#52vardagsäventyr – milen i Edsåsdalen

När jag åkte upp till Åre för tre dagar tillsammans med bloggare från Influencers of Sweden för att delta i Winter Workation ville jag passa på att åka i ett skidspår jag aldrig provat tidigare. En möjlighet att infria veckans 52vardagsäventyr.  Jag fick tips om att Ullådalen och Edsåsdalen skulle vara allra finast. Jag läste noga spårrapporter och beskrivningar och bestämde mig för att göra ett besök i Edsåsdalen. Ullådalen skulle förvisso bjuda på mer fjällkänsla men är ett spår som är väderkänsligt och en slinga på 5 km lockade mindre än att kunna åka lite längre.

I fredags förmiddag precis när solen gått upp parkerade jag vid spårcentralen längst ned i byn. Krisipiga 11 minusgrader, en nästintill orörd skejtbedd och några få bilar på parkeringen.

Det som är tjusningen med att vigda sina vyer och prova nya ställen att åka på är att man inte vet hur tungt eller lätt spåren är. Jag hade visserligen läst spårstatus noggrant men missat att spåret skulle vara kuperat och bestå av många slakmotor och uppförsbackar i början. Eftersom jag inte startade vid Köjagården fick jag 1 kilometer av utförsbackar som uppvärmning innan backarna kom.

Men backar tar så småningom slut och möts man av en skylt som markerar milens högsta punkt vet man att det går utför. Får man då utförskörning som kittlar i magen, där kurvorna är lätta att trampa sig runt i och farten räcker för att bara ta några stavtag till nästa backe är blir man lycklig. Då spelar det ingen roll om kroppen är trött och sliten.  Det gör ingenting då omgivningarna är underbara och träden så där snöulliga som de ska vara en januaridag. För kroppen trött fredags, så pass att jag fick stanna flera gånger uppför bara för att andas.

Trots det ville jag inte sluta efter ett varv. Jag ville åka ett till, bara för att få stanna och ta några bilder, för att stanna tiden lite och titta. Njuta av att jag kunde göra det. En fredag någon helt annanstans.

milen edsåsdalen

Det var väl spenderande 2 mil och ett fint vardagsäventyr i sin enklaste form. Det behöver inte vara så komplicerat. Att byta ut sina vanliga rundor, sina spår eller träningsställen ger mycket mer än bara träningseffekten. Det gör gott i själen och det är lika viktigt.

Har du möjlighet att åka skidor i Edsåsdalen tycker jag att du ska göra det! Du får mycket för spåravgiften på 70 kronor. Gillar du att gå på tur finns det oändligt med leder! Jag kommer att återkomma under vintern, med lite piggare kropp och sällskap.

Vill du få inspiration till egna äventyr, kika in på Instagram under hashtaggen #52vardagsäventyr. Där finns äventyrsbilder från ni som läser. Vill du läsa om fler vardagsäventyr har Hasse och Katrin postat inlägg under veckan!

6

23 Comments

  • Helt J***la underbart! 🙂 Jag brukar inte stanna och ta kort så här mycket under skidturerna, det är liksom träning men det gick inte i fredags, det var för fint!

  • Ännu bättre än en skidstadion! jag gillade Björnen också men lugnet i Edsåsdalen var bättre. Jag ska åka dit igen, lite längre fram i vårvinter när de andra lederna upp på fjället är preparerade.

  • Jag läste om det! Det är ju precis så som är det allra bästa, det behöver liksom inte vara så stort, bara något som bryter av lite! jag tänker att det här får mig att upptäcka min närmiljö på ett bättre sätt. Att jag blir lite mindre hemmablind!

   • Men visst är det så, det finns otroligt många fina ställen i sin närhet, men många gånger missar man dom helt. Eller man tar sig helt enkelt inte för! Men nu, jag tror både du och jag håller på att ändra på det 🙂

  • Det var så fint! En stor skillnad mot det folkrika Björnen dagen efter. Jag håller med dig, det är just stillheten, naturen som är det allra bästa med skidåkningen.

  • Du satte huvudet på spiken där, det är så! Jag springer en hel del fjäll sommar och höst och känslan är lika. Miljön gör ju så otroligt mycket, när man får åka så här gentemot mot ett eljusspår kvällstid känns det inte så jobbigt som det faktiskt är i bland.

  • Jag passade på när jag hade egen bil upp! Det var riktigt fint och jag måste göra ett besök igen som det känns 🙂

  • Hej! Tack så mycket, det är klart att du får låna bilderna, såg att du hade gjort det redan och jag inte hann med att svara på kommentarena 🙂 Vilket härligt inlägg du skrev!

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: