Vemdalsfjällens smultronställen – mitt stugliv

2019 fick jag en kommentar från Sara Rönne på ett inlägg jag hade skrivit. Hon ville läsa om mina samlade favoriter. Om man ville åka dit och få lite Helena-liv. Det blev ett uppskattat inlägg med mina smultronställen som håller än i dag inför sommaren 2021. Eftersom jag får många frågor om var det är finast att vandra, varman cyklar och vad det mer finns att göra i Vemdalsfjällen tänker jag helt enkelt uppdatera det gamla inlägget. Så här har du lite att plocka av om du tänker resa upp hit i sommar eller höst.

Var vandrar man?

Lillfjället utsikt är otroligt vacker.

Fjällen i området lämpar sig fint för kortare dagsturer med lunch i ryggsäcken. Många leder bjuder på enkel vandring som passar familjen. Vill man gå lite längre finns det fina raststugor efter en del av lederna. Det går fint att göra längre turer med tältövernattningar men det kan vara svårt att hitta tältplatser nära rinnande vatten. Allra finast att vandra i området är när löven byter färg på hösten och luften blir lite klarare.

Bräckvallen är en fin kortare dagstur som inte är så fysiskt jobbig utan ganska platt. Om du startar på Storhogna och går hotellslingan upp motsols är det par kilometer till Bräckvallens rastskydd som ligger ett par hundra meter innan själva fäboden Bräckvallen. Du vandrar över den stora myren som emellanåt är ganska blöt men spångad. Den här turen passar väldigt bra en hösteftermiddag med middagen i ryggsäcken. Här har jag skrivit lite om vandring till Bräckvallen.

Sonfjällets nationalpark är ett givet val. Det vackra fjällmassivet når du strax utanför Hede och det reser sig ståtligt mot himlen. Här finns möjligheter till kortare dagsturer som passar familjen och för lite längre runt i massivet med tältövernatttning. Sommartid har Nyvallens fäbod öppet för övernattning och möjlighet att köpa fika och många av lederna utgår härifrån.

En kortare dagstur med mycket fjällkänsla är att gå från Nyvallen upp på Lillfjället. En tur vi gjorde en eftermiddag somras och finns beskriven här. Du kan gå vidare och göra Sonfjället runt som tar en hel dag.

Via Nysäterns fäbod når man den vackra Sododalen via en lättare vandring upp på fjället. I Sododalen finns en fin raststuga vandringen dit är otroligt vacker. Har man tur kanske man ser björn! . Mer information om lederna hittar du här.

Stor-Kvällhögen är en av de lite högre topparna i området och ett fjäll som passar fint för en dagstur. Vi gjorde turen för något år sedan och tog den gamla vandringsleden som startar utefter grusvägen mot Börtnan. Det är en fin vandring som startar i granskogen och går upp via fjällbjörkskogen och upp på kalfjället. Leden går till Sandviksdalen men det är lätt att vika av på fjället och ta sig mot toppen utan led. I det här inlägget har jag skrivit mer om Stor-Kvällshögen, en tur som jag rekommenderar varmt!

Samevistet och Fallmoran är en klassiker och som bjuder på enkel men otroligt fin dagsvandring som passar för familjen är att gå leden från Storhognas högfjällshotell ned till Samevistet och sedan fortsatta en kilometer till för att nå den vackra fäboden Fallmoran. Tur och retur mäter vandringen runt 7-8 km och går i lätt terräng. Här kommer du snabbt upp på fjällplatån efter en liten tuff stigning på några hundra meter. Sedan sluttar det lätt utför. Matsäcken äter du allra finast nere vid Fallmornas fäbod vid något av de gamla husen! Det finns även ett vindskydd strax före som det går att ta skydd i om det regnar.

Leden är förövrigt lika fin att springa som att cykla! Dessutom är det lätt att avvika från leden och göra små toppturer på fjällen runtomkring. En tidig sommardag för något år sedan packade vi ned vårt gasolkök och gick upp på Märkestenshogna och åt lunch. Det är fjället du ser om du tittar åt höger när du börjar närma dig Samevistet. Gå bara rakt ut på myren och letade dig upp på fjällkanten. Hitta en bra plats och njut!

Topprösen finns det gott om, en del större än andra och den på Stor-kvällhögen rejäl!

Var hittar man de bästa eftermiddags, kvälls- eller närsomhelst kaffeställen

Något vi gör ofta är att ta med vårat kaffe ut. I en termos i en ryggsäck för att få någon timmes avkoppling. I bland tar vi med några vedklabbar i ryggsäcken och kokar kaffe på björkved. I bland följer gasköket med och alltid vikmuggarna. Det är avkoppling och ett enkelt sätt att komma ut en liten stund. Vi gör det året om. Vintertid ofta i ett vindskydd någonstans och gärna en stjärnklar kväll. Söker jag på kaffe i bloggen får jag fram många inlägg om just det. Kaffe på fjället, kaffe kokt på björkved i ett vindskydd och en vlogg om att bara cykla för att få dricka kaffe. Bland många. Det är med andra ord en stor del i vårt stugliv. En kär stor del!

Storhognas kaffestenar är de allra bästa ställena för det godaste och finaste kopparna kaffe. På Storhognaplatån finns det många kaffestenar och Örnstenen sticker ut lite extra. Den känner du lätt igen eftersom den fungerar som ledkorsning och har många träskyltar bredvid sig. Men fjället är fullt av kaffestenar. För det är helt enkelt en större sten med platt topp. Alldeles perfekt för att hoppa och dingla med benen med vikmuggen i handen. Utsikten får du köpet.

Det tar inte mer än en kvart att ta sig upp på platån från hotellet om du går den lite branta Karl XII- led och lite längre om du väljer att gå via hotellslingan. Även om du är alldeles nära skidsystemet och hotellet är du ändå i det tysta och fria. För det händer något så fort du kommit upp. Kroppen går ned i varv och lugnet infinner sig. Så hitta din kaffestensfavorit i sommar och njut!

En av alla fina kaffestenar på Storhognaplatån

Vid Sångbäcksfallet är det allra finast att dricka sitt morgonkaffe. Här är jag mycket och fallet ligger bara ett stenkast från min stuga och miljön är så där härligt trolsk som den blir i fuktig granskog. I bland vågar jag upp mot toppen av fallet, försiktigt för att inte halka på stenarna och kan stå en stund med svindel i magen och titta ut över stora gamla granar som reser sig utefter ån.

Sångbäcksfallet ligger nere i skogen efter landsvägen mot Vemdalsskalet och strax före infarten till Storhogna. Det är ett av alla de fina vattenfall som finns i området. Vid parkeringsplatsen är det markerat med skyltar ned till fallet. En kort promenad som avslutas med en lite trixig backe ned. Här är det allra finast att dricka en kopp morgonkaffe och lyssna och titta på fallet.

Här har jag skrivit lite mer om Sångbäcksfallet och Fettjeåfallet samt skrivit om Mittåfallet och Rändåfallet är värt ett besök!

Passet upp mot Jaktstugan finns ett av våra finaste kaffeställen på fjället. Strax innan det planar ut på leden mot Jaktstugan brukar vi stanna och sitta en stund på bänken av plankor och fika. Ofta köper vi med en bulle från Ica-affären och stannar en lång stund.

Det tar en liten stund att gå upp men det är värt det. Parkerar gör vi i stugområdet där leden går in. Dit hittar du genom att följa ledkryssen och skyltningen och sedan går du efter sommarleden upp till Jaktstugan. Missa inte detta lilla smultronställe i sommar om du vill få mycket fjällkänsla för liten insats! Här finns ett inlägg från en tidig fjälltur i maj och från i höstas när himlen brann i gult över Härjedalsfjällen.

Utsikten från passet är galet vackert!

Var finns den bästa traillöpningen?

Vemdalsfjällen bjuder på varierad och vacker löpning. Fjällen är snälla och lättillgängliga, perfekta för trailäventyr under sommaren och långt in på hösten innan första snön kommer. Det är inte för inte som det anordnas löparläger här och att Vemdalen fjällmaraton växer. Så planerar du att åka upp, ta med trailskorna eller varför inte planera in en helg och spring. Vemdalen är så mycket mer än ett vintersportområde.

För något år sedan skrev jag ett inlägg där jag delade med mig att 5 pärlor som vi samlat på oss i fjällen runt Storhogna. Utgångspunkten är Storhogna högfjällshotell och härifrån når man många fina leder. Både de lite kortare och de lite längre.

Är du sugen på en riktigt lång runda är Vemdalen fjällmaraton:s långa sträcka ett givet tips. Där får du alla områdets fina stigar i och en och samma runda. Du får ta dig nästan upp på toppen av Oxsjövålen och springa över stenpltaåerna innan Varggranstjärn. En fin dag är vyerna häftiga! Här finns kartor över fjällarmans alla sträckningar. Vill du läsa om mina två lopp finns de här och här.

Var cyklar man?

Den absolut vanligaste frågan jag fortfarande får något år efter att jag skrev det första inlägget är var man cyklar, var de finsate turerna finns och var man utgår i från. Intresset för att cykla i området har under åren växt enormt mycket och det satsas mer på att ställa i ordning olika slingor. Bland annat finns en led nere i Vemdalen på Lövås och i fjol fick både Vemdalsskalet och Storhogna en varsin flowtrail. Leder som passar hela familjen. Här kan du läsa mer om Storhognas flowtrail som jag skrev om i höstas.

Storhognas flowled.

Själva fjällcyklingen i området är fin men ofta stenig och teknisk och det krävs lite lokalkänndedom och/eller karta för att hitta. Det kan vara svårt att hitta en längre runda utan att få stora delar transportcykling på väg men det som finns är otroligt vackert.

Jag har samlat mina finaste turer i ett tipsinlägg. Från den enklaste rundan till lite mer avancerad fjällcykling. Jag har även skrivit en guide till fjällcykling, saker som är bra att veta inför sin första tur på fjället.

Allra finast och mest fjällcykling för investerad tid är turen runt Oxsjövallen. Den är lite svårare och har en del tuffa stigningar men ger magiska vyer och fin utförskörning på fjällets bästa singeltrack ned mot Bräckvallen. Den startar på Storhogna och går över fjället förbi Samevistet, Fallmoran och följer sommarleden mot Jaktstugan och Vemdalsskalet och vidare mot Trumvallen för att vika upp mot Oxsjövålen. Det högsta fjället i området. Den har rundan har stått värd för de happyrides vi har haft. En beskrivning av turen finns här. Den är lite enklare och går på väg till Vemdalsskalet och här lite mer avancerad med ny sträckning.

Utför på områdets finaste singeltrack

Enklast men inte tråkig är hotellslingan på Storhogna. Ett par kilometer på bred vandringsled som slingrar sig upp för fjällsidan och upp på platån. Här får man vyerna och skön flowig cykling på tillbakavägen. Vill man går det fint att följa vandringsleden ned mot Samevistet. Den är dock lite stenigare men fullt cykelbar. Det här är en runda som jag brukar ta på kvällen.

Bjartan-MTB bjuder på fäbodliv och gamla vandringsleder. Fjällcykling är fint och storslaget men det finns även vanligt xc-cykling som bjuder på mycket cykelglädje i området. Bjartan-MTB är en av två uppmärkta leder som Åsarna IK står för. Här bjuds man på cykling längs gamla fäbodstigar, vandringsleder och körvägar. Man får skön cykling längs med grusvägar och genom fin tallskog nere i Åsarna. 4 mil av ren cykelglädje som passar allt från nybörjaren till den mer vane cyklisten. Kör man slingan under sommaren är chansen stor att man får klappa får i en av fäbodarna som fortfarande är i drift!

Sportgrus när det är som allra bäst hittar man på vägen ned mot Böle och Röjan. Här finns det miltals av fina grusvägar som passerar byar som Söderhögen och Vitvattnet. Det är nästan eller ingen trafik att tala om och kilometerna tickar på fint! Ett tips är att ta med karta och bara cykla dit näsan pekar. Allra enklast är att parkera vid Golfbanan vid Utanbergsvallarna. Och allra finast är det att cykla under sensommar och höst.

Om det regnar och fjället är tjurigt? Besök något av områdets cafeér!

Oftast är vi utomhus oavsett väder. En gråvädersdag kan vara oerhört vacker i sig och ett ypperligt tillfälle att fota fjällen som häromveckan. En lite regning och tjurig dag kan det passa fint med en kort promenad på fjället. För det är något med speciellt med fjällväder. Det skiftar snabbt och jag känner mig lite extra levande när det blåser och regnar. Friskheten i luften, kylan mot ansiktet och känslan av att vara torr under regnkläderna får sinnet att skärpas. Men i bland är skönt att gå in. Kanske ta en fika?

Lingers Cafe på skalets torg öppnar i slutet av juni och är väl värt ett besök. Här är fikat relativt billigt och miljön mysig. Jag skrev för något år sedan om cykelfikaställen och Linger var ett av dem. Efter ett par turer upp för skidbacken bakom passade det fint att fylla på depåerna där. Och det passar lika bra även om man inte rört sig alls under dagen!

Stenugnsbagieret i Klövsjö är även det värt ett besök. För fikat och för surdegsbröden de bakar och säljer.

2

2 Comments

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: