upp till avstigningen. Hit kommer du för bra service. Du åker också hit för att få köra lite av allt. Stora långa velodromer, wallrides i skogen och smal stenig stig med många roliga avsnitt. Åker du hit en dag när parken haft öppet ett par dagar har du nästan alla leder för dig själv. Och Lofsdalen är något som man vill återkomma till.

Lofsdalen har en sexstolslift som gör att man kommer snabbt upp på toppen. Därifrån utgår alla lederna. Det finns 16 km leder. En grön, två blåa, fyra röda och en svart. Alla garderade efter svårighetsgrad och den svarta är i mitt tycke en väldigt lätt svart led men inte tråkig för det.


Utsikten ingår i liftkortet

Blåa och gröna- för flow och fart

Den gröna fjälleden passar lika bra för vanliga mountainbikes och får enligt Bikeparken köras med vanlig hjälm. Happy MTB och Skogsleden är båda blåa och bjuder på riktigt fin cykling. Skogsleden ger mycket fart och flow och har några lite svårare alternativ. Det här är en led man gärna åker om och om igen bara för att få få känna lite luft hjulen och flowet!

Happy-mtb är lite tightare men utan några svårigheter som branta dropp eller stora hopp. Allt är rullbart och ger en skön berg och dalbanekänsla. Det är en led perfekt att öva kurvteknik i.

Rött och svart som utmanar

De röda lederna är lite svårare och har alla fyra olika karaktär. Venom bjuder på riktigt stora velodromer och fartkänslan är stor. Hoppen är rullbara och vill man går det att lätta!

Viper är mer teknisk och smalare. Leden har många roliga avsnitt som hopp, drops och hissnande branta partier med naturliga stentrappor. En del är inte rullbart men alternativ finns så kolla på alla tekniska partier innan du släpper på.

Lightning är en skönt stökig singeltrack likt de stigar som finns i skogen. Stenigt, tight och underbart. Här får huvudet jobba för att hitta rätt linjer och med lite fart går det att hoppa över stenar och stök.

Blizzard är lika stökig den och bjuder på utmaningar i form av stendrop som i bland är lite svåra att rulla. Leden har ett hopp som inte alls är rullbart och bör tas med god fart för att få en bra landning. Men det går at åka bredvid.

Parkens enda svara led är 300 meter och heter Thunder. En stökig stenig singeltrack med några träpartier där du bör ha lite fart. Leden upplever jag lättare än Blizzard men jag är van att köra stökig singeltrack.

En favorit är att ta Thunder, följa Venom, åka in på Blizzard och sedan avsluta med Lightning. Då har jag som allra roligast!

Här finns allt att hyra om du inte har eget

Sportshopen hyr ut cyklar, skydd och hjälm till både barn och vuxna. De yngre har dessutom möjlighet att få köra fulldämpad downhillcykel. Ett tips är att boka cykel innan besöket. Personalen är hjälpsamma och jag minns från mitt första besök att många nervösa fjärilar lugnades efter att de försäkrat mig om att liften går bra, de hjälper en av och på och att jag har alla skydd jag behöver. Det är bara att åka.

Missa inte!

Liten bonus och något du inte får missa är pumptracken på parkeringen utanför Sportshopen och Aktivitetshuset! Här kan stora som små köra sig trötta och glada! Den funkar för cykel, skatebord och inlines.

Mer om information om Lofsdalen Bikepark, lederna, öppetider och hur du hittar dit finner du här.

Jag blir glad av utför, av wallrides, drops och fart!
5

3 Comments

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: