Turtips MTB – Prostgraven ToR

Det här en kortare runda för dig som gillar att klättra uppför på lite stökig stig och åka utför på den samma. Du får mycket fjällkänsla på kort tid. Rundan startar på Storhognas högfjällhotell och mäter ungefär 11 km och tar runt en timme. Det är en runda som inte passar den absoluta nybörjaren men har du lite cykelvana så är den fin. Rundan kan göras lite enklare om man i stället åker i en loop i stället för att åka fram och tillbaka. (Bilderna i inlägget är från olika tillfällen runt den här rundan)

Är du ny i fjällcykelsammanhang tycker jag du ska ta del av det tipsinlägget jag skrev tidigare i somras. En lite fjällcykelguide som ger dig svar på det mesta som rör cykling i fjällen. Inlägget hittar du här!  Vill du ha fler turtips finns det en egen kategori till höger i bloggen eller här under turtips. 

Den enkla fina hotellslingan som bjuder på makalösa vyer!

Du startar vid Storhognas Högfjällshotell och åker grusvägen uppåt. När den delar på sig tar du höger och vid nästa korsning tar du vänster och åker rakt fram tills du når Hotellslingans start. Ta den upp på fjället. Den är grusad och lättåkt med några inslag av stenstök och bjuder på några korta knixar. När du når slutet av den kan du välja att ta en lite enklare stig till höger upp på fjället eller åka ända fram till bänken som står vid den branta stenbacken upp. Ta den upp.

Följ sedan den breda leden mot Samevistet och fortsätt rakt fram när leden delar sig. Du ska följa Karl XI-led en liten bit till. Vid ett mindre stenröse ungefär efter 50-100 meter går en stig in åt vänster. Den kan vara lite svår att se på långt håll men syns precis vid röset.

Karl XI: led.

Följ den och du bjuds på riktigt fin singeltrack innan det bär utför i en av de roligaste utförsstigarna på Storhogna fjäll. Se upp för ett litet träd som ligger över stigen. Du kan hoppa alternativt rulla över om du håller till höger.

Singeltracken sett mot Storhogna. Galet fin och ger mycket cykelglädje i komprimerad form.

Efter en liten stund kommer du in på en led mot Storhogna igen som är lite knixig men rolig att köra. Du har just tagit dig ned för Prostgravenstigen. Bakom din rygg ligger prostgraven som är en stor myr och inte särskilt cykelvänlig.

Krypljungstigen, en skön utförslöpa på fyrhjulingsväg och uppför en utmanande klättring!

När leden åter delar sig ska du ta höger ned på Krypljungstigen och inte fortsatta rakt fram även om det finns en blå skylt märkt Södra Storhogna lite längre fram. Krypljungstigen är en bred fyrhjulingsväg som inbjuder till fart! Den är lite avverkad så se till att följa fyrhjulingsvägen ned tills du når en grusväg.

Sedan är det samma väg tillbaka som du kom. Se till att du håller höger när du klättrat upp för krypljungstigen och tagit dig en bit på leden mot fjället igen. Sväng in på hotellslingan som avslutning och få riktigt skön flowig utförsåkning ned till hotellet!

Ett alternativ som är lite lättare sett till ansträngningsnivå är att ta vänster på grusvägen efter utförskörningen. Cykla tills du ser en liten skylt till vänster vid en liten skylt. (Strax före själva Fjällgården. Cykla INTE in där, det är privat mark) Följ en liten nästintill osynlig stig under elledningen ända fram tills du når en grusväg igen. Ta höger ned på Alvägen och följ den ända ut till vägen upp till Storhogna och höger upp till hotellet igen.

Om du vill ladda ned turen via GPX-fil finns en mapp här som kommer att uppdateras med några av turtipsen från Vemdalsområdet att ladda ned. Notera att denna turen startade och utgick från Alvägen när jag reggade den. 

1

One Comment

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: