Cykla i och kring Vemdalen – en uppdaterad sammanställning

Jag får många frågor om cykling i Vemdalssområdet. Om tips på rundor och hur cyklingen är där. Jag ser också att mina turtips från området runt Storhogna och Vemdalsskalet får många träffar. Det är jätteroligt att intresset för att cykla i området växer sig större.

Det är dock svårt att veta var man ska cykla när man kommer hit för första gången. Det finns inga leder på fjället som är uppmärkta för cykel och de vandringsleder som finns är inte alla gånger så cykelvänliga. Fjällen i området består av mycket sten och myrarna är stora och blöta. Spänger saknar på en del ställen och de befintliga i bland i dåligt skick.

De turer som finns uppmärkta med en cykelskylt samt finns med på den cykelkarta man kan köra går oftast på grusvägar – asfaltsvägar i området och i skidspåren som på Vemdalsskalet. Det är väl värda att cykla så klart men söker man fjällcyklingen räcker de inte till.

Även om fjället inte är lika cykelvänligt som på många andra ställen finns det små guldkorn att cykla. Är man dessutom beredd att i bland få dra cykel uppför steniga fjällsidor, blöta ned fötterna på myr eller ta partier på asfalt och grusväg erbjuder området fin cykling. Det här inlägget blir en sammanställning av de turtips som finns bloggen, indelade i svårighetsgrad samt en ny nybörjarvänlig runda!

Har du inte cyklat i fjällen förut så har jag skrivit ett inlägg om det mesta du behöver veta för att få en sådan bra tur som möjligt. Den guiden hittar du här. 

Viktigt att påpeka och påminna om att vi ska vara rädda om den arena vi väljer att träna i. Att vi visar hänsyn till djur, andra cyklister och vandrare. Att vi inte skräpar ned eller förstör och cyklar med huvudet. Det kanske inte är lämpligt att cykla en led precis när det har regnat mycket och vi riskerar att lämna djupa spår efter oss. Att vi respekterar privat mark. Likaväl som vi har enligt allemansrätten lika stor rätt att vistas på leder och stigar som andra som inte cyklar. Hänsyn helt enkelt!

Turer för nybörjare

Vemdalsskalet flowtrail

Vid barnliftområdet vid Valles stuga finns både en pumptrack och liten med riktigt rolig flowtrail. Pumptracken blev klar sommarn 2019 och flowtrailen blev klar i år 2020. Här kan du öva kurvtagningsteknik bland doserade kurvor och små rollers. Du får själv trampa upp men backen är kort och i lugnt tempo inte särskilt ansträngande. Här trivs både barn och lekfulla vuxna!

Jag har skrivit lite mer om flowtrailen och andra byggda stigar pumptracks i det här inlägget!

MTB-banan på Lövås i Vemdalen

För några år sedan byggdes en mtb-bana i flowtrailkaratktär nere på Lövås i Vemdalen. Där nere ligger skidspåren om vintern och Vemdalen Bike Challenge har gått i slingan och de omgivande skidspåren de senaste åren.

Banan är enkel men inte tråkig för det. Här bjuds man på sköna kurvor och vill man går det att åka riktigt fort. En perfekt slinga för barnen att köra, och för oss vuxna också för den delen!

Hotellslingan på Storhogna

Slingan är en perfekt start för blivande fjällcyklister och de lite yngre cyklisterna. Den startar vid Storhogna högfjällshotell och har orangea markeringar. Du väljer vilket håll du cyklar och oavsett bjuds på du utmanade klättring och kittlande utförsåkning. Leden mäter runt 3 km men kan lätt utökas med att cykla ned till samevistet och vända. Då får du i hop ungefär 7 km cykling. Leden mot samevistet är dock lite stenig bitvis.

Beskrivning av turen finns här.

Hotellslingans breda stig, nästintill utan stenskramel.

Katrinatoppens slinga på Storhogna

Uppe på Katrinatoppen finns det fin singeltrack i det befintliga skidspåret. Slingan är inte särskilt kuperad och mäter ungefär 2-3 km.  Övriga skidspåret har bitvis av bra stig men även myr och relativt blöt terräng samt delar som är grusväg.
För att nå slingan måste du transportera dig på asfalt och grusväg och får några tuffa klättringar innan du når toppen och parkeringen där slingan börjar. I gengäld får du skön utförsåkning efter åt. Startar du på Storhogna tar du vägen ned mot Skalet och åker ut på vägen i riktning mot Klövsjö. Efter ett par hundra meter svänger du vänster in på grusvägen upp till Sångbäcken och följer den vägen ända upp på toppen. På tillbakavägen tar du  toppvägen ned och sväng sedan höger och följ grusvägen ändå ned till bron och fortsätt rakt fram tillbaka till Storhogna. Det är enkelriktad trafik på Sångbäcken därav en väg upp och en väg hem.

Katrinatoppens fina singeltrack

Vemdalsskalet till Vemdalen

En fin och inte så avancerad tur som går övervägande på grusväg, asfalt, traktorväg men innehåller ett par fina stigavsnitt. Det man dock inte kommer undan när man cyklar i området är backar och sådana innehåller den här turen. Du kan starta turen från Vemdalen, Vemdalsskalet eller Storhogna. Startar du från Storhogna blir dock turen lite längre.

Den passar fint för dig som inte har cyklat så mycket och passar även lite större barn om de får putthjälp uppför. Turen är dock av det lite längre slaget, 35 km ungefär så barnen bör vara vana att hålla på ett tag. Turen går att starta på Storhogna om man vill.

Beskrivning till turen finns här!

Turer för den med lite mer cykelvana

En tur med fjällkänsla bjuder Storhogna, Vemdalskalet och Björnrike på.

Storhogna, Vemdalsskalet och Björnrike

Den här turen är liten favorit. En runda som bjuder på riktigt fin stigcykling och fjällvyer från Björnrike till Vemdalsskalet. Den bjuder även på några rejäla backar och den fina Nipstigen som går längs med skogskanten till Björnrike. Vill man göra den lite mer avancerad och få en riktigt fin utförsåkning i flera kilometer så svänger man in på anslutningsspåret till Björnrike i stället för att ta grus/traktorvägen ned från vargen. Ett par hundra meter in på anslutningsspåret går en stig till höger och följer fjället ned till samma grusväg vid Ol-Måns. Det är Karl XI-väg som bjuder på utförsåkning av klass! Det kan vara blött precis innan man når Ol-Måns.

Turen är runt 3,5 mil så det passar fint att stanna för en fika i Vemdalen eller ta med sig eget och pausa en stund uppe på fjället.

Beskrivning av turen finns här.

Böleleden

Det här är en tur som inte går i fjällterräng men som ändå är riktigt fin att cykla. Rätansböle (men kallas för Böle) ligger ett par mil från Vemdalsskalet efter vägen mot Sundsvall. För något år sedan rustades en slinga upp som går från Böle till Rätan och vidare till Böle igen. Efter kulturminnesplatser, efter fina stigar och en del lite svårare skoterleder. Du kan starta din tur på Vemdalsskalet alternativt Storhogna och får då ett riktigt långt distanspass. För att korta ned rundan och enbart köra själva Böleleden tar du bilen till Böle och parkerar på något lämpligt ställe. Turen är bitvis kuperad och stigarna kan vara lite kluriga för nybörjare. Startar du turen i Böle mäter den runt 17 km och är uppmärkt.

Här finns beskrivningen.

Böleleden bjuder på vackra vyer mot Vemdalsfjällen!

Kvarnsjö-Bjartan MTB

Även denna är en tur som inte går i fjällmiljö men bjuder på riktigt fin cykling. En av få leder häromkring som är uppmärkta. Här bjuds du på 45 km av blandad terräng. Du får fina partier med singeltracks, lite magpirrande utförsåkning både från Klövsjöberget och sedan längs med skidspåret från Kronberget nere i Åsarna. Du får också partier med breda körvägar en del grusväg. Har du tur får du sällskap av kor längs med vägen. Turen är kuperad så räkna med minst fyra timmar eller kanske mer.

Beskrivning av turen finns här.

Vid ett av de fina partierna i tallskogen nere i åsarna!

Oxsjön och Bräckvallen

Den här rundan är en av min absoluta favoriter och den runda som bjuder på allra mest fjällcykling i området. Den är lång, runt 4 mil och är med andra ord en dagstur. Den kan bitvis vara lite tekniskt men det är korta partier där du kan gå. Det som gör rundan lite svårare är kuperingen. Vill man få mer fjällcykling och är en van cyklist kan man hoppa över asfaltstransporten från Storhogna till Vemdalsskalet och i stället cykla över Samevistet-Fallmoran och ta sommarleden mot Jaktstugan. När man kommit upp på Ripfjället, tagit sig över spängerna tar man höger där leden svänger (det finns ett ledkryss där och en skylt som pekar mot Vemdalen- ta den) och åker utför ned mot Vemdalsskalet och skidspåren. Blöta dagar är det här alternativet lite klurigt och du kommer att få dra lite cykel upp på Ripfjället även fina dagar.

Beskrivning finns här. 

Turer som är lite mer tekniska och passar den med cykelvana.

Prostgraven ToR

Ett av de nya turtipsen på bloggen. En kort runda med mycket fjällkänsla men som kan upplevas teknisk. Den bjuder på rejäla klättringar på smal lite stenig fjällstig och utförsåkning på den samma. Turen är inte mer än 11 km och du kan även välja att åka den i en loop om du vill.

PROSTGRAVENRU EN KORT TUR MED MYCKET FJÄLLKÄNSLA.

Beskrivning finns här. 

Karl XI-led

Den här turen är inget för dig som inte cyklat så mycket och inte är van tekniska partier. Den blir för svår och risken är bara att du blir frustrerad när du får dra cykel. Har du däremot cykelvana och kört en del teknisk stig är den en fröjd. Framförallt om du gillar utförskörning. Turen startar på Storhogna och där leden delar sig mot Samevistet forsätter du framåt och följer leden ända tills man når skidspåret på Vemdalsskalet. Sedan tar du landsvägen tillbaka till Storhogna efter en sväng i flowtrailen på Vemdalsskalet.

Här finns beskrivning av leden.

Fjället i höstskrud och min vän ERika där framme

Bonustips– Vill du få lite mer vyer och mer uppför så cyklar du upp till Varggransstugan. Har du möjlighet att få skjuts tillbaka till Storhogna så är ett tips att cykla upp till Varggransstugan och sedan ta vandringsleden mot Björnrikestugan och sedan ned till Björnrikes spårcentral. Du får jättefin utförskörning strax innan Björnrikestugan och sedan längs med vandringsleden ned. OBS från Varggranstjärnen till Björnrikestugan är det stenigt och du får säkert göra en del lyft med cykeln och dra den.

Där den fina utförskörningen till Björnrikestugan startar!

Vemdalsskalet via Nyvallsslagan

Den här rundan innebär en bit att både dra och bära cykel uppför nyvallsslagan. Belöningen är en fin utförskörning ned till Vemdalsskalet igen. Dock kan utförskörningen vara lite besvärlig om det har regnat mycket. Turen innehåller mcyket fjällstig och lite stökig sådan med stenpartier vid Jaktstugan och uppför Nyvallsslagarn. Det kan vara lite svårt att se var man ska ta höger när man når Nyvallsslagan. En läsare, Marcus;

tips är att gå rakt åt vänster när man står vid stora skylten precis efter man gått förbi stugorna och ser en träspång rakt fram mot Oxsjön, svänger man av där åt vänster så ser man en spång lite längre bort efter en liten stund.

Turen mäter runt 2 mil och du kan antingen starta på Storhogna för att ta asfalt och grus till Vemdalsskalet eller starta vid spårcentralen på Vemdalsskalet.

Beskrivning av turen finns här.

Nyvallsslagan finaste utförskörning.

Under fliken turtips finns det mer om cykling i Vemdalsområdet. Det finns även en del andra turer i Östersund med omnejd samt Åre och Dalarna. Det fylls på med jämna mellanrum så håll lite utkik!

3

11 Comments

  1. Bra tips! Jag har aldrig kommit i väg på nån cykling åt det hållet, men ska absolut försöka planera in det nån helg på sensommaren eller tidigt i höst 👍🏼

  2. […] Som ni kanske har sett så finns det en flik om turtips här på bloggen. Där har jag samlat mina absoluta favoriter. Allt från fjällcykling till turer i Dalarna och de lokala stigarna här i Östersund. I somras sammanställde jag turtipsen runt Vemdalen/Storhogna i ett eget inlägg. Uppdelade i svårighetsgrad. Det inlägget hittar du här.  […]

  3. Superbra sammanställning över turerna i Vemdalen!! Det satte en guldkant på min semester 👌🏻
    Tack!

    • Hej! Tack vad roligt att det blev bra! Är ju lite svårt att hitta det fina i området om man inte har lite lokalkänndeom 🙂

  4. Hej! Kul med sammanställningen. Jag läste däremot på flera skyltar omkring storhogna att cykling undanbes. Hur ska man tolka detta?

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: