Staycation Östersund/Storhogna

Elna och jag pratade om att semestra på hemmaplan i det senaste poddavsnittet. En alldeles ypperligt bra idé den här sommaren, kanske extra viktigt för att det vi tar för givet nu ska leva kvar. Passa på att fika, kanske boka in sig på ett vandrarhem eller hotell och käka middag ute. För det finns mycket att upptäcka in sitt eget hemmavid och framförallt finns det så mycket spännande cykling i Sverige. Nya pärlor att upptäcka och lägga till sin bank av erfarenheter. Vi delade med oss lite av våra favoriter i podden och lovade att skriva varsitt inlägg med våra bästa tips. Här finns Elnas om de östra Vätternbranterna. Jag blev riktigt sugen att åka ned, inte i påsk men under sommaren!

Så vad är det bästa med Östersund som cykelstad?

Jag har skrivit ett inlägg om några av de pärlor som finns i stan. Ett inlägg inför MTB-SM 2018. Fokuset ligger på de fina stigområdena vi har här. Som Fugelsta, det du inte får missa om du besöker Östersund eller Frösön som är en stor lekpark för oss skogscyklister.

Östersund bjuder också på väldigt bra utförsåkning och många fina lite mer tekniska och endurofeelingsstigar. Som Östberget (eller Frösöberget som jag envisas med att kalla det även om det är helt fel. Här finns ett mekka av grymma leder. Tekniskt, i bland svårt för endurorookies men med massor av skön cykling. I höstas påbörjades en ny blå flowig led. Värdefullt för att locka fler att åka utför och ett alternativ till dh-banan som ändå lite enklare. Liften går i perioder under sommaren.

Böle på ”Annersia” som vi säger bjuder också på en del byggda utförsstråk och grymt fin stigcykling. Enklast är att parkera vid Sandvikens camping och cykla upp vid Böle Skola.

Brunflo Bike Park -en pärla strax utanför stan

Brunflo Bikepark bjuder på riktigt fin parkåkning utan lift och utan allt för branta leder. Här trivs både barn och vuxna och allt fler leder växer fram och får roliga features som wallrides. Det finns en hopplinje och annat skoj på liten yta! Magic Mondays är perfekta tillfällen att hänga med andra. Parken ligger i eljusspårsområdet och där kan du cykla närsomhelst. Här har jag skrivit mer om Brunflo Bike Park

Landsväg då? Även om Jämtland består av mycket skog och avstånden är långa är det fint att cykla landsväg här. Att få fjällen som sällskap i fonden är fint. Som den där ljumma försommardagen när ängarna är gröna, Storsjön blå och fjällen fortfarande vita av snö är vackert! Det är också det som Jämtland har hämtat sin flaggas färger i från.

Brunfloviken runt är en klassiker häromkring likaså att cykla över Dvärsätt och Rödön. Jag har skrivit lite mer om turer att ta här hos Visit Östersund.

Var fikar du bäst i Östersund?

Cykelfika är ju som bekant en viktig del i mitt cykelliv. Oftast är blir det en snabb kopp kaffe ur vikmugg på lämpligt ställe under de lite mer lugna cykelpassen. Det är aldrig så att jag släpar fika i ryggsäcken om jag ska köra rena träningspass. Det allra bästa fikat är just det som sker ute i naturen. Det är inte dåligt med fikaställen runt stan. Vid vattnet funkar alltid, likaså att ta sig upp lite på höjd. Allra allra finast kan det vara på stenar ute på Bynäset i fin kvällssol. Eftersom vi gärna ska hjälpa våra lokala företagare lite extra den här sommaren köper du med fördel dina bullar från någon av bagerierna. Glöm de där påsförpackade på affärn. Frejas Bakeri, Elvebäcks, Edenbos eller Tages är några i raden av många fik och bagerier. Vill du ha riktigt finkaffe i termosen sladdar du in på Big Lake Coffee och köper en påse kaffe att koka eller brygga!

Vill du hellre fika på lokal ( jag hoppas innerligt att vi kan göra det i sommar utan några större restriktioner än de vi har idag) är Frösövallen ett hett tips. Här får du områdets finaste utsikt över fjällen till fikat. Det är billigt och det är gott. När du är klar har du några va Frösöns roligaste stigar i närområdet. Som ”Pärleporten” som går precis nedanför fiket i skogsdungen.

Vad är det bästa med Storhognas cykling?

Först och främst ska jag säga att det inte är lätt att hitta de där guldkornen till stigar som finns i området. Det finns inga uppmärkta leder och fjällen är steniga och i bland svårcyklade. Man behöver lite lokalkännedom, ta rygg på en local eller varför inte kika på några av de turtips jag skrivit från området. Men är man inställd på att det bitvis kan vara tekniskt och stenigt, att man i bland kan behöva dra cykel en bit och transportera sig på väg så finns det otroligt mycket fin cykling! I bland är det enkla fint. Som att ta Hotellslingan på Storhogna ett varv, rulla ned mot Samevistet och vill man, även ta Karl XI:s led mot Vemdalen. Teknisk, flowig och alldeles underbar.

Fjällen runt är en favorit och finns beskriven här. Den innehåller en del transport på grusväg men täcker sedan det finaste i fjällväg i området. En fin dag badar man med fördel i Fettjeån. Det här är en tur där fikasäcken är given.

Bjartan MTB och tallar i ÅSarna

Om man inte vill cykla fjäll utan gärna följer en utmarkerad led med stor variation av stigar och vägar är Bjartan MTB ett hett tips. Du startar antingen på Klövsjöberget eller nere i Åsarna. Du bjuds på singeltrack, sköna utförsstigar, grusvägar, fäbodvägar och en del grusväg. Allt i en skön mix och fina lite över 40 km. Här har jag skrivit om Bjartan.

Var fikar man?

På en fikasten på fjället. Eller i ljungen på marken eller varför inte på en topp? Vikmugg och något att äta så är du hemma! Bullar köper du på Klövsjö stenugnsbageri eller på Åtgården i Vemdalen. Skulle du hellre vilja fika på lokal är ovan nämda ställen perfekta för cykelfika.

Vemdalskalet och Storhogna är turistorter och allt har inte öppet under sommarmånaderna eller i alla fall inte hela sommaren. Så bäst är ändå det egna fikat.

1

3 Comments

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: